Ženevoje pasirašytas memorandumas dėl Tautų lygos archyvų išsaugojimo

2014 m. kovo 3 d. 18 val. Ženevoje Lietuvos Respublikos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų biuro Ženevoje, ambasadorius Rytis Paulauskas ir Jungtinių Tautų biuro vadovas Michael Møller pasirašė Susitarimo memorandumą dėl Tautų Lygos archyvuose saugomų Lietuvai svarbaus dokumentinio paveldo išsaugojimo.

„Archyvinių dokumentų, susijusių su Lietuvos veikla tarptautinėse organizacijose, suskaitmeninimas yra kartu ir Lietuvos daugiašalės diplomatijos paveldo išsaugojimas ateities kartoms. Be to, tai natūrali ankstesnių darbų tąsa – Tautų Lygos pastate Lietuva yra restauravusi ir įrengusi Lietuvos kambarį,“ – sakė ambasadorius Rytis Paulauskas.

„Lietuvos pavyzdžiu skatiname sekti  kitų  valstybių atstovus, nes dokumentinio paveldo skaitmeninimas – tai puikus konkretus šalies indėlis į bendrą tikslą“, – sakė Jungtinių Tautų vadovas M. Møller.

Jungtinių Tautų Bibliotekoje Ženevoje saugoma istoriniu požiūriu svarbi medžiaga, susijusi su Lietuvos naryste Tautų Lygoje, įtvirtinančia jos valstybingumą 1920–1921 m., dokumentai, atspindintys Lietuvos ir Lenkijos, Klaipėdos krašto bylas, taip pat svarbios Lietuvos tarptautinės dvišalės bei daugiašalės sutartys.

Jungtinių Tautų biuro Ženevoje archyve saugomas Tautų Lygos archyvas yra įrašytas į UNESCO Pasaulio atminties registrą. Skaitmeninės kopijos ne tik išsaugo nykstančius dokumentus, bet padaro juos lengviau prieinamus tyrinėtojams bei atveria galimybes šiuos istorinius dokumentus pamatyti visiems besidomintiems.

Pirmajame bendradarbiavimo etape jau suskaitmeninti labiausiai laiko pažeisti 56 žemėlapiai. Lietuvos veiklos Tautų Lygoje archyvų suskaitmeninimas planuojamas įgyvendinti 2014 metais.

Projekto įgyvendinimą remia LR užsienio reikalų ministerija, o jis vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvos centriniu valstybės archyvu.

Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovybės prie JT biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje informacija.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*