Ką naujo paskaityti? Poezijos knygos

Parengė Deimantė Žukauskienė


Women are poems. Lietuva / sudarė Ieva Juodelytė ir Vitalija Maksvytė ; [iliustratorė Aistė Ambrazevičiūtė]. – [Vilnius] : Dvi tylos, 2021. – 252, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-8232-42-4 (įr.)

Pokalbis apie knygą „Žinių radijo“ laidoje

Paskutinėmis 2021-ųjų dienomis knygų lentynas pasiekė įdomi, išskirtinė poezijos rinktinė – „Women are Poems. Lietuva“. Knygoje publikuojami lietuvių poečių klasikių, šiuolaikinių bei debiutuojančių poečių atviriausi, skaudžiausi, mieliausi ar šviesiausius eilėraščiai, kuriuos atrinko leidinio sudarytojos arba pačios autorės. Rinktinės sudarytojos apie leidinį rašo: „Kiekvienas balsas, kiekvienas šnabždesys ir pauzė liudija: nors priklausome skirtingoms kartoms, esame seserys savo patirtimi. Nesvarbu, gyvos ar mirusios, žinomos ar ne, senos ar jaunos, visos susitinkame vienoje knygoje. Eilėraštis mums yra būdas (iš)gyventi. Poezija yra vienas sparčiausiai šiuo metu augančių knygų rinkos žanrų pasaulyje. O moterys vis garsiau, vis įvairesnėmis formomis kalba apie asmenines savo istorijas. Čia ir dabar šios dvi tendencijos susilieja ir tampa viena. Kiekviena turime savo balsą, net jei esame nebylės“.

Straipsnis apie knygos pristatymą MO muziejuje: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/moteru-bendruomene-pristate-knyga-women-are-poems-lietuva-sudeta-100-metu-poeciu-kurybos-286-1621224


Poetinis Druskininkų ruduo = Druskininkai Poetic Fall : [almanachas] / sudarytojai ir redaktoriai Vytas Dekšnys, Dominykas Norkūnas. – [Vilnius] : [Vaga] ; [Druskininkai] : [Poetinis Druskininkų ruduo], 2021. – ISSN 1822-3079 2021. – 2021. – 267, [1] p.

Almanachą sudarė poetai, vertėjai Vytas Dekšnys ir Dominykas Norkūnas. Jame publikuojama net aštuonių lietuvių poetų ir jau ilgą laiką Lietuvoje gyvenančio JAV poeto Kerry Shawn Keys kūryba. Lietuvių ir anglų kalbomis almanache rasite Dainiaus Gintalo, Liudviko Jakimavičiaus, Aušros Kaziliūnaitės, Giedrės Kazlauskaitės, Laimos Kreivytės, Tomo Petrulio, Alvydo Šlepiko ir Violetos Šoblinskaitės kūrinių. Šiame almanache nėra įprastos į renginį atvykstančių svečių, poetų iš įvairių pasaulio šalių, kūrybos, tačiau jame publikuojami pasaulio poezijos klasikų (Pėtero Brūverio, Inger Kristensen, Ericho Frydo, Enės Mihkelson, Frenko O’Haros ir kt.) eilėraščiai, kurių vertimų vis dar nėra daug.


Poezijos pavasaris : [almanachas]. – Vilnius : Rašytojų sąjungos fondas, 2022. – ISSN 0235-442X 2022 / sudarė Aivaras Veiknys. – 2022. – 399 p. + 1 garso diskas (CD)

Almanacho pristatymas Rašytojų sąjungos kieme

Prasidedant tarptautiniam poezijos festivaliui Lietuvos rašytojų sąjungos fondas išleido almanachą „Poezijos pavasaris 2022“ su kompaktine plokštele. Almanachą sudarė poetas Aivaras Veiknys. Užsienio poetų kūryba atrinko poetė, vertėja Marija Mažulė. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2022“ parengė poetas Mindaugas Nastaravičius. Almanacho dailininkė – Deimantė Rybakovienė.

