Ką naujo paskaityti? Publicistika, dokumentika ir kita

„Mes išsigydėmė verstinės literatūros prioriteto prieš savo literatūrą ligą“, – per vieną renginį Nacionalinėje bibliotekoje konstatavo Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė  Lolita Varanavičienė.  Pasak jos, maždaug 2000 m. Lietuvoje visi skaitė vertimus, o dabar – su leidėjų ir bibliotekų pagalba – lietuvių autorių grožinės ir negrožinės knygos populiarios, dėl jų leidyklos konkuruoja tarpusavyje.

Ankstesniuose tinklaraščio įrašuose pristatėme per antrąjį šių metų ketvirtį Nacionalinę biblioteką pasiekusias lietuvių autorių poezijos ir prozos knygas. Jeigu dairotės eseistikos, dienoraščių, atsiminimų, knygų apie Lietuvos istoriją bei kultūrą, siūlome užmesti akį į šią apžvalgą. Knygų nesiekta išvardyti pagal vertę – ši apžvalga yra būtent apžvalga: kvietimas apsižvalgyti, ką naujo galima paskaityti. Čia pateko ir akademinės knygos, kurios gali sudominti platesnę skaitytojų auditoriją, ir populiarioji literatūra.


Kino operatorius Audrius Kemežys: akimirksnis spalvoms suderinti / Giedrė Beinoriūtė. – [Biruliškės, Kauno r.] : [Kopa] ; Vilnius [i.e. Karaliūnai, Trakų r.] : Monoklis, 2022. – 336 p. : iliustr., portr.. – Tiražas 700 egz.. – ISBN 978-609-8234-26-8

Kino operatorius Audrius Kemežys (1973–2018) nufilmavo daugiau kaip 50 vaidybinių ir dokumentinių filmų, dirbo drauge su Giedre Beinoriūte, Arūnu Mateliu, Giedre Žičkyte ir daugeliu kitų žymių režisierių.

„Viskas prasidėjo nuo Kemežio istorijų, pasakotų ne tik jo paties, bet ir kitų apie jį. Kino lauke tos smagios, netikėtos, beprotiškos istorijos sklandė nuo tada, kai Audrius pradėjo dirbti. Ne kartą esu pagalvojusi, kad kada nors mūsų senatvėje tas istorijas būtinai reikės užrašyti. Susiklostė taip, kaip susiklostė. Audriaus gedulingus pietus prisimenu kaip vakarėlį, kur visi nesustodami pasakojo istorijas, o aš bėgiojau nuo vienos grupelės prie kitos, kad kuo daugiau jų išgirsčiau. Rodos, tada pusiau garsiai ir pasižadėjau visas jas kokia nors forma užfiksuoti. Maniau, užrašysiu ir pasidalinsiu draugų rate. Bėgant laikui supratau, kad tos istorijos patikti gali ir tiems, kurie Audriaus visai nepažinojo“, – sako knygos idėjos ir pokalbių autorė G. Beinoriūtė. 

Plačiau apie knygą: https://www.bernardinai.lt/kino-operatorius-audrius-kemezys-akimirksnis-spalvoms-suderinti-knyga-tarsi-filmavimo-aiksteles-surmulys/


Viskas bus gerai : reminiscencijos / Irena Litvinaitė-Avyžienė. – Vilnius : Homo liber, 2022. – 383, [1] p. : iliustr.. –ISBN 978-609-446-268-9

Rašytojo J. Avyžiaus 100-mečio minėjimas. Daugiau nuotraukų >>

100-osios gimimo metinės – gera proga prisiminti rašytoją Joną Avyžių bei jo kūrybos kelią. Gegužę Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta šios sukakties proga išleista rašytojo žmonos Irenos Litvinaitės-Avyžienės prisiminimų knyga „Viskas bus gerai“. „Prisiminimų knygoje „Viskas bus gerai“ rašau apie Joną Avyžių ir pažinotas to meto iškilias menines asmenybes, palikusias reikšmingą pėdsaką Lietuvos kultūros istorijoje (režisierius Juozas Miltinis, menotyros daktarė profesorė Jadvyga Čiurlionytė, rašytojai Mykolas Sluckis, Jonas Mikelinskas, Algimantas Baltakis, operos solistai Nijolė Ambrazaitytė, Gražina Apanavičiūtė, Virgilijus Noreika, dirigentas Saulius Sondeckis, aktoriai Henrikas Kurauskas, Eugenija Šulgaitė, Gediminas Karka, Donatas Banionis ir kt.). Kaip žurnalistei teko kalbinti rašytoją Astridą Lindgren, režisierius Andžejų Vaidą, Akirą Kurosavą, Stenlį Kramerį“, – taip knygos turinį apibrėžia J. Litvinaitė-Avyžienė. Išsamų straipsnį apie knygos pristatymą rasite „Vorutoje“: https://www.voruta.lt/nacionalineje-m-mazvydo-bibliotekoje-paminetas-jono-avyziaus-100-metis/

