Vadovėliai, iš kurių mokosi Čikagos lituanistinių mokyklų mokiniai (2)

Dalia Cidzikaitė


Gamtos pažinimo vadovėliai „Lietuvos gamta“

JAV ketvirtokai apie gamtą mokosi iš trijų vadovėlio „Lietuvos gamta“ dalių.

2014 metais JAV LB spaustuvėje Čikagoje išleistos trys vadovėlio „Lietuvos gamta“ dalys supažindina JAV lituanistinių mokyklų IV klasės mokinius su Lietuvos augalais (1 dalis), paukščiais (2 dalis) ir žvėrimis (3 dalis). Visos trys dalys turi po pratybų sąsiuvinį. Knygų sudarytoja – Čikagos lituanistinės mokyklos mokytoja Danutė Petraitienė, redaktorė – Loreta Timukienė.

Augalams skirtoje dalyje mokiniai supažindinami su žinomiausiais Lietuvos laikų ir miškų augalais, kaip antai, žolynais (žibuoklėmis, kiaulpienėmis, ramunėmis, rugiagėlėmis ir kt.), vaistiniais augalais (čiobreliais, kraujažole, paparčiu ir kt.), uogomis (avietėmis, žemuogėmis, mėlynėmis ir kt.), vandens ir pakrančių augalais (vandens lelija, ajeru ir kt.), krūmais, lapuočiais (beržu, ąžuolu, liepa, uosiu, klevu ir kt.) ir, spygliuočiais medžiais (egle, pušimi, kadagiu). Lietuviškus augalus pažinti geriau padeda vadovėlio autorės kruopščiai atrinkti Janinos Degutytės, Anzelmo Matučio, Ramutės Skučaitės, Martyno Vainilaičio ir kitų Lietuvos poetų eilėraščiai.

Antroji dalis taip pat per eiles, prozą, pasakas, patarles, skaičiuotes ir mįsles pasakoja apie Lietuvos sparnuočius: gandrą, genį, žvirblį, gegutę, kregždę, lakštingalą, pelėdą, vieversį ir kitus. Trečioje dalyje lituanistinės mokyklos ketvirtokai skaito tekstus apie stumbrą, briedį, stirną, mešką, vilką, lapę, šerną, bebrą ir kitus miško žvėris.

Visoms trims vadovėlio dalims Petraitienė parinko neilgus poetų eilėraščius, gamtininkų prozos bei smulkiosios tautosakos ištraukas. Šalia profesionalių fotografų nuotraukų – ČLM mokinių ir Čikagoje veikiančios dailės studijos „Vaivorykštė“ auklėtinių piešiniai. Akį traukia ryškūs spalvoti vadovėlio viršeliai su juose įamžintu lietuvišku pavasariu, rudeniu ir vasara.


Vadovėlis mažiausiems – „Aš – pirmokas!“

Vadovėlis „Aš – pirmokas!“ traukia akį ryškiomis iliustracijomis

Prieš dvejus metus, 2015 metais, išleistas lietuvių kalbos vadovėlio „Aš – pirmokas!“ komplektas yra tikra dovana ne tik patiems mažiausiems JAV lituanistinių mokyklų mokiniams, bet ir jų mokytojams. Komplektą sudaro vadovėlis, du pratybų sąsiuviniai ir metodinė mokytojo knyga, ypač reikalinga dažniausiai mokytojo kvalifikacijos neturintiems lituanistinių mokyklų mokytojams.

Knyga, kurios autorė – Elena Marcelionienė, redaktorė – Loreta Timukienė, yra kelių Čikagos ir jos apylinkių lituanistinių mokyklų mokytojų darbo rezultatas. Prie jos prisidėjo ČLM mokytojos Daiva Juzėnienė, Vitalija Mickienė, Jolanta Žurumskienė ir Lemonto Maironio lituanistinės mokyklos mokytojos Jovita Čepronienė, Jurita Tamošiūnienė ir Rasa Vydmantienė.

Dar vienas vadovėlio privalumas yra tas, kad dauguma jo tekstų yra pritaikyti lituanistinėse mokyklose besimokantiems pirmokams. Knyga parašyta atsižvelgiant ne tik į mokinių gebėjimus, išsiugdytus anglakalbėse mokyklose (pvz., mokantis lietuviškos abėcėlės, remiamasi mokinių supratimu apie anglų kalbos abėcėlę ir skaitymo procesą), bet ir lituanistinių mokyklų specifiką – mokiniai mokosi tik kartą per savaitę. Todėl mokomoji medžiaga vadovėlyje suskirstyta į 33 pagrindines temas – po vieną kiekvienai savaitei. Pirmokai mokosi, kaip susipažinti, pasakoja apie savo šeimą ir draugus, namus, savo dieną. Sužino, kaip Lietuvoje švenčiamos Kalėdos, Užgavėnės, Velykos ir kitos šventės.

Pasak vadovėlio autorės, kiekviena tema apima visas mokinių kalbinės veiklos sritis: klausymą, kalbėjimą, skaitymą, rašymą ir elementarų kalbos sandaros pažinimą – tiek, kiek būtina I klasėje. Vadovėlyje pateiktas žinias padeda įtvirtinti du pratybų sąsiuviniai.

Pamokoje išmoktas lietuvių kalbos žinias pirmokai įtvirtina atlikdami užduotis pratybų sąsiuvinyje.

Juose pirmokai ne tik klausosi, rašo, perrašo ar įrašo, bet ir spalvina, piešia, apibraukia, jungia, kerpa. O kad nepamirštų, ko išmoko pamokoje, namuose turi atlikti ir vieną kitą namų darbą. Kiekvieno puslapio apačioje mokytojas ir tėvai mato, ko konkrečiai mokomasi, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Vadovėlis ir pratybų sąsiuviniai gausiai iliustruoti nuotaikingais dailininkės Martos Žuravskajos piešiniais, paįvairinti viena kita nuotrauka. Kiekviena vadovėlio tema pažymėta vis kitokia spalva.

Vadovėlio „Aš – pirmokas!“ išleidimą parėmė Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija ir ČLM tėvų komitetas.

Visus čia aprašomus vadovėlius, išskyrus „Aš – pirmokas!“ knygą mokytojams, galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.