Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Mūsų kalendorius

Razinų vynas ir ne tik

Razinų vynas ir ne tik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šįvakar prasidedanti, savaitę trunkanti Pesacho šventė – viena svarbiausių žydų kalendoriuje, o pasiruošimai jai vyksta be galo atsakingai. Jei visus metus judaizmo tradicijų besilaikantys žmonės maistą ir indus naudoja pagal kašruto (hebr. tinkamumas) taisykles, tai šiai šventei viskas turi būti ne šiaip kasher, bet kasher le-Pesach – aukščiausio kašruto lygyje, užtikrinant, kad visą savaitę namuose nebūtų ne kruopelytės per Pesachą draudžiamo vartoti raugo. Ir tai taikoma ne tik macams bei vynui, tačiau ir bet kuriam kitam maistui.

Prieškario Vilniuje savaitės prieš Pesachą buvo tikras iššūkis žydų parduotuvėms, konkuravusioms dėl klientų aprūpinimo geriausiomis šventei tinkančiomis prekėmis ir reklamavusioms savąsias prekes arba atlikusioms netinkamų prekių „antireklamą“. Siūlome susipažinti su Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje saugomo Vilniaus religinio savaitraščio Der vort (jid. Žodis) 1925 m. prieššventiniais reklaminiais skelbimais.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bendrovės Yarden, prekiauvusios Izraelio žemėje gaminamu vynu KarmelOriginel, kvietimas: Tegul šiųmetinės šventės metu kiekvienas žydas geria vyną tik iš mūsų Šventosios žemės!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tačiau razinų vynas ir midus, gaminami Vilniaus įmonės Ekstrans (Pylimo g.), taip pat reklamuojami kaip turintys mehadrin (paties aukščiausio) lygio kašrutą, o šalia to ir patrauklias kainas! Negana to, juos galima pirkti į skolą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lydos garo malūne Avtomat, kurio kašrutą užtikrino garbingiausias Lydos rabinas Aronas Rabinovičius, sumalti „aukščiausios kokybės“ miltai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alperovičiaus krautuvė Vilniaus gatvėje kviečia įsigyti macų miltų, iš jų pagamintų farfelech (mažų kukulaičių) bei Pesacho kašrutą atitinkančių šokolado ir medaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Įspėjimas gėrimų parduotuvių savininkams, kad Pesacho metu alaus ir net alaus bokalų skyriai turi būti užrakinti ir uždengti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senovinė žydų patarlė skelbia: „Be miltų nėra Toros, be Toros nėra miltų“. Savaitraštis Der Vort sveikindamas su švente primena, kad Pesacho esmė – ne tik specialus maistas, bet ir dvasinė atgaiva, o kartu – ir įsipareigojimai:

Atsiminkite mūsų išlaisvinimo laiką!

Akimirkos laisvės ir laimės artėjančios

Nuo mūsų Toros yra neatsiejamos.

Nepamirškime dangiškos Toros savosios,

Mums išėjus iš Egipto dovanotos.

Kai žydai visi susiėmę kartu

Išmes visą „raugą“, kas bloga ir koktu,

Naujasis gyvenimas su Tora prasidės,

Juo kiekvienas namas ir kampelis sužibės.

Tegyvuoja laisvė, bukime laisvi

Nuo vergovės pančių svetimoj šaly.

Numetę tremties ir liūdesio naštas,

Mes užtat paremkim savo ješivas!


 

Parengė Lara Lempertienė

Parašykite komentarą