Ką naujo paskaityti? Publicistika, dokumentika ir kita

Ankstesniame šio tinklaraščio įraše pristatėme per antrąjį šių metų ketvirtį Nacionalinę biblioteką pasiekusias lietuvių autorių grožines knygas. Šį kartą siūlome pasidomėti negrožiniais leidiniais (nors riba kartais plona).  Įtraukėme ir akademinio pobūdžio leidinių, kurie gali būti įdomūs platesniam skaitytojų ratui, ir populiariai parašytų knygų. Į ilgąjį sąrašą, kurį rasite po dešimties knygų pristatymo, pateko ne tik pirmieji knygų leidimai. Knygų nesiekta išvardyti pagal vertę – ši apžvalga yra būtent apžvalga: kvietimas apsižvalgyti, ką naujo galima paskaityti.


Biblijos vyrai ir moterys kryžkelėse / Ingrida Gudauskienė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 365, [2] p. : iliustr.. –Tiražas 1500 egz.. – ISBN 978-609-466-688-9 (įr.)

Pokalbis apie knygą  XFM radijo „Pavakario eteryje“

„Su įvairiomis auditorijomis bendrauju jau du dešimtmečius, ypač viešų paskaitų cikluose nemažai dėmesio skiriu bibliniams antropologiniams klausimas. Todėl vis atsiverčiu ir analizuoju kaip tik tuos Biblijos tekstus, kur intensyviausiai keliami klausimai apie žmogų. O kur žmogus, ten neišvengiamai ir santykis. O kur santykis, ten ir jausmai, emocijos, pasirinkimų kryžkelės, neretai dramos. Apie žmogų, jo būtį ir buitį Biblijoje kalbama itin atvirai ir drąsiai, nepučiant jokios miglos. Šis biblinis realizmas mane pagavo jau prieš daugelį metų, supratau, kad tie pasakojimai kalba man apie mane. Kitaip tariant, atradau save ir biblinių herojų suklupimuose, ir jų aukštumų siekiuose, jų svajonėse. Kur dar intensyviau galėtų reikštis Aš ir Tu santykis, kur kiekvienas galėtume suvokti šį tą daugiau apie save ir kitą, jei ne dviejų kitokių, pabrėžiu – kitokių – susitikime?“,  – sako knygos autorė Ingrida Gudauskienė.

Interviu  su knygos autore: https://www.bernardinai.lt/apie-moters-ir-vyro-santykius-biblijoje-knyga-parasiusi-i-gudauskiene-zmogaus-kuriam-viskas-aisku-bijau1/


Ugnies giesmės : tūkstantis Sigito Gedos veidų : [mokslo monografija] / Rimantas Kmita ; [recenzentės Dalia Satkauskytė, Danutė Gailienė]. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 318, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-466-690-2 (įr.)

„Rašydamas disertaciją ir landžiodamas po archyvus, susižavėjau S.Gedos drąsa sakyti tiesiai, ką galvoja, jo maištingumu. Jo laikysena ir elgesys daugeliui amžininkų buvo nepriimtini, daug ką šokiravo, apie S.Gedą kalbėta kaip apie tokį keistą poetą, išsišokėlį. Jis buvo tarsi į batą įkritęs akmenukas – nepatogus, bet nenusiausi ir neiškratysi. Tačiau viena buvo aišku – S.Gedai atsiradus lietuvių poezijoje, niekas nebegalėjo būti taip, kaip buvo iki tol. Jis tapo atskaitos tašku. Vėliau supratau, kad su šeima, buitimi S.Gedos gyvenime atsiranda naujos aplinkybės ir jis pradeda ieškoti kitų kaukių. Jis blaškosi tarp to, kaip išlikti literatūroje, kaip išsaugoti kūrybines idėjas ir kaip susitvarkyti buitį. Mes visi susiduriame su neišvengiama kasdienybės banalybe: yra idealusis aš, kuris žino, ką labiausiai norėčiau veikti, koks norėčiau būti, ir realusis, tas kasdienis aš. S.Gedos atveju šis konfliktas itin ryškus“, – teigia Rimantas Kmita.

