Eglės Baliutavičiūtės knygų lentyna ir rekomendacijos

Ar jau nutarėte, kokią knygą norėtumėte pristatyti kūrybiškiausios anotacijos konkurse „Pasaulis mano knygų lentynoje“? Galbūt apsispręsti padėtų kitų skaitytojų rekomendacijos? Iki konkurso pabaigos vis pasidalysime konkurso vertinimo komisijos narių knygų rekomendacijomis. Šį kartą kviečiame susipažinti su vaikų literatūros specialistės, Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vyriausiosios tyrėjos-ekspertės Eglės Baliutavičiūtės mintimis apie įspūdį palikusias knygas. O konkurso taisykles rasite štai čia: https://bit.ly/3MTCAto

Eglės Baliutavičiūtės knygų spinta

Aldous Huxley „Puikus naujas pasaulis“ (Lietuvos Rašytojų sąjungos leidykla, iš anglų kalbos vertė Gražvydas Kirvaitis)

Tai viena tų knygų, kuri paliko neišdildomą įspūdį paauglystėje. 1932 m. parašyta distopija, visai kaip George‘o Orwello „1984“, stebina įžvalgumu, įtraukiančiu siužetu ir galybe idėjų, kurios nepaleidžia ir užvertus paskutinius knygos puslapius. Ar gali individas visuomenėje, kuri sukurta būti laiminga, būti nelaimingas, pasimetęs, svetimas? Knygoje ryški vartotojiškos visuomenės, socialinės inžinerijos ir totalitarizmo kritika.

Skaitytojams nuo 16 metų.


Kotryna Zylė „Siela sumuštinių dėžutėje“ („Aukso žuvys“)

Lietuvių tautosaka tokia įvairi ir įdomi, o ypač smalsu stebėti, kaip šiuolaikiniai lietuvių rašytojai ją interpretuoja ir tradicinius siužetus perkelia į šių dienų pasaulį. Kotrynos Zylės knyga viena tokių – truputį šiurpi, truputį juokinga ir ironiška… Norite sužinoti apie laumę, lankančią baseiną? Ar apie mirusįjį, siunčiantį sms‘us? Skaitykit!

Skaitytojams nuo 10 metų.


Olsberg Karl „Berniukas akligatvyje“ („Debesų ganyklos“, iš vokiečių kalbos vertė Indrė Dalia Klimkaitė)

Tai provokuojantis romanas, kviečiantis pagalvoti apie tai, ką reiškia būti žmogumi, kokios yra dirbtinio intelekto ribos, ar įmanoma gyventi amžinai ir ką tai reikštų, ar eutanazija – moralu? Penkiolikmečiui Manueliui, segančiam nepagydoma mirtina liga, reikės ieškoti atsakymų į visus šiuos klausimus, kai viena kompanija jam pasiūlo nuskenuoti jo smegenis ir sąmonę paversti kompiuterine programa. Ideologinių diskusijų ir šeimos dramos fone įsižiebia tikras trileris. Tai Manuelį verčia permąstyti viską, kas iki tol jam buvo pasakyta ir pažadėta.

Skaitytojams nuo 14 metų.


Wolf Erlbruch „Antis, Mirtis ir tulpė“ („Odilė“, iš vokiečių kalbos vertė Rūta Jonynaitė)

Manote, kad paveikslėlių knygos skirtos tik mažiems vaikams? Tikrai ne!

Ši išskirtinė, vaikų literatūros Nobeliu vadinamo H. Ch. Anderseno medalio laureato knyga turi ką pasiūlyti ir mažam, ir paaugusiam, ir suaugusiam. Tai labai paprastas, bet kartu simboliškas, gilus ir metaforiškas pasakojimas apie amžinus dalykus – gyvenimą ir mirtį, gyvenimo ciklą. Kai Antis sutinka mirtį – sunerimsta, tačiau ar tikrai jos reikia bijoti? Gal geriau susitaikyti su jos neišvengiama esatimi ir išmokti džiaugtis gyvenimu?

Skaitytojams nuo 6 metų


Daiva Čepauskaitė „Baisiai gražūs eilėraščiai“ („Žalias kalnas“)

Lietuviai garsėja kaip lyrikai, deja, geros šiuolaikinės poezijos vaikams labai nedaug… laimei, perliukų turime! Vienas jų – poetės ir dramaturgės Daivos Čepauskaitės knyga „Baisiai gražūs eilėraščiai“. Eilėraščių joje vos trylika, bet visi tokie skirtingi, kad, tikiu, kiekvienas skaitytojas atras bent vieną sau – galbūt švelnų, romantišką ar ironišką, galbūt siaubo ar net humoristinį! Sakiau juk, eilėraščiai knygoje labai įvairūs.

Skaitytojams nuo 6 metų.