Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Paskaitų įrašai

Julijanos Leganovič paskaitos „Mes be Vilniaus nenurimsim! Diskusijos žydų bendruomenėse” įrašas

Julijanos Leganovič paskaitos „Mes be Vilniaus nenurimsim! Diskusijos žydų bendruomenėse” įrašas

2018 m. gruodžio 11 d. Judaikos tyrimų centro tyrėja, Lietuvos istorijos instituto doktorantė Julijana Leganovič Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje skaitė paskaitą „Mes be Vilniaus nenurimsim!“ – Diskusijos ir argumentai Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenėse tarpukariu“. Joje lektorė istorinį konfliktą dėl Vilniaus nagrinėjo iš etninių mažumų perspektyvos.

Šis konfliktas yra vienas ryškiausių ir kartu sudėtingiausių Lietuvos istorijos siužetų tarpukariu – 1920 m. spalio 9 d. Suvalkų sutarties sulaužymas karinėmis priemonėmis nulėmė įtampą bei priešpriešą tarp dviejų kaimynių visą šį laikotarpį. Tačiau geopolitiniai pokyčiai turėjo įtakos ne vien lietuviams ir lenkams, bet ir šalia jų gyvenusioms tautinėms mažumoms, visų pirma skaitlingiausiai bei įtakingiausiai – Lietuvos žydams.

Sostinės praradimas, lėmė naujų Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenių sambūvio formų su vietine valdžia paieškas. Paskaitos metu ketinama panagrinėti šių bendruomenių veiklą, laikysenas konflikto dėl Vilniaus atžvilgiu, galiausiai palyginti kaip skirtingos politinės ir socialinės aplinkos veikė bendruomenių pasirinkimus.

Kviečiame pažiūrėti paskaitos įrašą.

Istorikė, Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vyriausioji metodininkė-tyrėja ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Julijana Leganovič.

Vilniaus universiteto Istorijos fakultete yra apsigynusį bakalauro darbą tema – „Padalinta bendruomenė: žvilgsnis į Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenių raidą tarpukariu“. Už šį tyrimą 2016 metais Julijanai buvo suteikta „Or be‘Lita“ premija, o 2017 metais vardinė prezidento Antano Smetonos stipendija.

VU Istorijos fakultete J. Leganovič taip pat apsigynę magistrinį darbą, kuriame tęsė Lietuvos žydų istorijos tyrinėjimus. Renginyje ketinama skaityti paskaita parengta šių tyrinėjimų pagrindu.

—————

Iliustracijoje: Vilniaus krašto inkorporavimo į Lenkiją šventės (1922 m.) akimirka. Nežinomo autoriaus nuotr.

julijana

Parašykite komentarą