Sausio 5 d. – Vytauto vardo diena

1930 metais Lietuva minėjo didžiojo Lietuvos kunigaikščio, žymiausio jos valdovo Vytauto Didžiojo (g. Senuosiuose Trakuose apie 1350 m. – m. 1430 m. spalio 27 d. Trakuose) mirties 500-ąsias metines.

Ko gero, tai buvo vienintelė data, taip plačiai paminėta visose valstybės gyvenimo srityse:

paskelbtas įstatymas nustatė, kad 1930 m. skiriami Vytautui Didžiajam pagerbti: 1930 m. gali būti aktuose rašomi „1930 – Vytauto Didžiojo – metai“.

1930 m. įsteigtas Vytauto Didžiojo ordinas. Jis teikiamas Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams pagerbti už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei, lietuvių tautos garbei ir žmonijos gerovei. Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine – aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas.

Tais metais įvairioms kultūrinėms institucijoms (Kauno universitetui, naujai pastatytam Kultūros muziejui ir kt.) suteiktas Vytauto Didžiojo vardas.

Jubiliejui skulptorius Juozas Zikaras sukūrė Vytauto Didžiojo  paveikslą, kuris tais metais apkeliavo visas žymesnes nepriklausomos Lietuvos vietoves,  ir jubiliejinį medalį.

Aukštojoje Panemunėje, prie Karo mokyklos ir Vytauto Didžiojo Karininkų kursų patalpų sode buvo pastatytas Vytautui Didžiajam paminklas (skulptorius Vincas Grybas).

Vytauto Didžiojo paminklai stovi daugelyje Lietuvos vietovių. Dauguma jų (apie 30 iš beveik 50 ) buvo pastatyti apie 1930 m.

Baigiantis jubiliejiniams metams buvo išleistas  „Vytauto Didžiojo mirties 500 metų sukaktuvėms paminėti albumas 1430-1930“, kurį spaudai paruošė Henrikas Serafinas. Jame tilpo Vytauto Didžiojo spalvotas paveikslas, Vytauto Didžiojo monografija, parašyta Pauliaus Šležo lietuvių ir prancūzų kalbomis, ir daugybė nuotraukų. Išleista jubiliejinių plakatų, plakatinių atvirukų, pašto ženklų ir kitokios atributikos.

Daugelis tais metais gimusių berniukų gavo Vytauto vardą. Valstybė jiems dovanojo nemokamą mokslą gimnazijoje.

Vytauto Didžiojo jubiliejinius metus minėjo ir tautiečiai Jungtinėse Valstijose, įspūdingiausiai Čikagoje ir Baltimorėje.

Vytauto vardo diena minima sausio 5 d.

Šia proga sveikiname visus bibliotekos kolegas Vytautus  ir jiems skiriame jubiliejinių atvirukų galeriją !!!

Retų knygų ir rankraščių skyriaus kolegės

Atvirukai saugomi Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus Z. Ivinskio (F29) ir M. Dobužinskio (F30) fonduose. Grafikos darbų autorius – Vytautas Kazimieras Jonynas (1907-1997), spaudė „Žiedas“, cinkografijos ir fotolitografijos įmonė, veikusi Kaune 1925-1934 m.

 

                     

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*