Leidinyje publikuojama šešiolikos Kauno poetų kūryba – Aldonos Elenos Puišytės, Algimanto Mikutos, Daivos Čepauskaitės, Donaldo Kajoko, Dovilės Zelčiūtės, Enrikos Striogaitės, Erikos Drungytės, Gintaro Patacko, Gvido Latako, Ievos Rudžianskaitės, Onos Jautakės, Tautvydos Marcinkevičiūtės, Tomo Vyšniausko, Viktoro Rudžiansko, Violetos Šoblinskaitės-Aleksos, Vytauto Stulpino. Taip pat kai kurie poetai atsako ir į atgaivintos „Poezijos pavasario“ anketos klausimus: Aldoną Eleną Puišytę kalbina Giedrius Alkauskas, Daiva Čepauskaitė atsako Mindaugui Nastaravičiui, Donaldas Kajokas – Birutei Onai Grašytei, Dovilė Zelčiūtė – Tomui Vyšniauskui, o Vytautas Stulpinas – Gvidui Latakui.

Daugiau apie leidinį:

„Poezijos pavasario“ almanacho sudarytojai Aivaras ir Marija: „Jei poezija sugebėjo paliesti, tai šventė“:  https://rasytojai.lt/poezijos-pavasario-almanacho-sudarytojai-aivaras-ir-marija-jei-poezija-sugebejo-paliesti-tai-svente/

Laikas kultūrai. Kaip Mindaugas ir Aivaras Poezijos pavasario almanachą eiliavo: https://www.spreaker.com/user/lrt.lt/2022-05-20-3460-1-p-20220520115057680


Mūzos sode : JAV lietuvių poezijos pavasaris’ 22 / [sudarytoja Sandra Avižienytė]. – Vilnius : Žuvėdra, [2022]. – 341, [3] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-8219-57-9 (įr.)

JAV lietuvių poezijos pavasario tikslas – suburti išeivijoje gyvenančius lietuvių ir JAV lietuvių poetus iš skirtingų JAV valstijų, kultūrine veikla prisidėti prie JAV ir Pasaulio lietuvių poetų tautinio tapatumo išsaugojimo išeivijoje, sudaryti ir išleisti kasmetinį PoPaJAVlt poezijos rinkinį, pristatyti poeziją ir poetus jau tradicija tapusiame Poezijos Pavasario JAV renginyje, pasidalinti sukauptais tekstais, patirtimi ne tik tarpusavyje, bet ir su visa JAV lietuvių bendruomene ir tapti JAV išeivijos kultūrine ir literatūrine dalimi.

JAV lietuvių Poezijos pavasario renginiai ir kasmetiniai poezijos leidiniai jau yra tapę gražia tradicija. Pirmasis poezijos rinkinys pavadinimu „Pinavija“, kuriame buvo išspausdinti 18 poetų eilėraščiai, pasirodė 2015 metais, jį parengė Kristina Jurkutė. Po trejeto metų šią tradiciją perėmė ir tęsia Sandra Avižienytė. Iš viso išleisti 8 poezijos rinkiniai, kuriuose savo eiles yra išspausdinę per 60 autorių iš keturiolikos JAV valstijų.


Nebe : eilėraščiai / Paulius Norvila. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 61, [3] p.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-480-308-6

Poetas Paulius Norvila, išleidęs keturis poezijos rinkinius („Septyni metų laikai“, 2006; „Kortų traukimas tėra tik dalis ritualo“, 2012; „Buitinė“, 2014; „Skaičiai“, 2018) ir tris knygas vaikams („Strykt pastrykt“, 2019; „Apie vieną Tokį Lokį“; 2021, „Viena galva mažiau“, 2021), pristato penktąją poezijos knygą –  „nebe“.

