LOTA RONJA (11 m.): Astridos Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“ anotacija

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybiškiausios anotacijos konkurso „Pasaulis mano knygų lentynoje“ dalyvės darbas

Jaunimo iki 19 metų kategorija


Autorės knygų lentyna

Ar žinote, kad švedų rašytoją A. Lindgren žino viso pasaulio vaikai? Ar girdėjote, kad jos knygos išverstos į daugiau nei 95 kalbas? O ar žinote, kad Astrida su savo vaikais žaisdavo? Ji net laipiodavo su vaikais į medžius… Ar prisimenate jos nepaprastus knygų veikėjus – Pepę Ilgakojinę, Mažylį ir Karlsoną, Ronją, Rasmusą, Emilį iš Lionebergos ir dar daugiau veikėjų. Knygos herojus Emilis yra mano mėgstamiausias, todėl nutariau jam parašyti laišką.

EMILI,

Perskaičiau beveik visas rašytojos A. Lindgren knygas, susipažinau su daug knygos veikėjų. Jie visi nepaprasti, įdomūs, tačiau tu man įsimintiniausias. Kodėl? Apie tai ir parašysiu savo laiške.

Tau tik penkeri metai, bet jau daug kas laiko tave išdykusiu berniuku. Žinai, bet man ir toks tu  patinki. Mano mėgstamiausia rašytojos A. Lindgren knyga yra apie tave, Emili („Emilis iš Lionebergos“). O jau koks tu keistuolis, nes tavo rūbų spalva –  vien mėlyna: ir kepurė, kurią tu vadini kepurše, ir šortai, ir marškiniai! Prajuokinai, kad sugalvojai naują žodį – kepuršė. Nors ir aš kartais pasakau tokių žodžių, kad net tėvai kvatojasi…

Mes panašūs dar ir tuo, kad abu mėgstame gyvūnėlius. O koks tu išradingas, kokius gražius vardus jiems sugalvojai: arklys Lukas, višta šlubė Lota ir paršelis Knysliukas. Tu tikrai geras berniukas, nes juos globoji ir prižiūri. Man labai gaila, kad Lietuvoje yra tokių žmonių, kurie nemyli gyvūnėlių, net išmeta juos į gatvę…

Bet kai kurios tavo išdaigos man nelabai patiko. Ir ko tik tu neiškrėtei! Vieną kartą įkišai galvą į sriubos vazą, kitą kartą mirtinai išgąsdinai ponią Petrę bei įleidai varlę į priešpiečių kraitelę ir dar prikrėtei visokių išdaigų. Tą kartą skaitydama kvatojausi, bet pagalvojau… oi, būčiau gavusi pylos už tokias kvailystes.

Pagirsiu tave už tai, kad net malkinėje sėdėdamas drožinėji linksmus medinius žmogelius. Vadinasi, tu esi išradingas ir darbštus berniukas.

Baigdama laišką drąsiai tau pažadu, kad knygą apie tave pasiūlysiu perskaityti visiems draugams ir giminaičiams. Juk smagu, kai susidraugauji su  knygos veikėju – linksmuoliu ir šiek tiek padykusiu Emiliu ir dar labai ilgai jį prisimeni.

Ir dar. Primenu tau, kad Astrid Lindgren gimė 1907 m. lapkričio 14d. Vimbreryje, Švedijoje. Mirė 2002 m., sulaukusi 94 m. amžiaus. Jos mama Hanne Jonson, tėtis Samuel August Ericsson.

Po jos mirties Švedijos vyriausybė įsteigė A. Lindgren premiją. Tai didžiausias pasaulyje apdovanojimas vaikų ir jaunimo kūrėjams ir populiarintojams – jos dydis siekia 5.2 mln. Švedijos kronų.




Anotuojama knyga: Astrid Lindgren, Emilis iš Lionebergos, iš švedų kalbos vertė Eugenija Stravinskienė, Vilnius: Garnelis.

Kalba neredaguota.