Ramintos Jonykaitės interviu su R. Kmita: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/knyga-apie-s-geda-parases-r-kmita-jis-buvo-tarsi-i-bata-ikrites-akmenukas-nepatogus-bet-neissiausi-ir-neiskratysi-286-1920530?fbclid=IwAR25VeHhxYllHzc2oH_AMcSlO472YMj_RC3XsYvj-0bFCAqyL-KGR93E4CQ

Ištrauka iš knygos: https://www.zurnalasmetai.lt/?p=17319


Atsargiai – propaganda : monografija / Mantas Martišius ; [recenzavo Šarūnas Liekis, Žygintas Pečiulis, Viktor Denisenko] ; Vilniaus universitetas, Komunikacijos fakultetas. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2022. – 583, [1] p.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-07-0728-9 (įr.)

Pokalbis apie knygą Nacionalinės bibliotekos TV studijoje

„Šiandien daug kalbama apie propagandą. Viešojoje erdvėje aiškinama, kaip atpažinti propagandą, kokiais kanalais ji dažniausiai skleidžiama, kaip geriausiai kovoti su propaganda. Atsakyti į šiuos klausimus svarbu ir reikšminga. Kita vertus, pirminis klausimas, kuris turėtų būti keliamas, – kodėl egzistuoja propaganda? Kodėl komunikacijoje propagandos technikos ir metodikos yra tokios gajos? Atsakę į šį pamatinį klausimą, geriau suprasime propagandos prigimtį, taps aiškesni jos veikimo principai“, – sako Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas dr. Mantas Martišius savo monografijoje „Atsargiai – propaganda“. Su leidiniu kviečia susipažinti Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras. Knygos autorių doc. dr. Mantą Martišių kalbina Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vyriausioji tyrėja Silvija Stankevičiūtė.


Juozas Vaičkus – lietuviško teatro ir kino spiritus movens : monografija / Aušra Martišiūtė-Linartienė ;[recenzentai Šarūnė Trinkūnaitė, Ginta Čingaitė, Gytis Padegimas]. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakosinstitutas, 2022. – 279, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-425-320-1 (įr.)

 „Juozo Vaičkaus gyvenimas klostėsi labai nuosekliai –  nuo pirmojo vaidinimo Mažeikiuose 1905-aisiais svarbiausias jo tikslas buvo puoselėti lietuvių kultūrą. Po netikėtos mirties 1935 m. balandžio 7 d., likus gerai savaitei iki penkiasdešimtojo jubiliejaus balandžio 16-ąją, Vaičkaus gyvenimas imtas lyginti su teatro tragedija, o pats Vaičkus matytas kaip pa grindinis tragedijos herojus, protagonistas. Ir iš tiesų iki tragiškos atomazgos Vaičkaus gyvenimo istorijoje pynėsi daugybė žanrų –  nuo herojinės dramos, komedijos iki tragedijos, o vieši jo veiklos vertinimai apima plačią stilių paletę – nuo susižavėjimo ir iš aukštinimo iki ironijos ir sarkastiškų patyčių, nuo spaudos oficiozų iki satyros laikraštėlių, iš lūpų į lūpas keliavusių anekdotų. Apie jį buvo daug rašoma ir skaitant net pačius nepalankiausius straipsnius akivaizdu, kad rašantieji labai stengėsi ir tobulindami savo tekstus išliejo ne vieną prakaito lašą“, – pasakoja Aušra Martišiūtė-Linartienė.


Tikiu į mokslą visagalį : apie įkvepiančią vaizduotę, visatos, sąmonės ir visuomenės evoliuciją / Rolandas Maskoliūnas. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 366, [2] p.. – Tiražas 1800 egz.. – ISBN 978-609-01-5147-1 (įr.)

Pokalbis apie knygą „DELFI rytas“ rubrikoje „Knyginėjimai“

„Noriu akcentuoti, kad mokslas labai daug gali, vis daugiau paaiškina. Aišku, toli gražu ne viską – visko turbūt niekada nepaaiškins – bet jis gali paaiškinti, pavyzdžiui, kodėl žmonėms reikalinga religija, tikėjimas, mitai ir panašios istorijos, kurios vienija žmones. Tad čia toks paradoksalus pavadinimas, reiškiantis, kad, viena vertus, aš tikiu, kad mokslas galės dar daugiau visko, bet, nepaisant to, mums reikės ir kitų tikėjimo sistemų“, – taip savo knygos pavadinimą komentuoja Rolandas Maskoliūnas.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/kultura/naujienos/rolandas-maskoliunas-mes-daugeli-problemu-sprendziame-tik-tada-kai-jau-nebera-kur-trauktis.d?id=91504535


Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės (1972) = Lithuanian folksongs in the USA recorded by Elena Bradūnas (1972) / sudarė ir parengė Austė Nakienė, Rūta Žarskienė ; [vertėja Vaiva Aglinskas] ; [recenzavo Lina Petrošienė, Žydronė Kolevinskienė]. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2022. – 154, [1] p. : iliustr., nat., portr. + 1 garso diskas (CD). – ISBN 978-609-425-328-7 (įr.)

