Įspūdžiai iš tarptautinio bibliotekininkų renginio “Cycling for Libraries 2012″

Jei dabar kas nors manęs paklaustų, kokių privalumų atsiranda būnant Lietuvos bibliotekininkų draugijos nare, aš pirmiausia pasakyčiau – tai galimybė dalyvauti tokiuose tarptautiniuose bibliotekininkams skirtuose renginiuose kaip „Cycling for Libraries 2012“. Tai – tarptautinė, nepriklausoma (ne) konferencija visiems bibliotekininkams ir bibliotekų draugams. Šiais metais Vilniuje susirinko didelis būrys (apie 100) kolegų iš viso pasaulio (JAV, Suomijos, Vokietijos, Ukrainos, Rusijos, Švedijos, Danijos, Kataro, Indijos, Taivano ir kt. šalių), visi pakilios nuotaikos ir pilni motyvacijos įveikti dviračiais ilgą, 600 km, kelią iki pat Estijos sostinės Talino.

 Ši kelionė jau antroji, 2011 m. apie 60 bibliotekininkų važiavo dviračiais iš Kopenhagos (Danija) į Berlyną (Vokietija). Žygis sulaukė plataus atgarsio bibliotekinėje visuomenėje, dauguma dalyvių buvo pasiryžę ir šiemet keliauti dviračiais aplankydami vis naujas šalis ir bibliotekas. Džiugu, kad pagrindiniai renginio organizatoriai ir sumanytojai Jukka Pennanen ir Mace Ojala iš Suomijos šiemet pasiūlė keliauti per tris Baltijos valstybes.

Lietuvai šiame renginyje atstovavo: Raimonda Mockutė (Klaipėdos universiteto biblioteka), Ingrida Bučionytė (Lietuvos medicinos biblioteka) ir aš, Alma Masevičienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka). Visas tris lietuves skatino šiame renginyje dalyvauti ir parėmė Lietuvos bibliotekininkų draugija bei jos pirmininkė Alina Jaskūnienė. Visos trys esame nepaprastai dėkingos.

 Keliaudami dviračiais mes ne tik susipažinome, daug diskutavome, sėmėmės patirties, idėjų vieni iš kitų, bet ir aplankėme 17 bibliotekų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, taip pat dalyvavome dviejuose seminaruose Rygoje ir Tartu, kuriuose gilinomės į tokias temas, kaip biblioteka ir verslumas, biblioteka ir elektroninių knygų leidyba. Daug dėmesio buvo skirta bibliotekų rinkodaros problemoms. Gražų bibliotekų atstovavimo pavyzdį paminėjo Danijos atstovas: Kopenhagos bibliotekininkai ėmėsi iniciatyvos, kad viešojo transporto stotelės, esančios netoli bibliotekų, būtų pavadintos jų pavadinimais ar tiesiog „Biblioteka”. Seminaro Tartu centrinėje miesto bibliotekoje metu Triinu Seppam iš Talino centrinės miesto viešosios bibliotekos papasakojo apie gražų projektą, kurio tikslas – pritraukti ką tik į mokyklą pradėjusius eiti mokinukus į miesto viešąsias bibliotekas. Talino centrinė miesto viešoji biblioteka savo lėšomis kasmet išleidžia žinomo estų vaikų rašytojo ar poeto knygą, kurią nemokamai dovanoja visiems Talino miesto pirmokams. Kiekvienos knygos pirmajame puslapyje yra priklijuotas kvietimas į biblioteką. Projekto sumanytojai labai džiaugiasi, nes kasmet sulaukia gausaus būrio naujųjų skaitytojų.

 Taip pat daug dėmesio buvo skirta elektroninių knygų leidybai. Jukka Pennanen iš Suomijos nacionalinės bibliotekos pristatė bandomąjį projektą, kurio tikslas – skaitmeninti knygas, kurioms jau nebegalioja autorinės teisės, ir pasitelkus programinę įrangą daryti elektronines bei audio knygas ir leisti jomis laisvai naudotis skaitytojams. Tartu centrinėje bibliotekoje taip pat vykdomas panašus projektas; visi žygio dalyviai galėjo pamatyti, kaip paprasta popierinė knyga paverčiama į elektroninę knygą. Elektroninių knygų poreikis Estijoje yra labai didelis, todėl bibliotekos stengiasi žengti koja kojon su naujomis technologijomis.