Per antrąjį metų ketvirtį Nacionalinę biblioteką pasiekė ir dar viena knyga, skirta J. Avyžiaus atminimui, – leidyklos „Žuvėdra“ direktoriaus Stasio Lipskio sudaryta „Jonui Avyžiui – 100 : mintys, posmai, vaizdai“ (Vilnius : Žuvėdra, 2022). Daugiau informacijos apie patarąją knygą rasite Lietuvos žurnalistų sąjungos svetainėje: http://www.lzs.lt/lt/naujienos/sukaktys_jubiliejai/rasytojas_visuomenes_veikejas_tauri_asmenybe._minint_jono_avyziaus_100-asias_gimimo_metines.html


1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo / Rolandas Maskoliūnas. – Vilnius : Vaga, 2022. – 238, [2] p. : iliustr.. –Tiražas 1300 egz.. – ISBN 978-5-415-02641-8 (įr.)

Per knygos pristatymą Mato Baltrukevičiaus paklaustas apie įkvėpimo šaltinius, Rolandas Maskoliūnas pasakojo, kad jam patiko Floriano Illieso knyga „1913. Ką būtinai norėjau dar papasakoti“. Kai jis šią knygą perskaitė, Kaunas jau ruošėsi tapti Europos kultūros sostine. R. Maskoliūnas nutarė pažiūrėti, kas Kaune ir Lietuvoje vyko prieš šimtą metų – tiek politikoje. tiek kultūroje. Juk prieš šimtą metų būtent šiame mieste telkėsi Lietuvos meno kūrėjai. Autorių pradžiugino tai, kad daug medžiagos suskaitmeninta (pvz., Epavelde), dėl to daug nuveikti pavyko per karantiną, kai bibliotekos buvo uždarytos. Su knyga susipažinti kviečia Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras.


Mano tėvas Antas : 100 prisiminimų apie Antaną Mončį / Jean-Christophe Mončys ; iš prancūzų kalbos vertėDiana Bučiūtė ; [knygoje publikuojami Antano Mončiaus darbai] ; [pabaigos žodžio autorius Viktoras Liutkus]. – Vilnius: Aukso žuvys, 2021. – 305, [33] p. : iliustr., faks., portr. + 1 lankstinys (16 p.). – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-8120-75-2 (įr.) 

Antanas Mončys (1921–1993) –  lietuvių skulptorius, modernizmo atstovas. 1944 m. pasitraukė į Vakarus. Gyveno ir kūrė Prancūzijoje.  Be galo estetiškai išleistoje Antano Mončios sūnaus Jean-Christophe’o knygoje skaitytojas ras atsiminimų, sustabdytų tėvo gyvenimo akimirkų, įvairiausių istorijų, stipraus ilgesio, būdingo išeivijai… Memuarai iliustruoti A. Mončio piešiniais, skulptūromis ir archyvinėmis nuotraukomis. Pasak Jean-Christophe’o, įvairiausi prisiminimai apie tėvą jį pasivijo per karantiną, sėdint namie. Surasti leidėją Jean-Christophe’ui padėjo ilgametė bičiulė Karolina Paliulis. Per knygos pristatymą Vilniaus knygų mugėje autorius juokavo, kad galiausiai jį apsupo „laumių“ iš Lietuvos tinklas (į jų gretas įtraukė ir Sigutę Chlebinskaitę, kuri sukūrė knygos grafinį dizainą), jų dėka atsirado neįtikėtino grožio knyga.