Knygos pristatymas Nacionalinės bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje. Iš kairės: Elena Bradūnaitė, Austė Nakienė, Rūta Žarskienė

Pasak Elenos Bradūnaitės, mintis įamžinti nykstančią savitą Pensilvanijos lietuvių angliakasių kultūrą kilo jos tėveliui, poetui Kaziui Bradūnui. Laikraščio „Draugas“ kultūros priede jis rašė, kad reikėtų nedelsiant fotografuoti Amerikos lietuvių bažnyčias, mokyklas, lietuvių kapinėse stovinčius paminklus, kurie jau nyksta, ir užrašyti žmonių prisiminimus. Vadovauti ekspedicijai buvo pasiūlyta Lietuvių fotoarchyvo įkūrėjui, žymiam fotografui Algimantui Keziui. Tuomet, 1972-aisiais, į Pensilvanijos kalnuose įsikūrusią „minatiūrinę Lietuvą“ išvyko A. Kezys, Vladas Būtėnas ir E. Bradūnaitė. Jos įrašytos liaudies dainos – tai nedidelė, bet unikali kolekcija, kurioje užfiksuotas visas lietuvių išeivių repertuaras: ir iš gimtinės atsineštos dainos, ir išmoktos naujajame krašte, atspindinčios amerikietiško gyvenimo ypatumus.

Iš ekspedicijoje užrašytos medžiagos E. Bradūnaitė sudarė 247 dainų rinkinį ir saugojo jį asmeniniame archyve. 1992 m. rinkinio kopiją ji perdavė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos archyvui. 2022 m. instituto  išleistame  leidinyje „Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės (1972)“ pateikiami E. Bradūnaitės prisiminimai, įvadinis dr. Austės Nakienės straipsnis (lietuvių ir anglų kalbomis), dainų tekstų ir melodijų transkripcijos, A. Kezio nuotraukos. Leidėjai tikisi, kad dainų rinkinys paskatins įvairių kartų išeivius išlaikyti ryšį su Lietuva.


Atatrankos / Nijolė Oželytė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 310, [2] p.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-466- 678-0 (įr.)

Pokalbis apie knygą LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“

„Knygą žadėjau parašyti penkerius metus. Sakiau: aš pasensiu, prisėsiu ir parašysiu. Bet veidrodis rodo vieną, o širdyje jaučiuosi kitaip, todėl laiko taip ir neradau. Tuomet Lolita Varanavičienė sako: gerai, mes iš turimų tekstų padarysime knygą. Ir, mano požiūriu, jie padarė tai genialiai“, – džiaugiasi Nijolė Oželytė. „Aš visą gyvenimą jaučiausi tarp normalių žmonių prietranka. Aš nepripratau prie šito gyvenimo, aš nežinau, kas esu“, – sako ji.  

Knygos ištrauka: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/knyga-atatrankos-pristatanti-n-ozelyte-noriu-padeti-kitiems-kaip-kazkada-pati-sulaukiau-pagalbos-286-1695976


Palaimintasis Jurgis Matulaitis : štrichai portretui / Viktorija Plečkaitytė. – Kaunas : Artuma, 2022. – 158, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-9986-461-90-6