Knygos redaktorius poetas Aidas Marčėnas apie leidinį rašo:

Gal – dažnai, gal net per dažnai Pauliaus Norvilos poezijoje sutinkamas žodis. Redaguodamas nemažai išbraukiau, bet šiek tiek gal ir liko.

O dabar štai galvoju: gal… Gal abejonė savimi ir yra tikroji mąstančio ir jaučiančio žmogaus savastis? Gal abejonė gyvenimo prasme ir yra gyvenimo prasmė? Ir gal veiklus abejojimas savosios poezijos prasme ir gimdo tikrą poeziją? Nes, kaip viename eilėraštyje sako poetas:

O dabar štai galvoju: gal… Gal abejonė savimi ir yra tikroji mąstančio ir jaučiančio žmogaus savastis? Gal abejonė gyvenimo prasme ir yra gyvenimo prasmė? Ir gal veiklus abejojimas savosios poezijos prasme ir gimdo tikrą poeziją? Nes, kaip viename eilėraštyje sako poetas: 

ir tik tu
ilgą teleskopinį vamzdį
apžiojęs
nematai
kas ten tavo viduj
nuo tavęs
nepriklauso“

Interviu su poetu Pauliumi Norvila: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/paulius-norvila-i-literatura-atejau-tarsi-netycia-286-163649


Lėtoji : [eilėraščiai] / Vytautas Stulpinas ; [Gvido Latako piešiniai]. – Vilnius : [Asociacija] „Slinktys“, 2022. – 570, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8286-18-2 (įr.)

Naujausioje poeto Vytauto Stulpino knygoje „Lėtoji“ publikuojami eilėraščiai, sukurti pastaraisiais metais, taip pat dauguma trilogijos „Pavėsiai“, „Tolymės“, „Vakarijos“ kūrinių, kuriuos autorius atrinko, redagavo bei papildė neseniai parašytais. Knyga išskirtinė savo idėja ir apimtimi (beveik 600 psl.). Knyga kupina egzistencinio mąstymo, elegiškos melodijos, rimties ir harmonijos siekio. Įvairūs regėjimai, istorijos, būtis, buitis perteikti unikalia kalba, ritmika bei melodija. Rekomenduojama knygą skaityti lėtai ir tykiai.

Atsigręžiu į sodą
namelį po medžiais,
į pilkutėlį
pastogėje stalą.
Dar neseniai,
visai neseniai
prašvisdavo
slenksčio
akmuo.


(p. 104)

Proskyna
Vasara toli.
Dvi savaitės. Du šimtai
varstų. Debesys tušti.
Ežeras visiškai lėtas.
Lapai pajuodę, sudriskę.
Išeini, pareini su glėbiu pliauskų,
užkuri pečių. Proskyna su pamiške
ir trobesiais, darbo stalas,
kutota kapa. Po ežerą,
nutviekstą tamsos, juda
mintys. Gali žemdirbiaut,
pabrėži žodžius ir leistis
padulkusiais laiptais.

(p. 122)


Procesija : eilėraščiai / Gintaras Bleizgys. – Vilnius : [Asociacija] „Slinktys“, 2022. – 126, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8286-19-9

Naujausiame, jau 14-ame, poezijos rinkinyje Gintaro Bleizgio poetinis pasaulis veriasi sodriais, tapybiškais vaizdais. Intensyvus kalbėjimas vietomis primena sąmonės srautą, parodomas pasaulio nestabilumas ir trapumas. Tai stiprus patirčių rinkinys, kuriame pinasi šiandienos aktualijos, asmeninė praeitis, prisiminimai, dabartis bei ir aštrių pojūčių gijos. Knygos anotacijoje rašoma: „Kaip nauji motyvai iškyla poetiniai vaizdai iš laiko, leidžiamo su sūnumi, egzistencinius klausimus apie gyvenimo prasmę keičia nerimas dėl sūnaus gebėjimo būti skaudančiame pasaulyje, prisitaikyti prie to pasaulio diktuojamų taisyklių. Dėmesį atkreipia vidinių išgyvenimų lyginimas su konkrečiais dabarties istorijos vaizdais: karu Ukrainoje, skausmingais Donbaso įvykiais. Poetas renkasi dienoraštinį kalbėjimą primenančius vaizdinius: nuotrupas iš pokalbių su dukra, žmona, kaimynais. Įtaigus meninis kalbėjimas universalizuoja subjekto išgyvenimus, o pro mirties, laikinumo šydą, pro aštriai nudiegiantį skausmą plūsta ramybė ir šviesa“.

