Nacionalinėje bibliotekoje eksponuojama „Gutenbergo 42 eilučių Biblijos“ faksimilė

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje eksponuojama vienintelės Lenkijoje esančios „Gutenbergo 42 eilučių Biblijos“ faksimilė. Originalas priklauso Pelplino (Pelplin) kunigų seminarijos bibliotekai ir saugomas Pelplino vyskupijos muziejuje.
Faksimilė yra labai aukštos kokybės, išleista 2002–2003 m. Pelplino vyskupijos leidykloje „Bernardinum“. Faksimilėje ant specialiai pagaminto popieriaus su vandens ženklais tiksliai perteiktas „Gutenbergo 42 eilučių Biblijos“ originalo tekstas ir poligrafinis apipavidalinimas. Laikantis XV a. technologijų, dailininkai kaligrafai ranka nuspalvino inicialus ir ornamentus. Faksimilėje palikti originalaus leidinio lapų pažeidimai ir sutepimai, atsiradę amžiams bėgant, taip pat atkurtas autentiškas knygos įrišimas ir Biblijos odinis viršelis, kurį XV a. viduryje sukūrė ir pagamino Henrykas Costeras Lubekas.
Vokiečių spaustuvininkas Johannesas Gutenbergas (apie 1399–1468) yra spaudos renkamaisiais spaudmenimis išradėjas. Žymiausias J. Gutenbergo leidinys yra 42 eilučių Biblija (B42), išspausdinta Vokietijoje, Mainco (Mainz) mieste, 1452–1455 m. Tai poligrafinio meno šedevras, viena iš gražiausių pasaulyje knygų, išspausdinta lotynų kalba, gotiškosios tekstūros šriftu, su rankraštinei knygai būdingu puošnumu. J. Gutenbergas siekė, kad šiame leidinyje būtų atgamintas rankraštinės knygos grožis: ne vien įvairios rankraštinei knygai būdingos puošmenos, įmantrūs inicialai, gėlės, bet ir šriftai. Kad atkurtų visas rankraštinio rašto smulkmenas, Gutenbergas pagamino 290 spaudmenų. Biblija buvo renkama dviejų skilčių puslapiais po 42 eilutes. Kiekvienas puslapis, kiekviena skiltis stebina puikiomis proporcijomis, nepaprastu tobulumu. Biblija buvo išleista dviem tomais, turėjo 2564 skiltis, 1282 puslapius.
Faksimilės leidybos projekte dalyvavo Lenkijos, Vokietijos ir Japonijos mokslo institucijos. Atspausti 198 faksimilinio leidinio egzemplioriai, iš kurių pirmasis egzempliorius buvo padovanotas popiežiui Jonui Pauliui II ir šiuo metu saugomas Vatikane. Nacionalinėje bibliotekoje eksponuojamas 103-iuoju numeriu pažymėtas egzempliorius.
Nuoširdžiai dėkojame vilniečiui leidėjui ir bibliofilui Tadui Radjušui (Tadeusz Radjusz) už suteiktą galimybę šį unikalų ir vienintelį Lietuvoje leidinį, esantį jo privačioje kolekcijoje, eksponuoti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.
„Gutenbergo 42 eilučių Biblija“ Nacionalinės bibliotekos II a. bus eksponuojama iki gruodžio 4 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*