„Sesuo Viktorija Plečkaitytė MVS – marijampolietė, taigi gimusi ir augusi tėvo Jurgio „artumoje“. Ten, Marijampolės bazilikoje, bendraudama su Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserimis, patyrė pašaukimo užuomazgas. 1994 m. davė pirmuosius, o 1997 m. – amžinuosius įžadus šioje vienuolijoje. Studijavo Katalikų teologijos fakultete VDU, vėliau Stubenvilio Pranciškonų universitete JAV, magistro laipsnį įgijo Šv. Mykolo kolegijos universitete Toronte, Kanadoje. Pastaruosius penkiolika metų, vienuolijos pavedimu, šalia įvairių kitų pareigų ir užduočių, nuolat darbuojasi vienuolijos Steigėjo kulto sklaidoje: lydėjo ir lydi Pal. Jurgio Matulaičio draugijos gimimą ir veiklą, bendradarbiavo kuriant Pal. Jurgio Matulaičio muziejų Marijampolėje, įvairiomis progomis kalba ir rašo matulaitiškomis temomis. Būtent iš tos tarnystės ir atsirado ši knygelė, kurią sudaro straipsniai, sesers Viktorijos rengti spaudai nuo 2012 m. Vos vienas kitas – naujas, parašytas specialiai šiam leidiniui. Dabar šie straipsniai gula po vienu viršeliu, vis dėlto pasilikdami tuo, kuo buvo – atskirais štrichais, nesiekiančiais ir negalinčiais sudaryti išbaigto palaimintojo Jurgio portreto“, – knygos anotacijoje rašo Paulius Subačius.


Vilniaus sekretai : vizijos, atsiminimai, sapnai / [sudarytoja Lina Laura Švedaitė]. – Vilnius : [Asociacija] „Slinktys“, 2022. – 295, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 700 egz.. – ISBN 978-609-8286-22-9

Pokalbis apie knygą Nacionalinės bibliotekos TV studijoje

„Meilė gimtajam Vilniui man nebuvo natūralus dalykas, dėl įvairių priežasčių ilgą laiką jaučiausi esanti iš provincialios blogąja prasme, sergančios, nesaugios aplinkos, bodėjausi jo mažumu ir pilkais miegamaisiais rajonais, dairiausi į Vakarų Europos didmiesčius, naiviai jais žavėjausi, būdavo nesmagu, kai užsieniečiai nežinodavo Vilniaus arba painiodavo jį su Ryga. Dabar belieka pripažinti, kad augdama, bręsdama turėjau nepilnavertiškumo kompleksą, ir šią jauseną sieju su sudėtinga sostinės istorija ir geopolitine padėtimi, miesto atmintyje yra įtrūkių, nepaveldėjau to kažko, kas keltų pasididžiavimo jausmą, o Gedimino bokštas įspūdžio nedarė“, – sakė Lina Laura Švedaitė interviu „Lietuvos rytui“ po knygos pasirodymo.

Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai, gausu pastarųjų metų Vilniaus nuotraukų. Nacionalinės bibliotekos YOUTUBE kanale kviečiame žiūrėti naują Valstybingumo centro vyriausiojo tyrėjo Mato Baltrukevičiaus pokalbį su autore.


Aš – Rokas Žilinskas / [sudarytojos Monika Žilinskaitė, Daiva Žeimytė-Bilienė]. – Klaipėda : S. Jokužio leidykla-spaustuvė ; Vilnius : Labdaros ir paramos fondas „Aš – Rokas Žilinskas“, 2022. – 199, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 600 egz.. – ISBN 978-9986-31-607-7 (įr.)

„Kiek man teko garbė jį pažinti, man atrodo, kad jis buvo labai gilus, jautrus žmogus. Jo pasaulio suvokimas buvo labai žmogiškas. <…> Jis nebijojo atvirai kalbėti apie savo problemas ir gebėjo padėti kitiems“, – sako Daiva Žeimytė-Bilienė, viena iš knygos sudarytojų. „Šioje žemėje gyvi esame tol, kol gyvas mūsų prisiminimas. Kas gali būti geriau ir prasmingiau, nei knyga išėjusio žmogaus atminimui?“ – klausia R. Žilinsko sesuo Monika Žilinskaitė.

Straipsnis apie knygos pristatymą: https://www.lrt.lt/naujienos/veidai/14/1765086/kviestiniams-sveciams-pristatyta-knyga-as-rokas-zilinskas-jo-mintis-i-knyga-sugulde-sesuo-ir-biciule


Išskyrėme tik dalį knygų. Jeigu neradote, kas patrauktų jūsų dėmesį, siūlome užmesti akį į sąrašą apačioje. Taip pat kviečiame pasidomėti bibliografine informacija apie Lietuvoje išleistus ir numatomus leisti leidinius, kuri kas savaitę skelbiama Nacionalinės bibliotekos svetainėje, naujienoms skirtoje dalyje: https://www.lnb.lt/naujienos. Gal ten pastebėsite knygą, kurios ilgai laukėte?

