Kaune atidaroma Nacionalinės bibliotekos paroda „Užsienio profesionalai – Lietuvai“

1918 m. vasario 16 d. pradėtai kurti moderniai Lietuvos valstybei labai trūko profesionalų, todėl jos kūrėjų gretas 1918–1940 m. papildė nemenkas būrys mokslininkų, medikų, architektų, kariškių ir kitų sričių profesionalų iš užsienio.  Kai kurie iš jų Lietuvoje atliko epizodinį vaidmenį, kiti pasiliko ilgiau, darniai įsiliedami į valstybės gyvenimą.

Būtent šie užsieniečiai, palikę svarbų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, pristatomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“, kuri gruodžio 20 d. 17 val. atidaroma Kauno miesto muziejuje. Atidarymo renginyje dalyvaus Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. Renaldas Gudauskas, Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis, Vytauto Didžiojo universiteto istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius, Nacionalinės bibliotekos DPTD Lituanistikos skyriaus vyr. metodininkas-tyrėjas dr. Tomasz Blaszczak ir šio skyriaus vadovė, viena iš parodos autorių dr. Giedrė Milerytė-Japertienė.

Parodoje „Užsienio profesionalai Lietuvai“ lietuvių ir anglų kalbomis pristatomos 28 iškilios asmenybės, 1918–1940 m. dirbusios Lietuvoje. Tai skirtingų tautybių žmonės, pagal profesiją arba išsilavinimą simboliškai sugrupuoti į vienuolika teminių stendų. Parodoje supažindinama su lakūnais, architektais, medikais, teisininkais, gamtininkais, istorikais, kalbininkais, bibliotekininkais, matematikais, ekonomistais ir kultūros atstovais: pateikiama vizualioji informacija, trumpa personalijos biografija, svarbiausi nuopelnai Lietuvai, įdomiausias biografijos faktas ir citata – asmens mintys arba mintys apie asmenį. Parodoje publikuojamos iliustracijos iš įvairių Lietuvos ir pasaulio atminties saugojimo institucijų. Ekspozicijai naudotos knygos yra saugomos Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Parodos lankytojai įgytas žinias galės pasitikrinti sužaisdami stalo žaidimą „Lietuvon!“, kurio tikslas yra pirmajam pasiekti Lietuvą, pakeliui teisingai atsakant į klausimus apie parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ herojus ir sritis, kuriose jie dirbo.


Parodos atidarymo renginys vyks Kauno rotušėje, Suolininkų salėje (Rotušės a. 15)
Kauno miesto muziejuje paroda veiks iki 2018 m. kovo 19 d.

Parodos įgyvendintojas:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Projekto partneriai:
Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centras
Kauno miesto muziejus

Rėmėjas:
Lietuvos kultūros taryba

 

 


Parodo autorės:
Giedrė Milerytė-Japertienė
Valdonė Budreckaitė
Inga Puidokienė

Parodos dizainas:
Akvilė Mikalauskaitė

MB ,,Ekspomūza“