Interviu su poetu Gintaru Bleizgiu: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/poetas-gintaras-bleizgys-net-jei-gyvenimas-mus-traisko-kaip-varles-286-1680538

eglių viršūnėse
supos dygliuoti kankorėžiai

kopėm į kalnus – svetimas vėjas
tarsi prisi
minimus

(p. 13)

*

stikso ledonešis už lango

eilėraščiai
yra tiltas
yra ilgas
ėjimas pėsčiomis – –

gali būt kad kitam krante vynuogynas

apgraibomis ištarti žodžiai

šiandien lengviau –

(p. 22)


Tuščių butelių draugija : eilėraščiai / Ramunė Brundzaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 66, [3] p.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-480-312-3

Ramunė Brundzaitė skaito eilėraštį

„Tuščių butelių draugija“ – antrasis Ramunės Brundzaitės eilėraščių rinkinys. Poetė už debiutinę poezijos knygą „Drugy, mano drauge“ apdovanota Jaunojo Jotvingio ir Vilniaus miesto mero premijomis, autorės kūryba išversta į keliolika kalbų, ji kviečiama dalyvauti tarptautiniuose poezijos festivaliuose užsienyje. Kaip minima anotacijoje, „Tuščių butelių draugija“ skiriasi nuo pirmojo kiek pasikeitusia estetika, išgryninta stilistika bei savo tematika. Šiame eilėraščių rinkinyje mažiau romantizavimo, savistabos, išryškėja ir socialinės temos: komercializuoti darbo santykiai, visuomenės požiūris į moterį, psichinė sveikata, priklausomybės bei trauminės vaikystės patirtys.

Daugiau apie naująjį poezijos rinkinį:

Santūrioji Ramunė Brundzaitė – apie svajonę vairuoti troleibusą, naują knygą ir priklausomybę: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/santurioji-ramune-brundzaite-apie-svajone-vairuoti-troleibusa-nauja-knyga-ir-priklausomybe-286-1694778

Radijo laida. Homo cultus. Iš balkono. Poezijos virsmai Ramunė Brundzaitė. Ved. menotyrininkė Laima Kreivytė: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000219665/homo-cultus-is-balkono-poezijos-virsmai-ramune-brundzaite

tuščių butelių draugija
tuščių butelių barškėjimas,
slepiamų spintelėje, tarp drabužių
– kur slėpdavai butelius? – klausė Marius
aš taip noriu
to medalėlio –
mėnesio –
mėnesienos
trisdešimt dienų
kai nebegeri
visi susirinkusieji ploja
aliuminis
už platiną
brangesnis


Salos : eilėraščiai/piešiniai / Gvidas Latakas. – Vilnius : [Asociacija] „Slinktys“, 2022. – 172, [3] p. : iliustr.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-8286-20-5

