Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Mūsų svečiai

Susitikimas su R. Salingeriu ir A. Žilinsko knygos pristatymas

Susitikimas su R. Salingeriu ir A. Žilinsko knygos pristatymas

Mano gimtasis miestas nebuvo labai gražus – be pievelių ar gėlynų. Namai – nuobodūs, pilki, pastatyti tiesiog kelkraščiuose. Žmonės sunkiai dirbo ir neturėjo laisvo laiko gražinti savo buitį. Vieninteliai laisvi savaitgaliai buvo skiriami poilsiui ir religinėms apeigoms: maldoms ir susitikimams sinagogoje gilintis į tiesas.“ – prisiminimai parašyti 1890 metais Vilkaviškyje gimusio ir čia gyvenusio žydo Haroldo Frydo, kuriuos išsaugojo ir jais pasidalijo jo anūkas Deividas Perlas.

Penktadienį, 2017-05-12, Nacionalinėje bibliotekoje įvyko susitikimas su Vilkaviškio žydų bendruomenės istorijos tyrinėtoju Ralfu Selindžeriu (Ralph Salinger) ir Antano Žilinsko knygos „Dingusios tautos pėdsakais“ pristatymas, kurioje pateikiamos istorinės apybraižos, skirtos Holokausto metais sunaikintos Vilkaviškio žydų bendruomenės atminimui.

Susitikimo metu Ralfas papasakojo apie savo kelionę ieškant savų šaknų, kurios jį nuvedė į Vilkaviškį: „Kai pirmą kartą ten nuvykau, nieko neradau, ten nieko nebuvo. Kai radom žydų senas kapines su išlikusiais antkapiais, žolė buvo didesnė už mus.“ Būtent tada Ralfas ir susipažino su Antanu Žilinsku ir Algiu Vaškevičiumi (knygos redaktoriumi). Ralfas pažymėjo, kad be Antano ryžto nebūtų tiek nuveikęs, savo ruožtu Antanas tą patį sakė apie Selindžerį.

Knygos „Dingusios tautos pėdsakais“ autorius – Antanas Žilinskas atskleidė įdomiausias istorijas. Vienas labiausiai įstrigusių į atmintį įvykis Antanui buvo susitikimas su Šmarija (Šmereliu) Pustapetskiu (kilimo iš Vilkaviškio, šiuo metu gyvena Izraelyje): „Š. Pustapetskis didžiuodamasis ištiesė iš Lietuvos ambasados Izraelyje gautą laišką, kad jam sugrąžinta Lietuvos pilietybė, su tokiu džiaugsmu ir pasididžiavimu“.

Renginyje dalyvavo ir šios knygos leidėjas, leidyklos, spaustuvės „Piko valanda“ direktorius – Arūnas Reinikis, kuris pasidalino įspūdžiais apie Kibucą, Izraelyje, kuriame svečiavosi pas Ralfą.

Interviu su Ralphu Salingeriu, kurį parengė  Jurgita Kotryna Ogulevičiūtė

Parašykite komentarą