Nijolės Ambrazaitytės žvaigždė / Rita Aleknaitė-Bieliauskienė. – Vilnius : [Lietuvos literatūros ir meno archyvas], 2021. – 322, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 120 egz.. – ISBN 978-609-96278-0-9

Inžinierius sovietmečiu : Kęstučio Almonaičio prisiminimai / užrašė ir leidinį sudarė Vytenis Almonaitis. – Kaunas : Keliautojo žinynas, 2022. – 111, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8063-20-2

Bukonių mokyklos istorija / Bukonių mokykla-daugiafunkcis centras ; [parengė Dalia Autukienė, Jolita Minkštimaitė, Aistė Pilipavičiūtė, Laimutė Jakubauskienė]. – Kėdainiai : Spaudvita, 2022. – 2-asis, papild. leid.. – 159, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8126-88-4 (įr.)

Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje / Vilniaus universiteto biblioteka, Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamentas ; [parengė Paulius Bagočiūnas, Virginija Galvanauskaitė, Valentina Karpova-Čelkienė, Inga Liepaitė]. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2021. – 582, [1] p. : iliustr., faks.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-07-0666-4 (įr.)

Europos futbolo čempionatai : [žinynas] / Dainius Breivė. – Vilnius : [D. Breivė], 2021- . – ISBN 978-609-475- 721-1 T. 10, XI – 2000 m. Belgija / Olandija. – 2022. – 736 p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-475-937-6

Slaptieji KGB bendrininkai : agentų veikla šeštajame–devintajame dešimtmečiais / Kristina Burinskaitė ; [recenzentai Arūnas Streikus, Darius Juodis]. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2022. – 279, [1] p. : diagr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8298-21-5 (įr.

Pati kalta? : smurto prieš moteris istorija XX a. Lietuvoje / Sigita Černevičiūtė, Monika Kareniauskaitė ; [recenzentai Dovilė Sagatienė, Saulius Kaubrys] ; Vytauto Didžiojo universitetas. – Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2021. – 260, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-467-521-8

Lietuvių muzikos kultūros raida (1970–2020) genotipo požiūriu: nuo deformacijos iki naujų fenomenų / Gražina Daunoravičienė ; [recenzavo Rūta Gaidamavičiūtė, Rūta Stanevičiūtė-Kelmickienė, Danutė Palionytė-Banevičienė]. – Vilnius : Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2022. – 447, [1] p. : iliustr., faks., nat.. – Tiražas [220] egz.. – ISBN 978- 609-8071-66-5 (įr.)

Neįgyvendintas Vilnius : [Vilniaus muziejaus parodos „Neįgyvendinti XX amžiaus Vilniaus projektai“ knyga] / Marija Drėmaitė, Rasa Antanavičiūtė. – 2-asis leid.. – [Vilnius] : Lapas : Vilniaus muziejus, [2022]. – 268, [2] p. : iliustr., faks., žml.. – Tiražas 750 egz.. – ISBN 978-609-8198-45-4 (įr.)

Lietuvos magdeburginių miestų privilegijos ir aktai / Lietuvos istorijos institutas. – Vilnius : Mokslas, 1991- . – ISBN 5-420-01044-5 (įr.)
T. 9, Berznykas, Liudvinavas, Pilypavas / parengė Jonas Drungilas ; [recenzentai Martynas Jakulis, Adam Stankevič]. – Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2021. – 334, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-8314-03-8

Etniškumo ir religijos sąveika kintančiuose istoriniuose ir socialiniuose kontekstuose: Lietuvos lenkai ir rusai : monografija / Monika Frėjutė-Rakauskienė, Andrius Marcinkevičius, Kristina Šliavaitė ; [recenzentai Donatas Burneika, Jolanta Kuznecovienė, Grigorijus Potašenko] ; Lietuvos socialinių mokslų centras, Sociologijos institutas. – Vilnius : Lietuvos socialinių mokslų centras, 2022. – 255, [1] p.. – Tiražas 80 egz.. – ISBN 978-609-96239-8-6

Ką jie mums padarė : Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu / Danutė Gailienė ; [recenzavo Vytautas Bieliauskas, Rimantas Želvys]. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 246, [2] p. : diagr., graf.. – Tiražas 1200 egz.. – ISBN 978-609-466-552-3

Pro Rytų vartus : Orientas Lietuvos liturginėje tekstilėje XVI–XX amžiais / [katalogo sudarytojos ir tekstų autorės] Rita Pauliukevičiūtė, Gabija Surdokaitė-Vitienė ; [recenzentės Liepa Griciūtė-Šverebienė, Sigita Maslauskaitė- Mažylienė, Dalia Vasiliūnienė]. – Vilnius : Bažnytinio paveldo muziejus, 2022. – 214, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8151-22-0 (įr.)