Olga = Ольга : Schwede, Švedė, Ra, Deo, Dubeneckienė, Kalpokienė / [sudarė Ramutė Rachlevičiūtė] ; [į rusų kalbą vertė Alla Diomidova, Natalija Kapočė, Tatjana Timčenko] ; [recenzentės Lina Preišegalavičienė, Lijana Šatavičiūtė-Natalevičienė]. – Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022. – 587, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-447-357-9

Pasak knygos sudarytojos Ramutės Rachlevičiūtės, leidinio kelias pas skaitytoją buvo ilgas. „Kolegė Šv.Dvasios cerkvėje statydavo žvakutes ir už Olgą, ir už mus, mat dėjosi kažkokie keisti dalykai. Panašu, kad Olga mums tikrai trukdė, ir pasakysiu kodėl – ji nuslėpė tikrąją savo gimimo datą. Iki šiol manyta, kad ji buvo net keleriais metais jaunesnė nei liudijo dokumentai“, – pasakojo menotyrininė. Keistų istorijų būta ir daugiau. Prieš keliolika metų atsirado maišelis su menininkės akvarelėmis. Deja, jos buvo iškarpytos. „Tas maišelis su akvarelėmis man buvo kaip lobių dėžutė – iš jų staiga plūstelėjo to laiko atmosfera. Prisiminiau ir Kazio Binkio komplimentą, pasakytą trečiajame dešimtmetyje, kad ji – viena šviesiausių ir labiausiai išsilavinusių to meto asmenybių“, –  per knygos pristatymą kalbėjo kolekcininkas Edmondas Kelmickas.

Visgi galų gale knyga surado kelią pas skaitytoją. Kolektyvinei monografijai straipsnius parašė Ieva Burbaitė, Helmutas Šabasevičius ir sudarytoja R. Rachlevičiūtė.

Straipsnis apie knygos pristatymą: https://www.lrytas.lt/kultura/meno-pulsas/2022/07/09/news/balerina-olga-dubeneckiene-kalpokiene-buvo-garsiausia-nuogale-kauno-meno-pasaulyje-23911339


Jis vadina mane mama : tikra istorija / Virginija Rimkuvienė. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2022. – 255, [1] p. : portr.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-487-244-0 (įr.)

Virginija Rimkuvienė – žinoma žurnalistė, į šią sritį atėjusi iš lituanistikos. „Jis vadina mane mama“ – atvirai papasakota pačios V. Rimkuvienės istorija, besisukanti apie vaiko globą. Pasak autorės, viešumą pasiekia tik sėkmės istorijos, visuomenėje tuo tarpu cirkuliuoja „siaubo istorijos“, o tiesa, kaip ir visada, yra kažkur per vidurį.  Ši knyga – tai ir knyga apie motinystę, nematomas jos puses. Kartu tai ir pamąstymas apie atsakomybę žmonių santykiuose – ar atsakomybė ir meilė visada gali ištraukti artimąjį iš duobės? Kaip nesugriauti savo gyvenimo, kai gelbėji kitą?

Pasak V. Rimkuvienės, Artūro globa nebuvo nuolatinė – jis dažnai viešėjo globėjų namuose, leido su jais savaitgalius ir atostogas, bet pastovia jo gyvenamąja vieta taip ir liko vaikų globos namai. Iš pirmo žvilgsnio žavus ir charizmatiškas, Artūras nebuvo lengvas vaikas. Perkėlimai iš vienų globos ir mokymo įstaigų į kitas, paauglystėje diagnozuoti ir vis labiau ryškėjantys psichopatinės asmenybės bruožai, vagystės, teistumas, narkotikai – jo gyvenime buvo visko. Visa tai gerokai įsiūbavo iki tol ramiai plūduriavusį darnios šeimos laivelį.


Misionierius : Antanas Saulaitis – žmogus, kuris visada šypsosi / Aurelija Savickienė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 355, [3] p., [28] iliustr. lap. : iliustr. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-01-5031-3 (įr.)

Pasak žurnalistės Aurelijos Savickienės, jai buvo keista, kad knygos apie kunigą Antaną Saulaitį dar nėra. Juk A. Saulaičio gyvenimas – tarytum vadovėlis: nors šiam žmogui teko patirti labai sunkių etapų, jis tebemoka džiaugtis, įkvėpti kitus. Knygos herojus, išgirdęs idėją, pirmiausia kreipėsi į savo seserį, pasiteiravo jos nuomonės. Sesuo knygos idėjai pritarė. Pristatydamas knygą Nacionalinėje bibliotekoje, A. Saulaitis pridūrė, kad pastaraisiais metais Lietuvoje jau palankiau žiūrima į užsienio lietuvius, todėl atėjęs laikas papasakoti šeimos istoriją.  Knygos herojų A. Saulaitį ir autorę A. Savickienę pakalbino Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vyriausiasis tyrėjas M. Baltrukevičius, pats ją nuoširdžiai rekomenduodamas.  

