Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Atradimai

Sutvarkytas Žydų profesinio švietimo tinklo ORT dokumentų fondas

Šių metų kovo mėnesį buvo baigtas tvarkyti didelės apimties Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centre saugomas Žydų profesinio švietimo tinklo ORT dokumentų fondas (F235). Fondo dokumentų katalogavimas užtruko pusantrų metų. Iš viso buvo sudaryta 1795 saugojimo vienetų, dokumentų chronologinės ribos 1900-1941 metai.

Fondo medžiaga įvairi – ORT švietimo tinklui priklausančių mokyklų administraciniai, finansiniai dokumentai, korespondencija, įvairios veiklos ataskaitos, taip pat mokymo programos, vadovėliai. Vis dėlto didžiausią dokumentų grupę sudarė Vilniaus ORT Technikumo – žydų aukštesniosios techninės mokyklos, kuri ruošė elektrotechnikos ir mechanikos specialistus, dokumentai, tarp kurių gausiausiai išlikę studentų stojimo dokumentai (kai kurie iš jų ir su dokumentinėmis studentų nuotraukomis). Norintys plačiau susipažinti su šios mokyklos veikla, daugiau informacijos gali rasti žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. gegužės numeryje pasirodžiusiame straipsnyje.[1] Taip pat šios kolekcijos pagrindu 2023 m. Nacionalinėje bibliotekoje buvo surengta paroda „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“, kurią kuravo Judaikos tyrimų centro tyrėja Aistė Puidokaitė.[2] 2024 m. planuojame parengti virtualią šios parodos versiją. 2023 m. gegužę taip pat įvyko JTC tyrėjo Mangirdo Bumblausko paskaita „Vilniaus ORT – žydų profesinio švietimo kalvė“.

Fondo tvarkymo darbai prasidėjo 2022 m. pavasarį, pradėjus dokumentų rūšiavimą, tuomet sekė grupavimas pagal temas ir katalogavimas.

Ką naujo atradome ir sužinojome kataloguodami ORT dokumentus? Technikumo įsikūrimo pradžia buvo aiški – 1919 m. buvo įkurti Vilniaus žydų politechnikos kursai, kurie 1921 m. įgavo oficialų mokyklos pavadinimą – Vilniaus ORT žydų Technikumas. Katalogavimo procese aptikus naujus dokumentus, pamažu ėmė dėliotis ir mokyklos vėlesnė istorija. Technikumas ne kartą keitė pavadinimus (Vilniaus žydų privati techninė mokykla, Techninis licėjus), o 1940 m., prasidėjus pirmajai sovietinei okupacijai, nepaisant mokyklos vadovybės prieštaravimo, buvo sujungtas su Vilniaus valstybiniu technikumu jidiš paliekant kaip dėstomąją kalbą. Mokykla tokia sudėtimi veikė iki nacių okupacijos pradžios.

Atradome ir įdomių šį laikotarpį liudijančių dokumentų: tai ir mokytojų rašyti gyvenimo aprašymai lietuvių, jidiš, lenkų ir rusų kalbomis, istorijos ir lietuvių egzaminų temos, mokinių 1940-1941 mokslo metų mokymosi ir elgesio pažymėjimai lietuvių kalba, Technikumui anksčiau priklausiusio inventoriaus sąrašai ar 1941 m. gegužės 27 d. moksleivių matematikos kontrolinio darbo sprendiniai rašyti jidiš kalba.

Besidominčius Vilniaus ORT draugijos istorija kviečiame užsukti į Judaikos skaityklą arba panaršyti ibiblioteka.lt puslapyje.[3] Nuo šiol šis dokumentų fondas tapo daug lengviau pasiekiamas visiems Vilniaus žydų istorijos mėgėjams ir tyrėjams.

Parengė Aistė Puidokaitė


[1] „Tarp knygų“, 2023 m. gegužės mėn. Nr: https://issuu.com/tarpknygu/docs/2023_05?fbclid=IwAR2wPm8CVwRDTHmZ_6guM4-q6em2zqeC5Kdwk4lhasAMQzRioPkJYPEfBoM_aem_AX-8m70kMVZvpdaVgWKiuTM0-0uHZrAV_Sfny8QbqoXcO3-c-Z9U94SqNUWjuUGJGUKxPiFuFbmK6NoTmWMg2MMR

[2] https://www.lnb.lt/naujienos/9846-nacionalineje-bibliotekoje-atverta-paroda-vilniaus-ort-technikumas-langas-i-ateiti

[3] https://ibiblioteka.lt/metis/publication?q=lmdwc450i

Parašykite komentarą