Poetas, dailininkas, juvelyras, medalininkas Gvidas Latakas – žemaitis iš Telšių, daugelį metų gyvenantis ir kuriantis Kaune, išleido naujausią savo eilėraščių ir piešinių knygą „Salos”. Poezija išsiskiria subtiliu žaismingumu, netikėtomis eilėraščių pabaigomis ir vis sušmėžuojančia ironija. Įdomus poezijoje atsiskleidžiąs momentas – santykis su dailininkais ir rašytojais, kadaise kūrusiais ir kuriančiais dabar. Knyga iliustruota autoriniais G. Latako piešiniais, medalių eskizais. Poetas Vytautas Stulpinas knygos užsklandoje taip palydi Gvido Latako „Salas“: „Tapytojas, juvelyras Gvidas Latakas – vienas savičiausių dailininkų, nuo jaunumės rašantis ir eilėraščius. G. Latako eilėraščiuose nuolatos kinta rakursai, gaivalingai juda stichijos: dailė padeda poezijai, poezija – dailei. Kalba rupi, naši, artėja prie šnekamosios. Iš eilėraščio į eilėraštį keliauja bibliniai, istoriniai personažai, sakmių, mitų, padavimų veikėjai. Praeitis patiriama per liudijimus ir reliktus, kurie vėl prikeliami eilėraštyje. Dabartis šmėsčioja epizodiškai, lyg atsitiktinai patekusi į istorijas. Poeto kūriniai primena iš iš tvirtų sąsparų suręstą, anot jo paties, budinką, palocių. Riedėte rieda vešlūs ir kartu – geros kraujotakos pasakojimai“. 

Interviu su poetu Gvidu Lataku: https://www.menobangos.lt/poetas-dailininkas-gvidas-latakas-gyvenimas-yra-slifuotojas/

Priklausymas dangui
Kas žemei priklauso
atduokime žemei o kas Dangaus –
tebus sugrąžinta dangui
rudenio lapai be abejo
laiškai tarp žemės ir dangesio
jų prišlemštė pilną žigulio bagažinę
žmogus
žmogusai Kęstas ir ką tu jam
rekvizavo iš
pė-dė-ėro ir išvežė
spėtinai į kamaldulių pusę
rudenio auksą sėkmingai
suinvestavo į Vienatves
knygyną taip pavadino
ir ką tu jam bepapūsi

kai iš žaislo išeina vaiko siela
galima tuomet jau žaislą išmesti?


(p. 50)


Vakaras dega : eilėraščiai / Antanas Šimkus. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 87, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-480-311-6

Antanas Šimkus skaito savo eilėraštį

Tai yra ketvirtoji poeto knyga, ji pasirodė po dešimties metų pertraukos. Savo pirmąją knygą „Skradžiai“ A. Šimkus išleido 1999 m.,  „Sezonas baigtas“ išėjo 2010 m., o 2012-aisiais – knyga vaikams „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“ Ketvirtosios poeto knygos redaktorius, literatūros kritikas Valentinas Sventickas teigia: „Antanas Šimkus poeziją rašo taip, lyg nebūtų nei skaitęs, nei girdėjęs, kokias naujų kylančių bangų keteras gaudo nūnai populiarėjantys poetai. Žinoma, ir girdėjęs, ir skaitęs, bet vis tiek ramiai eina savo keliu. Vis dėlto svarbu, kai eilėraštis nėra iš nieko. Būta, įsiminta, pajausta, norėta išsakyti. Išsisakoma be pasidraskymų, bet matykime, kad Antano Šimkaus poezijoje daug vėjo“.


LIETUVIŲ POEZIJOS KNYGOS, GAUTOS NACIONALINĖJE BIBLIOTEKOJE PER ANTRĄJĮ 2022-ŲJŲ KETVIRTĮ


Po meilės ir mūzos skraiste : rinktinė : poema, eilėraščiai, giesmės, straipsniai, nuotraukos / Albinas Antanas Kazlauskas. – Vilnius : Jusida, 2022. – 378, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-8211-34-4 (įr.) (ištaisytas). – ISBN 978-609-8211-31-3 (klaidingas)

Anapus laiko : eilėraščiai / Diana Trijonytė Jusčienė ; [iliustracijų autorė Diana Trijonytė Jusčienė]. – Klaipėda : Eglės leidykla, 2022. – 254, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-432-144-3 (įr.)