Viršukalnės : profesoriui Juozui Algimantui Krikštopaičiui atminti / [redakcinis komitetas: Algimantas Grigelis (pirmininkas) … [et al.] ; sudarytojai Algimantas Grigelis ir Birutė Railienė. – [Utena] : [Utenos Indra] ; Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos Teodoro Grotuso fondas, 2022. – 279, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978- 609-455-589-3 (įr.)

Pekino iššūkiai : [leidinys apie Lietuvos sportininkų pasirodymą 2022 m. Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse] / [tekstai: Marius Grinbergas, Lina Motužytė, Rolandas V. Eidvilas … [et al.] ; [sudarytojas Marius Grinbergas] ; [nuotraukos: Vytautas Dranginis]. – Vilnius : [Lietuvos tautinis olimpinis komitetas], 2022. – 71, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-9986-535-61-4

Grybai Lietuvos miškuose : praktinis grybautojo žinynas / [tekstų autorė Reda Iršėnaitė]. – 2-asis patais. leid.. – Kaunas : Terra Publica, 2022. – 191, [1] p. : iliustr.. – ISBN 978-609-473-254-6

Aš parašysiu laišką jums kaip laisvės dainą : choras „Tremtinys“ – dainuojame 30 metų, 1989–2022 / [sudarytojai Julė Juodienė, Kęstutis Česnaitis, Vytautas Česnaitis, Aleksandras Gražys]. – Ukmergė : Valdo leidykla, 2022. – 205, 42, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8174-71-7

Būdas dalintis : Irenos ir Vytauto Butrimų kolekcija / [sudarytojos Raminta Jurėnaitė, Ieva Koncytė]. – [Vilnius] : [I. Butrimienė], [2021]. – 286, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-475-785-3 (įr.)

Maltos ordino maldos vadovas : tikėjimo gynimui ir tarnavimui vargstantiesiems / [sudarytojas Artūras Kazlauskas]. – Kaunas : Artuma, 2022. – 639, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-9986-461-89-0 (įr.)

Žvilgsnis į kintančią visuomenę : XX a. 9 deš. – XXI a. 3 deš. nevyriausybinių organizacijų veiklos ir muzikos meno kaitos atspindžiai publicistikoje : straipsnių rinkinys / Virginija Apanavičienė ; [recenzavo Gaila Kirdienė]. – Vilnius :
Kriventa, 2022. – 242, [1] p., [12] iliustr. lap.. – ISBN 978-609-462-211-3

Eugenija Šimkūnaitė : bibliografijos rodyklė, 1948–2021 / Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondas, Vilniaus universiteto biblioteka ; [sudarė Rita Kivilšienė, Jūratė Zvėgienė, Eglė Akstinaitė-Veličkienė] ; [įvadinio žodžio autorius Bonifacas Stundžia]. – Vilnius : [Ciklonas], 2022. – 238, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 30 egz.. – ISBN 978-609- 8315-00-4

Išlikę laisvi : karinės apybraižos „Pavasarį paukščiai sugrįžta“ tęsinys / Ernestas Kuckailis ; [piešiniai Mindaugo Lukošaičio]. – Kaunas : Vox altera, 2022. – 179, [1] p. : iliustr.

Putinizmas : ideologinė charakteristika / Marius Kundrotas ; [anotacijos autorius Lauras Bielinis]. – Kėdainiai : Spaudvita, 2022. – 187, [1] p.. – Tiražas 150 egz.. – ISBN 978-609-8126-89-1 (įr.)

Molinuke linksma : renginių scenarijai ikimokyklinio ugdymo įstaigoms / Vilniaus lopšelis-darželis „Molinukas“ ; rinkinį sudarė ir parengė Ingrida Laužikienė, Jolanta Sukovienė ; [iliustracijų autoriai Vilniaus lopšelio-darželio „Molinukas“ vaikai] ; [recenzavo Daiva Bukantaitė, Tomas Ladiga]. – Vilnius : [Rotas], 2022. – 91, [1] p. : iliustr., nat.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-8250-08-4

Kunigas Ričardas / Laima Lavaste. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 428, [4] p., [12] iliustr. lap. : iliustr., portr.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-01-4368-1 (įr.)