Renginio organizatorių devizas buvo, kad po šios kelionės būtų išspręsta mažiausiai 100 bibliotekininkų problemų. Kiekvienas dalyvis turėjo įvardyti problemą ir kelionės metu kartu su kolegomis diskutuojant ieškoti sprendimo. Dalyvių problemos/dominančios temos buvo labai įvairios, čia paminėsiu tik keletą. Katia Shklyar iš Suomijos norėjo išsiaiškinti, ar bibliotekos turėtų teikti specialias paslaugas imigrantams, kokios jos turėtų būti; Ilze Marga iš Latvijos norėjo sužinoti, kokius bibliotekos renginius būtų galima rengti miesto centre, kad su bibliotekos teikiamomis paslaugomis susipažintų kuo daugiau gyventojų; Richard Hawkins iš Didžiosios Britanijos norėjo pasisemti patirties iš kolegų kaip kuo įdomiau organizuoti Nacionalinės bibliotekų dienos renginius; daug kas kėlė bibliotekų atstovavimo stokos problemą: ką turėtų daryti bibliotekininkai, kad jų žinią išgirstų visuomenė ir valdžios atstovai. Minant dviračius dalyviai labai aktyviai diskutavo, manau, kiekvienas iš šių diskusijų pasisėmėme kažką naudingo.

Lietuvoje (ne)konferencija „Cycling fo Libraries 2012“ startavo prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Pirmąją dieną

dalyviai aplankė Lietuvos Gedimino technikos universiteto biblioteką. Apžiūrėjus biblioteką, ekskursiją vedusios Asta Katinaitė ir Aistė Pranskutė sulaukė daug klausimų apie teikiamas paslaugas, apie visą parą veikiančios skaityklos veiklą ir kt.. Lietuvos technikos bibliotekos direktorius Kazys Mackevičius ne tik pats Vilniuje važiavo su žygio dalyviais, bet ir vedė ekskursiją po savo vadovaujamą biblioteką. Renginio dalyviai taip pat apsilankė Vilniaus universiteto bibliotekoje bei apžiūrėjo dar kol kas durų neatvėrusį naująjį VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centrą. Džiugu, kad pirmąją žygio dieną kartu su visais važiavo Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojų komanda, kolegės iš Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos, Mykolo Riomerio universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto bibliotekų. Puikią dalyvių nuotaiką užtikrino ir šauni Lietuvos bibliotekininkų draugijos narių palaikymo komanda.

 (Ne)konferencijos „Cycling for libraries 2012” dalyviai taip pat sulaukė daug vietinės žiniasklaidos ir vietos valdžios atstovų dėmesio.

Rygoje aplink dar statomą Latvijos nacionalinę biblioteką garbės ratą dviračiu apvažiavo Latvijos kultūros ministrė Žaneta Jaunzeme-Grende, prie miesto rotušės visus žygio dalyvius pasitiko ir pasveikino Rygos vicemeras Andris Ameriks, kuris renginio organizatoriams įteikė Rygos miesto vėliavą. Kiekviename miestelyje bibliotekininkų koloną pasitikdavo ir pagerbdavo ne tik vietos bibliotekininkai, bet ir miestų merai, vicemerai, seniūnai. „Cycling for libraries 2012” dalyviai buvo labai šiltai sutikti kiekvienoje bibliotekoje, kolegos stengėsi kuo išsamiau papasakoti ir parodyti, ką turi geriausio. Ypatingas sutikimas mūsų laukė Latvijos Allaži miestelyje. Čia mus sutiko visa miestelio bendruomenė, vaikai rodė kelią į biblioteką bei savo piešiniais papuošė bibliotekos prieigas. Suaugusieji visus dalyvius vaišino gardžia sriuba. Miestelio viešoji biblioteka nedidelė, bet akį džiugino renovuotos, jaukios patalpos. Galėjome apžiūrėti bibliotekoje saugomą vietos bendruomenės foto archyvą. Vėliau apsilankėme miestelio bažnyčioje, kurią savo rankomis atstatė patys miestelio gyventojai. Čia mūsų laukė vietinio moterų ansamblio koncertas. Džiugu, kad šios bendruomenės ašis – biblioteka, apie kurią sukasi visas bendruomenės gyvenimas.