Knygos ištrauka LRT svetainėje: https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/13/1672729/misionierius-kunigas-jezuitas-antanas-saulaitis-del-sviesos-reikia-kovoti-ir-dirbti


Oranžinis romanas : ambasadoriaus užrašai / Algirdas Kumža. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2022. – 239, [1] p. : iliustr., portr. – 978-609-487-246-4  

Algirdas Kumža – Kovo 11-osios akto signataras, diplomatas, rašytojas. 2006–2009 m. – Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Ukrainoje.  Knygos „Oranžinis romanas“ likimas keistas: leidinys išėjo žiemą, prieš pat Rusijos invaziją, kai daugelis dar netikėjo, kad puolimas iš tiesų prasidės. Visgi per knygos pristatymą  A. Kumža minėjo, kad politikas ar diplomatas tokią įvykių eigą galėjo nujausti.

Viename interviu buvęs ambasadorius sakė, kad rengdamas užrašus galvojo, jog jie – tik sau pačiam. Visgi vieną dieną pajuto turįs viešai papasakoti apie Ukrainą. Ši knyga, nors nėra disertacija, susideda iš istorijų apie tai, kaip ambasadorius šią šalį perprato. Ukraina – didelė ir turtinga šalis, būtent todėl ir negali tikėtis ramybės.


Išskyrėme tik dalį knygų. Jeigu neradote, kas patrauktų jūsų dėmesį, siūlome užmesti akį į sąrašą apačioje. Taip pat kviečiame pasidomėti bibliografine informacija apie Lietuvoje išleistus ir numatomus leisti leidinius, kuri kas savaitę skelbiama Nacionalinės bibliotekos svetainėje, naujienoms skirtoje dalyje: https://www.lnb.lt/naujienos. Gal ten pastebėsite knygą, kurios ilgai laukėte?

Apie pinigus su vaikais : paprasti patarimai tėvams, kaip paruošti vaiką ateities pasauliui / Lina Banytė-Surplienė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 255, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-01-5017-7;

Kelionė / Jurgis Brėdikis ; [sudarė Romualdas Norkus]. – Vilnius : Santara, 2022. – 348, [3] p. : iliustr.. – (Kultūros žurnalo „Santara“ biblioteka ; kn. 261). – ISBN 978-9986-868-73-6 (įr.);

Lietuvos ir Turkijos istorinės, kultūrinės ir literatūrinės sąsajos. Totorių ir karaimų įnašas = Lithuania and Turkey: historical, cultural and literary connections. Contribution of Tartars and Karaims = Litvanya ve Türkiye. Tarihî, kültürel ve edebî ilişkiler. Tatar ve Karay türklerinin katkıları : [mokslinių straipsnių rinkinys, skirtas paminėti tarp Turkijos ir Lietuvos 1930 m. rugsėjo 17 d. pasirašytos ir 1931 m. birželio 9 d. ratifikuotos Draugystės sutarties 90-ąsias metines, prisimenant Lietuvos totorių ir karaimų indėlį į istorinius santykius] / [sudarė Galina Miškinienė] ; [recenzentai Tomas Čelkis, Süer Eker]. – Vilnius : [Baltijos kopija], 2021. – V, 342, [2] p. : iliustr., faks.. – ISBN 978-609-417-223-6 (įr.);

Nepatikimi asmenys : sukčiavimo schemos, tikros žmonių istorijos / Dainius Dainauskas. – Vilnius : [D. Dainauskas], 2022. – 135, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-475-923-9;

Puikybės karūna / Viktorija Dombrauskienė. – [Kalotė, Klaipėdos r.] : V. Dombrauskienė, [2022]. – 191, [1] p.. – ISBN 978-609-475-889-8;

Aštrus protas sveikame kūne : [neurologo patarimai, kaip gyventi, kad išlaikytum proto ir kūno sveikatą iki senatvės, ir kaip gyventi ištikus ligai] / Jokūbas Fišas ; sudarytoja Meilė Jančorienė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 204, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-01-5136-5 (įr.);