Dalinusi save kitiems : apie mamą, mokytoją, redaktorę Viditą Lisienę / [sudarė Donata Lisaitė]. – Šiauliai [i.e. Vilnius] : Litera, 2022. – 87, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-482-082-3

Rumšiškės. Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia ir varpinė / Jonas Lukšė. – Kaunas : Naujasis lankas, 2022. – 64 p. : iliustr., portr., žml.. – Tiražas 130 egz.. – ISBN 978-609-474-310-8

Paauglystė – misija įmanoma : psichologo patarimai tėvams / Vilma Mažeikienė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. –333, [2] p.. – Tiražas 2500 egz.. – ISBN 978-609-466-687-2

Vadovas per 24 h : gyvybiškai svarbūs patarimai augantiems vadovams / Tomas Misiukonis, Almanta Jakštaitė-Vinkuvienė. – Vilnius : Vaga, 2022. – 415, [1] p.. – Tiražas 1700 egz.. – ISBN 978-5-415-02486-5 (įr.)

Rugsėjų šviesoje / Reneta Misiūnienė. – Panevėžys : [Panevėžio spaustuvė], 2021. – 334, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-8268-20-1

Vaiko ir šeimos gerovė: problemos apibrėžtys, intervencijos ir valstybės vaidmuo : monografija / Rasa Naujanienė, Jonas Ruškus, Merja Laitinen … [et al.] ; [recenzentai Laimutė Žalimienė, Justinas Sadauskas] ; Vytauto Didžiojo universitetas. – Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2021. – 302, [1] p. : iliustr., diagr.. – Tiražas 3 egz.. – ISBN 978-609-467-498-3 (įr.)

Kryžių kalnas. Kelias į šviesą / Aleksandras Ostašenkovas ; [tekstų autoriai Eugenijus Bartulis, Evaldas Darulis, Antanas Grabnickas, Vilija Ulinskytė-Balzienė] ; [sudarytoja Daiva Motiejūnaitė] ; [vertėjos: vokiečių k. – Rita Savickienė, lenkų k. – Božena Bobinienė, anglų k. – Aldona Matulytė, prancūzų k. – Isabelle Urbaitis, rusų k. – Alla Diomidova]. – Vilnius : Inovacijų ir kompetencijų ugdymo institutas, 2022. – 157, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-96296-0-5 (įr.)

Kad žydėtų muzikos gėlynai / Danutė Palionytė ; sudarytoja Rūta Gaidamavičiūtė. – Vilnius : Lietuvos muzikos ir teatro akademija : Lietuvos kompozitorių sąjunga, 2021. – 494, [2] p. : iliustr., faks., portr.. – (Lietuvos muzikologijos šaltiniai ; kn. 2). – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8071-64-1 (įr.)

Kiborgų žemė / Dovydas Pancerovas. – Papild. leid.. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 308, [1] p., [12] iliustr. lap. :iliustr.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-01-5089-4

Istorinė zanavykų virtuvė = Historical Zanavik cuisine = Историческая кухня занавиков / [sudarytoja Aurelija Papievienė] ; [vertėjai į anglų kalbą Violeta Skaržinskienė, į rusų kalbą Irena Lukšienė] ; [konsultantas ir įvadinio teksto autorius Rimvydas Laužikas]. – [Vilnius] : [Meno žvaigždė] ; [Šakiai] : Zanavykų seimelis, 2022. – 111, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 600 egz.. – ISBN 978-609-8266-02-3 (įr.)

Naujieji religiniai judėjimai Lietuvoje : tarp tradicijos ir kosminių religijų : monografija / Mindaugas Peleckis. – Šiauliai : Saulės titnagas, 2022. – 397, [2] p.. – ISBN 978-609-8207-20-0

Auklėjimo ir mokymo sinergija emocinio imitavimo metodo taikymo kontekste: pedagogo praktinės patirties aspektas : monografija / Lolita Jolanta Piličiauskaitė ; [recenzentės Diana Strakšienė, Aldona Vilkelienė] ; Lietuvos muzikos ir teatro akademija. – Vilnius : Leidyba tau, 2021. – 334, [1] p. : iliustr., nat.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978- 609-95671-5-0 (įr

Virtus Lituana : politinė mintis Simono Daukanto istoriografijoje : monografija / Saulius Pivoras ; [recenzentai Halina Beresnevičiūtė-Nosálová, Vladas Sirutavičius] ; Vytauto Didžiojo universitetas. – Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2022. – 174, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-467-517-1 (įr.)

