Valstybingumo erdvėje vasario mėnesį vyksiantys renginiai, parodos, ekspozicijos

Valstybingumo erdvėje vyksta kultūrinė ir edukacinė veikla, skatinanti ugdyti pilietiškumą, skirta gilintis į šalies istorijos, jos valstybės tapsmo procesus, šiandienos politinius, visuomeninius reiškinius ir aktualius įvykius.

Pristatome sausio mėnesį Valstybingumo erdvėje vyksiančius renginius, taip pat kviečiame aplankyti čia eksponuojamas parodas, susipažinti su šioje erdvėje saugoma prof. Vytauto Landsbergio asmenine biblioteka.

Įėjimas į visus renginius laisvas.


Vasario 5 d. 17.30 val.: Diskusija „Vizijos Vilniaus ateičiai“

Artėjant Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimams, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks trečioji ciklo „Vizijos Vilniaus ateičiai“ diskusija.

Šio ciklo metu kandidatai į Vilniaus merus visuomenei pristato savo pagrindines idėjas ir diskutuoja svarbiausiais miesto ateities klausimais.

Vasario 5 d. vyksiančioje diskusijoje dalyvaus Arūnas Degutis („Gedimino miestas“), Rajmund Klonovski („Vilniečių lokys“), Vilius Navickas („Vilnius gali“), Andrius Stasiukynas („Junkis“) ir Edita Tamošiūnaitė (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga).

Diskusiją moderuos politologas, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyresnysis metodininkas-tyrėjas Matas Baltrukevičius.

Renginys bus tiesiogiai transliuojamas Nacionalinės bibliotekos „Facebook“ paskyroje.


Vasario 7, 14, 20, 28 d. 17.30 val.: Filmų ciklas ir diskusijos „Iš naujausios Lietuvos istorijos“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pirmą kartą dokumentiniais filmais ir diskusijomis istorijos tema bus sujungtos dvi nacionalinės šventės. Istorinis laikotarpis nuo Lietuvos valstybės atkūrimo iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos ragina prisiminti atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį. Šia proga Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras pirmą kartą pristato diskusijų istorijos tema ir dokumentinių filmų ciklą „Iš naujausios Lietuvos istorijos“:

  • vasario 7 d. 17.30 val. – filmo „Likau gyvenimo paraštėje“ (rež. A. Kuzmickas) peržiūra ir diskusija. Diskusijoje dalyvaus politikas prof. Vytautas Landsbergis, filosofas ir istorikas Kęstutis Girnius, istorikas ir diplomatas Bronius Makauskas.
  • vasario 14 d. 17.30 val. – filmo „Laisvės keliu“ (rež. A. Marcinkevičiūtė ir G. Ručytė-Landsbergienė) peržiūra ir diskusija. Diskusijoje dalyvaus politikas prof. Vytautas Landsbergis, filosofas ir istorikas Kęstutis Girnius, istorikas ir diplomatas Bronius Makauskas.
  • vasario 20 d. 17.30 val. – filmo „Lūžis prie Baltijos“ (1 d., rež. A. Marcinkevičiūtė) peržiūra ir diskusija. Diskusijoje dalyvaus prof. Vytautas Landsbergis ir Seimo narys, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Arūnas Gumuliauskas.
  • vasario 28 d. 17.30 val. – filmo „Lūžis prie Baltijos“ (2 d., rež. A. Marcinkevičiūtė) peržiūra ir diskusija. Diskusijoje dalyvaus prof. Vytautas Landsbergis ir Nacionalinės bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vadovas, buvęs Krašto apsaugos departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Ignas Stankovičius.

Vasario 11 d. 17.30 val.: Knygos „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ pristatymas

Šiemet minimos Nicolo Makiavelio 550-osios gimimo metinės. Nicolo Makiavelis – ne tik viena ryškiausių Italijos Renesanso figūrų, išskirtinis rašytojas ir valstybės veikėjas, bet ir vienas iš didžiausią įtaką padariusių politikos teoretikų. Jo indėlis į politinės valdžios idėjas, taip pat į modernios dramos istoriją didelis, svarbus ir iki šiol aktualus.  Amerikiečių profesoriaus Polo Openheimerio knyga „Machiavelli. Gyvenimas ideologijos šešėlyje“ atskleidžia vienos garsiausių Renesanso laikų asmenybės, politiko, istoriko ir rašytojo Nicolo Makiavelio gyvenimą ir jo idėjų gimimą. Ar valstybė formavo išskirtinį mąstytoją, ar jis formavo tuometinę valstybę?

Knygos pristatyme ir diskusijoje dalyvaus politologas prof. Alvydas Jokubaitis, filosofai Vilius Bartninkas ir Simas Čelutka.

Renginio metu vyks N. Makiavelio leidinių, saugomų Nacionalinės bibliotekos fonduose,  ekspozicija.


Vasario 15 d. – kovo 15 d. (bibliotekos darbo laiku): Žurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“

Prieš penkerius metus pasaulį sukrėtę Maidano įvykiai ukrainiečiams – viena skaudžiausių šiuolaikinės istorijos dėmių. 2014 m. vasario 18 d. centrinėje Kijevo aikštėje įvykusi tragedija nulėmė paskesnį Ukrainos likimą. Tų šiurpių įvykių sūkuryje buvo ir fotožurnalistas Leonardas Skirpstas. Žurnalistai į karštuosius taškus veržiasi ne vien dėl profesinių sumetimų, bet ir pilietiškumo vedami. Jų nuotraukos atsiduria ne tik pirmuosiuose laikraščių ar interneto portalų puslapiuose, bet ir Strasbūro teismo ar Hagos tribunolo bylose. Pasaulis privalo žinoti tiesą. „Fotografavau Vilniuje mums lemtingomis sausio dienomis, todėl nuo pirmųjų barikadų Maidane netvėriau noru atsidurti ten, – sakė Leonardas Skirpstas.

– Tikrai ne iš smalsumo. Iš europietiško solidarumo ir profesinės pareigos“.

Parodos atidarymas – vasario 19 d. 18 val.



Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo faksimilė

Valstybingumo erdvėje eksponuojama profesoriaus Liudo Mažylio Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve surasto ir Nacionalinei bibliotekai iškilmingai perduoto Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo lietuvių kalba oficiali faksimilė.


Vytauto Landsbergio asmeninė biblioteka

Valstybingumo erdvės atvirajame fonde kaupiamas ir saugomas Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio asmeninės bibliotekos rinkinys, 2017 metų spalio 11 dieną dovanotas Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Šiuo metu turimą per 4 tūkst. vienetų kolekciją sudaro knygos, periodika, natos. Laipsniškai pildomos kolekcijos, kurioje gausu leidinių ne tik lietuvių, bet ir anglų, vokiečių, prancūzų, lenkų, latvių, estų, rusų, švedų, suomių ir kitomis kalbomis, tematika be galo įvairi: šiuolaikinė politika, diplomatija, muzikologija, tautosaka, religija, istorija, lietuvių ir užsienio grožinė literatūra, menotyra, meno albumai.

Dauguma knygų yra autografuotos, dedikuotos prof. V. Landsbergiui ir Gražinai Ručytei-Landsbergienei.

V. Landsbergio asmeninė biblioteka laisvai prieinama visiems lankytojams.