Latvijos mieste Valmiera matėme gražų vietinio universiteto ir viešosios bibliotekos bendradarbiavimo pavyzdį, čia 2007 m. atidaryta bendra, integruota Valmiera biblioteka.

Estijoje mūsų laukė taip pat labai šiltas sutikimas, prasidėjęs netradiciniu susitikimu su žinomu Estijos poetu Contra (Maigus Konnula). Kažkur pačiame Latvijos ir Estijos pasienyje, sustojus šalikelėje, poetas dalinosi savo įspūdžiais apie Estijos bibliotekas, skaitė savo eiles. Nedidelėje Tsirguliina jungtinėje viešojoje/mokyklos bibliotekoje žygeivius pasitiko kanklėmis grojančios ir liaudies dainas dainuojančios bibliotekininkės. Visiems dalyviams nepaprastai patiko apsilankymas Rakvere mieste esančios Tarvanpää pilies (XIII–XVI a.) griuvėsiuose, kur dabar įsikūręs istorijos muziejus. Jame gausu edukacinių ekspozicijų, iliustruojančių viduramžių pilies kasdienį gyvenimą.

Estijos sostinėje Taline mus pasitiko ir pasveikino Estijos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Katre Riisalu. Taip pat buvo daug šiltų ir draugiškų apsikabinimų, besidžiaugiant, kad įveikėm tokį kelią, kad susiradom bendraminčių visame pasaulyje, kad sužinojome ir pamatėme daug naujo…

Savo kelionę prasmingai užbaigėme dalyvaudami Talino centrinės bibliotekos organizuotoje šventėje mažiesiems skaitytojams, ten visi „Cycling for libraries 2012“ dalyviai skaitė estų rašytojo Heiki Vilep eilėraštį „Kirjanik“ apie vaiko pagalbą rašytojui kuriant eilėraštį.

Pilna įspūdžių ir įdomių pokalbių kelionė truko 11 dienų (liepos 28-rugpjūčio 8 d.). Iš viso dviračiais numynėme daugiau nei 630 km, teko įveikti nemažai įkalnių, važiuoti žvyrkeliais bei sunkiai pravažiuojamais miško keliukais, važiuoti per lietų ir pučiant labai stipriam priešpriešiniam vėjui, tačiau labai džiugu, kad nė vienas dalyvis žygio metu nepatyrė rimtesnių traumų, kiekvieną dieną važiavo su puikia nuotaika. Daugeliui dalyvių šis žygis buvo iššūkis, kurį visi kartu sėkmingai įveikėme.

Žygis “Cycling for libraries 2012” – tai kur kas daugiau nei vien kolegų kelionė dviračiu. Tai buvo visų pirma puiki galimybė pasisemti patirties iš kolegų, atvykusių iš įvairių pasaulio šalių, susipažinti su kaimyninių šalių bibliotekomis, gera proga pagilinti savo profesines žinias, užmegzti kontaktus su užsienio kolegomis, patobulinti užsienio kalbų žinias. Mums (man, Almai Masevičienei ir Raimondai Mockutei) ši kelionė suteikė neįkainojamą tarptautinio renginio organizavimo patirtį.

Norėčiau labai padėkoti savo kolegėms Raimondai Mockutei ir Ingridai Bučionytei už puikią draugiją visos kelionės metu.

Nuoširdžiai kviečiu visus dalyvauti kitais metais! Net neabejoju, kad „Cycling for libraries 2013“ tikrai bus.

Trumpi kiekvienos dienos videoreportažai yra čia.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia. 

 Kolegių įspūdžiai:

Raimonda Mockutė: http://www.lbd.lt/?p=1290

Ingrida Bučionytė: http://lmbtau.wordpress.com/2012/08/22/neformaliai-apie-tai-kas-buvo-cycling-for-libraries-2012/

Įspūdžiais dalinosi: Alma Masevičienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*