Specialiųjų kolekcijų viešinimas socialinėje žiniasklaidoje

Inkunabulas

Mintis pasidalyti šio straipsnio informacija ir įžvalgomis kilo 78-ojoje IFLA konferencijoje klausantis Darylo Greeno pranešimo „Utilizing social media to promote Special Collections: Whats works and what doesn‘t?“. Specialisto požiūris į socialinės žiniasklaidos naudojimą senų, vertingų dokumentų sklaidai pravartus, nes dažnai įsivaizduojama, kad šimtamečiai dokumentai jau savaime yra svarbūs, o technologines naujoves reikia taikyti tik jų apsaugai ir integravimui į mokslinę apyvartą per duomenų bazes, tekstynus ar duomenynus. Socialinė žiniasklaida, kaip sakoma, yra „tiesus kelias į mases“. Kaip ji veikia?
Darylas Greenas maloniai sutiko, kad pranešimas būtų išverstas į lietuvių kalbą ir paskelbtas mūsų profesinėje spaudoje. Senos, retos knygos (iki XVIII pab.) ar rankraščiai gausius tokių dokumentų rinkinius turinčiose bibliotekose paprastai sudaro atskirus padalinius – specialiąsias kolekcijas. Autorius apie jas kalba apibendrintai; vartojamas terminas special collections department – specialiųjų kolekcijų departamentas (skyrius, padalinys) šioje publikacijoje keičiamas sutrumpintu specialiosios kolekcijos. Terminu retos knygos įvardijami seni, vertingi leidiniai, bibliografinės retenybės.
Darylas Greenas Jorko universitete studijavo medievistiką, 2007 m. įgijo magistro laipsnį, 2009 m. Ilinojaus universitete įgijo MLIS (Master of Library and Information Science) sertifikatą. Čia dirbo Retų knygų ir rankraščių bibliotekoje kataloguotoju, buvo vienas iš knygos mėgėjų tinklaraščio Non Solus kūrėjų. Nuo 2010 m. dirba Sent Endriu universiteto (Škotija, University of St Andrews) retų knygų kataloguotoju, 2011 m. sukūrė šio universiteto specialiosioms kolekcijoms skirtą tinklaraštį Echoes from the Vault, yra jo redaktorius, vienas iš vadovų ir nuo 2012 m. balandžio eina retų knygų bibliotekininko pareigas.
Visą straipsnį rasite čia: straipsnis
(Greenas D. Specialiųjų kolekcijų viešinimas socialinėje žiniasklaidoje// Tarp knygų, 2013, nr. 2, p. 20-24;)
Jolita Steponaitienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*