Senoji Europa / Marija Gimbutienė. – 2-asis leid.. – Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2022. – 381, [1] p. : iliustr., žml.. – Tiražas 600 egz.. – ISBN 978-5-420-01850-7;

Vieno namo istorija / Vilija Jurėnienė. – Vilnius : [V. Jurėnienė], 2022. – 226, [2] p.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-475-943-7;

30 metų Marijampolės savivaldai : Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejaus leidinys / sudarytojai Arūnas Kapsevičius, Rimvydas Urbonavičius. – Marijampolė : Piko valanda, 2022. – 230, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-422-192-;

Lietuvos futbolas 50 metų nelaisvėje (1940–1990) : monografija : skiriama Lietuvos sovietmečio gyviems ir mirusiems futbolo puoselėtojams / Algirdas Klimkevičius ; [recenzentai Albinas Visockis, Vitas Jančiauskas, Algirdas Vosylius]. – Vilnius : Homo liber : Lietuvos futbolo federacija, 2022. – 398, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609- 446-264-1 (įr.);

Mūsų Alma Mater – 100 metų : Kauno technologijos universiteto raida 1950–2010 metais / Kęstutis Kriščiūnas ; [recenzavo Arūnas Lukoševičius, Albinas Kusta]. – Kaunas : Technologija, 2022. – 354, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-02-1772-6 (įr.);

Kaip menai į Lietuvą keliavo / Dalia Kutraitė kalbina Romualdą Budrį. – Vilnius : Petro ofsetas, 2022. – 160, [4] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-420-753-2;

Nelly Paltinienė. Tu ateik į pasimatymą : [biografija] / Irma Laužikaitė. – 4-asis leid.. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2022. – 359, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-487-258-7 (įr.);

Mamaknygė / [Laura Oras] ; [iliustratorė Lina Žemyna]. – [Kaunas] : [Drema], [2022]. – [297] p. : iliustr.. – ISBN 978-609-96111-3-6 (įr.);


Sarmatia. Užmirštoji istorija / Aivaras Lileika. – Vilnius : [Ciklonas], 2022. – 318, [2] p. : iliustr., faks., portr., žml. – ISBN 978-609-8315-01-1 (įr.);

Unė: nuo triumfo iki tragedijos : aktorės ir režisierės Unės Babickaitės-Graičiūnienės gyvenimo drama / Stasys Lipskis. – Vilnius : Žuvėdra, 2022. – 191, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-8219-54-8;

Advokatas Petras Kudaba / [sudarytoja Inga Liutkevičienė]. – Vilnius : Mažoji leidykla, 2022. – 279, [1] p. :iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8218-15-2 (įr.);

Priminimai : 21 / Rolanda Lu. – Klaipėda : Žinių namai, 2021. – 68, [2] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-96274-0-3;

Aš galiu, tik leisk man pačiam spręsti : asmens, turinčio negalią, teisės ir pagalba priimant sprendimus / Gedas Malinauskas, Elika Žiaunienė, Kristina Kalpokienė … [et al.] ; [sudarytojas Gedas Malinauskas]. – Kaunas : Kauno „Arkos“ bendruomenė, [2021]. – 70, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-96285-0-9;

Mėmelio šturmo blefas / Mindaugas Milinis, Antanas Verkelis. – Vilnius : Briedis, 2022. – 255, [1] p. : iliustr., faks., portr., žml.. – (II pasaulinis karas, ISSN 2351-7344). – ISBN 978-9955-26-947-2 (įr.);

Laimės ekonomika / Gediminas Navaitis ; [recenzavo Raimondas Kuodis, Boguslavas Gruževskis]. – Vilnius : Žara, [2022]. – 281, [1] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-9986-680-383-7 (klaidingas) (įr.);

Meilės ir šeimos psichologija : viskas, ko klausėte / Gediminas Navaitis. – Vilnius : [Standart Impressa], 2021. – 175, [1] p.. – Tiražas 1400 egz.. – ISBN 978-609-8299-03-8;

Donbaso džiazas / Jonas Öhman. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 349, [1] p. : iliustr., faks.. – Tiražas 2000 egz.. –ISBN 978-609-01-4605-7;

Mano biografija : gyvenimas regbio ir žolės riedulio pasaulyje / Feliksas Paškevičius. – Vilnius : [F. Paškevičius],2022. – 214, [2] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 700 egz.. – ISBN 978-609-475-836-2;

