Valstybingumo erdvėje diskutuota apie D. Trumpo iškilimą ir valdymą

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir leidykla „Tyto alba“ skaitytojus pakvietė į Michaelo Wolffo knygos „Ugnis ir įniršis Donaldo Trumpo Baltuosiuose rūmuose“ pristatymą. Susirinkusieji mėgino įminti mįslę: kaip visiškai nesistemišką žmogų, iškilusį per tos pačios politinės valdžios, kurios jis siekia, kritiką, suderinti su didžiule JAV politine mašina?

Diskusijoje dalyvavo kultūrologas, vertėjas, žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiasis redaktorius Aurelijus Katkevičius, žurnalistas, prozininkas Aidas Puklevičius ir dėstytojas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų  instituto doktorantas, Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Diskusijos dalyviai pripažino, kad susipriešinimas šalyje dėl D. Trumpo išpučiamas žiniasklaidoje. Kaip pabrėžė A. Puklevičius, bene didžiausias susipriešinimas tarp kairiųjų ir dešiniųjų yra JAV aukštosiose mokyklose, tačiau kasdieniame gyvenime tai matoma ne taip ryškiai. Be to, žurnalisto teigimu, dabartinės takoskyros išliks ilgai, nes pakrantėse dominuoja ir tebedominuos demokratai, vidurio valstijose – respublikonai.

„Verslo klasės“ vyriausiasis redaktorius A. Katkevičius pabrėžė, kad D. Trumpui iškilti labai padėjo palankios aplinkybės demokratų, kurie rinkosi tarp Hillary Clinton ir Bernie Sanderso, stovykloje. H. Clinton rinkėjų akyse atstovavo Vašingtono biurokratijai, B. Sandersas – socializmui, tad dabartinis JAV prezidentas abiejuose kontekstuose buvo patraukli figūra nemažam skaičiui rinkėjų.

L. Kojala pabrėžė, kad D. Trumpo pergalė buvo naudinga žiniasklaidai – spalvinga figūra išaugino laikraščių tiražus ir susidomėjimą politika šalyje. Tačiau spaudos priemonėms reikalingos sensacijos, tad jos menkai perteikia nuosaikesnių pažiūrų amerikiečių pozicijas, bet pataikauja keliems procentams radikaliausiųjų abiejose politinio spektro pusėse.

Visi dalyviai sutarė, kad, nepaisant įtarimų debesies dėl Rusijos įtakos D. Trumpui, vargu ar ji egzistuoja. L. Kojalos teigimu, artimiausioje prezidento aplinkoje yra asmenų, kurie rimtai suvokia Maskvos kėslus mūsų regione ir palaiko oro policijos misijos ir nuolatinių JAV karinių bazių Lenkijoje politiką.

Diskusijos dalyviai priėjo išvadą, kad D. Trumpas yra iššūkis JAV kūrėjų sukurtai politinei sistemai, tačiau joks prezidentas nėra visagalis, tad grėsmes dėl šalies lyderio neprognozuojamumo reikia vertinti jų dirbtinai neišpučiant. Be to, D. Trumpas vienu požiūriu vis dėlto yra nuoseklus ir prognozuojamas – priima sprendimus, kuriuos palaiko jo elektoratas.