Kovas – moterų istorijos mėnuo

Kovas daugelyje pasaulio šalių minimas kaip Moterų istorijos mėnuo. Šiemet planavome pristatyti moteris rašytojas, prie kurių darbų bei įdomių biografijų nuveda Alexandre’o Dumas, tėvo (1802–1870), autografo mįslė. Jis pasirašė savo knygoje „Fechtavimo mokytojas“ („Le maitre d’armes“, Paris, 1840–1841), dabar saugomoje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Deja, suplanuotą parodą ir paskaitą teko atšaukti dėl pandemijos.

Manoma, kad minėtasis autografas dedikuotas aristokratei Sofijai Tyzenhauzaitei de Choiseul-Gouffier (1790–1878), kuri dažnai pristatoma kaip pirmoji moteris rašytoja iš istorinės Lietuvos. Visgi to negalima teigti be menkiausios abejonės: dedikuota kunigaikštienei, o S. Tyzenhauzaitė turėjo grafienės titulą. Reikia turėti omenyje, kad kilminga Choiseul-Gouffier giminė buvo plati ir išsilavinusi. S. Tyzenhauzaitės amžininkė kunigaikštienė Aglaé de Choiseul-Gouffie Saulx-Tavannes (Aglaé Marie Louise de Choiseul-Gouffier Saulx-Tavannes; 1772?–1861) taip pat valdė plunksną, rašė memuarus. Tarp Prancūzijos literatų sukosi, savo knygų paliko ir Vilniuje gimusi Alix de Choiseul-Gouffier Janzé (Alix Sophie Louise de Choiseul-Gouffie Janzé; 1832–1915) – S. Tyzenhauzaitės sutuoktinio Octave’o ir jo pirmosios žmonos Viktorijos Potockytės anūkė. Deja, šios autorės darbai Lietuvoje dažnai priskiriami S. Tyzenhauzaitei, kartais Alix palaikoma vyresnės rašytojos dukra. S. Tyzenhauzaitė dukters neturėjo, tačiau turėjo į menus linkusią dukterėčią, sesers dukterį, – Gabrielę Giunterytę-Puzynienę.  XIX a. atmosferą, kasdienybės ritmą perteikiančioje jos knygoje „Vilniuje ir Lietuvos dvaruose“ galima aptikti tiek tetą Sofiją, tiek mažąją Alix, tiek pastarosios gražuolę mamą Vandą Nesiolovskytę de Choiseul-Gouffier (1803?–1837). Viliamės, kad parodą bei paskaitą surengsime, kai pandemija nuslops ir gyvenimas sugrįš į įprastinę rutiną.

Daug dėmesio Moterų istorijos mėnesiui kasmet skiria Europos kultūros paveldo skaitmeninė biblioteka „Europeana“. Pernai projekto „Migration in the Arts and Sciences“ rėmuose pristatėme Uršulę Babickaitę-Graičiūnienę  – prieš Antrąjį pasaulinį karą JAV ir Europos kino ir teatro padangėje sužibėjusią aktorę ir režisierę, geriau žinoma sceniniu Unės Baye vardu.  Ji atsidūrė tarp tokių moterų, kaip aukštosios mados kūrėja italė Elsa Schiaparelli, rašytoja, literatūros teoretikė ir filosofė Ponia de Staël, lenkų dailininkė Olga Boznańska… Dalios Cidzikaitės tekstą (anglų k.) apie Unę Baye rasite čia :