Seminarų ciklas rankraštinio paveldo tematika

Š.m. kovo 22, 23 dienomis Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos darbuotojų grupė iš Retų knygų ir rankraščių skyriaus (skyriaus vedėja Jolita Steponaitienė, vyr. bibliotekininkė, skaityklos vedėja Rima Dirsytė, vyr. bibliotekininkė Diana Norkūnienė, redaktorė Alma Masevičienė) bei Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Birutė Pečiulevičiūtė viešėjo Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje.
Kovo 22 d. Šilutės rajono bibliotekininkams Retų knygų ir rankraščių skyriaus vedėja Jolita Steponaitienė skaitė pranešimą apie rankraštinį paveldą, jo kilmę, istoriją, tradicijas, redaktorė Alma Masevičienė pristatė Nacionalinės bibliotekos kartu su Lietuvių kalbos institutu vykdomą projektą „Asmeninės rašomosios lietuvių kalbos duomenų bazės kūrimas“, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Birutė Pečiulevičiūtė pasidalino patirtimi apie virtualių parodų rengimą, rankraštinių dokumentų panaudojimu jose. Nacionalinės bibliotekos darbuotojos susitiko su Šilutės raj. savivaldybės bibliotekos direktore Dalia Užpelkiene, apžiūrėjo bibliotekoje veikiantį Knygos muziejų bei pačią atsinaujinusią biblioteką. Susitikimo metu buvo aptartos ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos skyrių bendradarbiavimo galimybės.
Kovo 23 d. Klaipėdos apskr. viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje buvo surengtas teorinis-praktinis seminaras „Rankraštinis paveldas“ apskrities viešųjų bibliotekų specialistams, dirbantiems su rankraštiniu paveldu. Seminaro metu pranešimą apie rankraštinį paveldą Nacionalinėje bibliotekoje skaitė Retų knygų ir rankraščių skyriaus vedėja Jolita Steponaitienė. Vyr. bibliotekininkė, skaityklos vedėja Rima Dirsytė papasakojo apie rankraštinių dokumentų tvarkymo specifiką ir pagrindinius reikalavimus skaitytojų aptarnavimui. Su rankraštinių dokumentų kompiuterinių bibliografinių įrašų kūrimo principais seminaro dalyvius supažindino vyr. bibliotekininkė Diana Norkūnienė. Seminaro dalyviams taip pat buvo pristatytas projektas „Asmeninės rašomosios lietuvių kalbos duomenų bazės kūrimas“, jį pristačiusi redaktorė Alma Masevičienė prie projekto įgyvendinimo kvietė prisijungti ir seminaro dalyvius. Teorinio-praktinio seminaro programą užbaigė Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Birutės Pečiulevičiūtės pranešimas „Virtualių parodų rengimas. Rankraštinių dokumentų panaudojimas jose“. Seminaro dalyviai aktyviai klausinėjo, sulaukė atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Po seminaro pranešimų autorės individuliai atsakinėjo į dalyviams iškilusius klausimus, konsultavo rankraštinio paveldo tvarkymo klausimais.
Surengta ekskursija po Klaipėdos apskr. viešąją I. Simonaitytės biblioteką seminaro lektorėms paliko labai šviesų ir šiltą prisiminimą.
Visos kelionės dalyvės liko nepaprastai dėkingos Klaipėdos apskr. viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėjai Jurgai Bardauskienei bei Šilutės raj. savivaldybės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorei Daliai Užpelkienei už šiltą ir jaukų priėmimą. Taip pat norėtume padėkoti ir Skuodo rajono viešosios bibliotekos direktoriui Jonui Grušui už įspūdingą kultūrinę programą.
Šį seminarų ciklą ketinama pratęsti gegužės mėn. Panevėžio apskr. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyksiančiu seminaru.

Alma Masevičienė
Retų knygų ir rankraščių skyriaus redaktorė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*