Sekant Antano Poškos pėdsakais

2015 m. kovo 4 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje įvyko vakaras, skirtas vienam garsiausių Lietuvos keliautojų – mokslininkui ir esperantininkui dr. Antanui Poškai. Vakaro metu buvo pristatyta fotografijų paroda „Antano Poškos pėdsakais“, kurią inicijavo Užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvos–Indijos forumu. Renginį vedė bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas, kuris įžanginėje kalboje nutiesė sąsajas tarp bibliotekoje eksponuojamos parodos, skirtos Mikalojaus Radvilos Juodojo 500 metų jubiliejui ir jo sūnaus, pirmojo žymaus lietuvių keliautojo Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio ir XX a. keliautojo Antano Poškos. Parodos kuratorė, URM Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Okeanijos departamento direktoriaus pavaduotoja Diana Mickevičienė, papasakojo apie A. Poškos pėdsakų paieškas Bombėjuje bei Kalkutoje ir savo pastangas siekiant, kad žymiajam Lietuvos keliautojui nors ir po mirties būtų suteiktas Kalkutos universiteto garbės daktaro vardas už nuopelnus indologijos srityje tiesiant tiltus tarp Lietuvos ir Indijos. Keliautojo dukra prof. Laimutė Kiselienė prisiminė tėvą kaip nenuilstantį jos klasės draugų bendražygį, o keliautojų klubo pirmininkas Algimantas Jucevičius papasakojo apie A. Poškos didžiojoje kelionėje, į kurią jis išvyko 1929 metais iš Kauno, Indijos link, patirtus nuotykius bei pristatė parengtą Antano Poškos darbų bibliografiją. Vilniaus universiteto dėstytojas sanskritologas Vytis Vidūnas pateikė savo įžvalgas apie A. Pošką kaip mokslininką, o apie A. Pošką – esperanto kalbos žinovą, buvusį Vilniaus esperantininkų klubo pirmininką – prisiminimais pasidalino esperantininkas Vytautas Šilas.
Vrublevskių bibliotekoje saugoma nemaža dalis A. Poškos archyvinio palikimo, kuris pasipildė nauju dokumentu – jaunų mokslininkų – antropologės Justinos Kazokaitės ir keliautojo Daumanto Liekio – iš Bulgarijos parvežtu A. Poškos rankraščiu esperanto kalba. Vakaro metu pastarasis dokumentas ir buvo padovanotas bibliotekai.
Norėtųsi pasidžiaugti, kad dalis A. Poškos dokumentinio paveldo yra saugoma ir mūsų bibliotekoje. Šiuo metu jis yra tvarkomas ir rengiamas skaitytojų prieigai.

Informaciją parengė Dalia Tarailienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*