Pristatyta Vinco Bartusevičiaus knyga

vinco-bartuseviciaus-knygaBalandžio 23 d. Nacionalinėje bibliotekoje surengtas Vinco Bartusevičiaus knygos „Lietuviai DP stovyklose Vokietijoje, 1945–1951“, kurią 2012 m. išleido šiemet veiklos dešimtmetį pažyminti leidykla „Versus aureus“, pristatymas.

Renginyje dalyvavo knygos autorius, Vokietijoje gyvenantis istorikas, sociologas, Hiutenfelde įsikūrusio Lietuvių kultūros instituto (LKI) vadovas dr. Vincas Bartusevičius, VDU Lietuvių išeivijos instituto darbuotojos doc. dr. Dalia Kuizinienė, dr. Asta Petraitytė-Briedienė, leidyklos „Versus aureus“ direktorius dr. Artūras Mickevičius. Pokalbio dalyviai akcentavo didžiulį autoriaus darbą, tyrinėjant ir aprašant gausią archyvinę medžiagą – rankraštinius LKI, Lietuvos centriniame valstybės archyve bei Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje saugomus dokumentus, naudojant publikuotus ne tik lietuvių, bet ir užsienio autorių darbus, nagrinėjančius 1945–1951 m. Vokietijos DP stovyklų organizavimo ir veiklos problematiką. Kalbėjusieji taip pat pritarė minčiai, kad naujoji V. Bartusevičiaus monografija yra svarbus darbas fiksuojant ir apibendrinant šį lietuvių tautai ypač sudėtingą istorinį periodą ir suteikia naujų galimybių būsimoms XX a. vidurio lietuvių diasporos tyrimų kryptims. 

Renginį moderavusi Lituanikos skyriaus vedėja Jolanta Budriūnienė pažymėjo, kad naujoji knyga yra labai svarbi ir laukta dovana bibliotekos skaitytojams ir darbuotojams, nes Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kurioje kaupiamas Nacionalinis publikuotų dokumentų archyvinis fondas ir kurio svarbią dalį sudaro lietuvių diasporos spauda, saugomas 2011 m. UNESCO organizacijos Nacionalinės programos „Pasaulio atmintis“ įvertintas ir į Lietuvos nacionalinį registrą įtrauktas „Lietuvių DP spaudos rinkinys, 1945–1952“.

Jolanta Budriūnienė