Neišvengiama sėkmė : 15 sėkmingo gyvenimo ingredientų / Rimantas Petrauskas. – Vilnius : Eugrimas, 2022. – 327, [1] p., [8] iliustr. lap.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-437-429-6 (įr.);

Iš atminties pariestinių : atsiminimai / Vincas Ramanauskas. – Utena : Utenos Indra ; [Mažeikiai] : Mažeikių muziejus, 2021. – 275, [4] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-455-568-8 (įr.);

Kai maistas tampa mirtinu priešu / Sandra Romienė. – Kaunas : Vitae Litera, 2022. – 1 pdf failas (143 p.) : iliustr.,portr.. – ISBN 978-609-454-622-8 (ištaisytas). – ISBN 978-609-454-621-1 (klaidingas);

Kvantinė psichologija / Žydrūnas Sadauskas. – Kaunas [i.e. Mažeikiai] : Skanios knygos, 2022. – 207, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-96155-6-1;

Vladas Sipaitis : dienoraščiai, prisiminimai, laiškai / [sudarytojas] Remigijus Vilkaitis. – Vilnius : Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, 2021. – 452, [11] p. : iliustr., faks., portr.. – (Kūrėjai, ISSN 2783-6320). – ISBN 978-609-8242-04-1 (įr.);

Mylimieji sugrįžta… : post scriptum : mintys, vizijos, nuojautos apie draugystę, meilę, gyvenimą [ir iškilų žmogų – mokytoją, knygų leidėją, Karalienės Mortos idėjų įprasmintoją Jadvygą Karinauskytę-Kauneckienę] / [sudarytojas Hubertas Smilgys]. – Šiauliai : Saulės delta, 2022. – 135, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8123-40-1 (klaidingas);

Laimėti – ne nuodėmė : krikščioniškas požiūris į sėkmę ir lyderystę / Giedrius Surplys. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 231, [1] p. : portr.. – Tiražas 1800 egz.. – ISBN 978-609-01-5063-4 (įr.);

Baletas LT : originalūs baleto ir šokio spektakliai, sukurti Lietuvoje XX a. – XXI a. pradžioje / Helmutas Šabasevičius ; [asmenvardžių rodyklę sudarė Neringa Mickevičienė] ; [recenzentai Audronė Žiūraitytė, Ramunė Balevičiūtė]. – Vilnius : „Krantų“ redakcija : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2022. – 354, [1] p. : iliustr., faks.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-9955-857-34-1;

Laikas: studijos, metodai ir labirintai : mokomoji knyga / Ilona Valantinaitė, Lina Bagdžiūnaitė-Litvinaitienė, Vida Navickienė … [et al.] ; [recenzavo Rūta Simanavičienė, Agnė Juškevičienė] ; Vilniaus Gedimino technikos universitetas. – Vilnius : Vilniaus Gedimino technikos universitetas, 2022. – 137, [1] p. : iliustr.. – ISBN 978-609-476-292-5;

Redaktoriaus testamentas : dviejų epochų užkulisiai / Gedvydas Vainauskas. – 2-asis papild. leid.. – [Vilnius] :[Lrytas], 2022. – 590, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-96224-1-5 (įr.);

Nepralaimėjusios : (ne)lengvos vairavimo istorijos / Edita Vasaitienė. – Kaunas : Naujasis lankas, 2022. – 246, [1] p.. – ISBN 978-609-474-288-0;

Virtuvės užkariavimo menas : ką nutyli kitos kulinarinės knygos / Giedrius Vilpišauskas. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 319, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 1500 egz.. – ISBN 978-609-466-211-9 (įr.);

Kelių katedra : Kelių katedrai 100 metų, VILNIUS TECH / [sudarytojai Viktoras Vorobjovas, Gražvydas Mykolas Paliulis, Donaldas Andziulis] ; [parengė VILNIUS TECH Kelių katedra]. – Vilnius : Ex Arte, 2022. – 105, [1] p. : iliustr.,
portr.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-8010-49-7 (įr.);

Patyčių sporte fenomenas : monografija / Jolita Vveinhardt, Vilija Bitė Fominienė ; [recenzavo Vytautas Gudonis, Pranas Žukauskas, Sigitas Kamandulis] ; Lietuvos sporto universitetas. – Kaunas : Lietuvos sporto universitetas, 2021. –
393, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-8200-44-7 (įr.).