Burbiškio dvaras : istorija, kultūra, paveldas / Egidijus Prascevičius, Laura Prascevičiūtė. – [Burbiškis, Radviliškio r. sav.] : Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis, 2022. – 227, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 250 egz.. – ISBN 978-609-96189-2-0 (įr.


Mensa Christi / Artūras Rulinskas. – [Ąžuolinė, Vilniaus r.] : A. Rulinskas, 2022. – 275, [1] p.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-475-979-6 (įr.

Chirurgijos raida Kauno universitete: laikotarpiai, faktai, asmenybės / sudarytojas Žilvinas Saladžinskas ; [recenzavo Asta Lignugarienė, Audrius Gradauskas]. – Kaunas : Vitae Litera, 2022. – 185, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-454-631-0 (įr.

Lituanistinio sąjūdžio XVIII amžiaus Prūsijoje atodangos : monografija / Žavinta Sidabraitė, Birutė Triškaitė. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2019- . – ISBN 978-609-425-263-1
[T.] 1, Vienos šeimos istorija: Mielckes vs. Milkai / [recenzavo Ona Aleknavičienė, Christiane Schiller]. – 2022. – 571, [1] p. : iliustr., faks.. – ISBN 978-609-425-264-8

Akademikas Algirdas Skirkevičius : bibliografinė rodyklė (1960–2021) / Lietuvos mokslų akademija, Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius ; [sudarytojas Algirdas Skirkevičius]. – Vilnius : [Vaibra], 2022. – 88 p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-9955-862-62-8 (įr.)

Bitininkystė Lietuvoje : (Lietuvos bitininkų sąjunga 30 metų po atkūrimo) / Algirdas Skirkevičius ; [recenzentas Algirdas Amšiejus]. – Vilnius : [Vaibra], 2021. – 199 p. : iliustr., diagr., faks., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-9955- 862-60-4 (įr.)

Monsinjoras Vytautas Pranciškus Rūkas. – Trakai : Voruta, 2005-2021. – 2 kn.. – (Įr.) Kn. 2 / [sudarytojai Irma Stadalnykaitė, Jolanta Zakarevičiūtė, Juozas Vercinkevičius]. – Trakai : „Vorutos“ fondas, 2021. – 415, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 700 egz.. – ISBN 978-609-8102-24-6

Laisvės ir Tėvynės ginti, 1918–1920 m. : Pušaloto valsčiaus savanoriai / Algimantas Stalilionis. – [Kaunas] : [Vitae
Litera] ; Pumpėnai, Pasvalio r. : Būk geresnis, 2022. – 372, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-454-645-7 (įr

LGBT+ istorija Lietuvoje : apybraižos ir komentarai / Vincentas Klipčius, Isandrijus Linkus, Mindaugas Kluonis … [et al.] ; [sudarytojas Tomaš Tomaševski]. – [Vilnius] : [Tolerantiško jaunimo asociacija], [2021]. – 136, [1] p. : iliustr., diagr., faks., portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-96280-0-4

Pirmąkart mama : faktai, mitai, giminės moterų balsai ir vienos mamos istorija / Vaiva Rykštaitė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 300, [1] p.. – Tiražas 1500 egz.. – ISBN 978-609-466-321-5 (įr.)

Manipuliacija, arba Kaip paveikiami žmonės / Vytautas Valevičius. – Klaipėda : [V. Valevičius], 2022. – 148, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-475-934-5 (įr.)

Kol žiovauja žuvėdros : [išdrįsk garsiai juoktis, pamilti save ir gyventi savo gyvenimą] / Justė Zinkevičiūtė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 190, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 2500 egz.. – ISBN 978-609-01-5241-6 (įr.)

Minčių architektas : [viskas tavo galvoje] / Vadimas Zizas. – Vilnius : [V. Zizas], 2022. – 178, [1] p.. – ISBN 978-609-08-0019-5

Mokytojas iš Puponių: bėgimas nuo tremties / Laimutis Žalys. – Panevėžys : Panevėžio spaustuvė, 2021. – 14, [2] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-8268-16-4

Bikuškio dvaras. Gruodžių plenerai / Vaidotas Žukas. – [Vilnius] : [V. Žukas], [2022]. – 349, [3] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 350 egz.. – ISBN 978-609-475-964-2