Jonui Avyžiui – 100 : mintys, posmai, vaizdai / [sudarė Stasys Lipskis]. – Vilnius : Žuvėdra, 2022. – 68, [3] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-8219-56-2

Rudenį pasitinkant : eilėraščiai / Audronė Babarskaitė-Stankė. – Alytus : Alytaus spaustuvė, 2022. – 129, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-8171-74-7

Aš ne kava : [eilėraščiai] / Zydaite. – [Vilnius] : [Baltijos kopija], 2021. – 74, [4] p.. – Tiražas 80 egz.. – ISBN 978- 609-417-225-0 (įr.)

Esu tiktai smiltelė : eilėraščiai / Janina Gervytė-Bendžiuvienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 118, [1] p.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-204-2

Gyvenimo knyga : eilėraščiai / Bronislava Radvilienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 125, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-203-5

Į ten, iš kur… : eilėraščiai / Eglė Miliušytė-Brazdžiūnė (Egmilė). – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 161 p.. – Tiražas 60 egz.. – ISBN 978-609-489-189-2

Jausmų gama : eilėraščiai / Ona Garalevičiūtė-Brimienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 213, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-194-6

Kalbėjimas į stiklą : eilėraščiai / Irena Aršauskienė. – Vilnius [i.e. Kaunas] : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 235, [5] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-195-3 (įr.)

Keturi pavasariai : eilėraščiai / Danutė Valiuškienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 146, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-199-1

Paklydę drugiai : eilėraščiai / Elena Kasparaitienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 237, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-187-8

Pirmadienio susitikimų eilėraščiai = Måndagsmötenas dikter : 1990–1991 Stokholmas / Arkadijus Vinokuras ; [iliustracijų autorė Aušra Chlevickaitė]. – Vilnius : Švedijos ambasada Lietuvoje, [2022]. – 109, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-96288-0-6 (įr.)

Su Lietuva širdy : eilėraščiai / Liucija Genovaitė Ruseckienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 96, [1] p.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-205-

So pėršto i aki : žemaitėšku pjiesiu rinkinīs / Untulis Edmunds. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 271, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-489-197-7 (įr.)

Užauginta Mūšos ir žalių lankų : eilėraščiai / Valerija Pelegrimaitė-Jurgilienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 126, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-190-8

Žemuogės ant sniego : eilėraščiai / Marytė Gudėnienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 57, [1] p.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-191-5

Žodžiai lyg šaltinio versmė : eilėraščiai / Danutė Sadauskaitė-Vepštienė ; [nuotraukų autorė Danutė Vepštienė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 125, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-192-2

Tėviškės paūksmėje : lyriškoji poezija ir novelės apie meilę / Liudvikas Galdikas. – Vilnius : Kriventa, 2022. – 286, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-462-201-4 (įr.)

Protakomis : rinktinė / Rita Juškevičiūtė-Mockeliūnienė ; [iliustracijų autorė Rita Juškevičiūtė-Mockeliūnienė]. – Kaunas : Naujasis lankas, 2022. – 239, [5] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-474-290-3 (įr.)

Susnigusios mintys : [eilėraščiai] / Danguolė Dulkytė. – Kaunas : Kalendorius, 2022. – 62, [2] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8230-20-8

Vilties melodija : [eilėraščiai] / Marija Blažaitytė ; [iliustracijos autorės]. – Kaunas : Naujasis lankas, 2022. – 165, [2] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-474-293-4

Žydinčios rasos : eilėraščiai, atsivėrimai, bibliografija / Dalia Poškienė. – Kaunas : Naujasis lankas, 2022. – 159, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-474-301-6

Būties akimirka : poezijos rinkinys / Aušra Budreckienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 128, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-210-3

Deus fluvis : dvi poemos / Julija Almanis. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 101, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-218-9

Kai bitės renka medų… : poezija / Liucija Šileikytė, Loreta Šileikytė-Zabalujeva. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 133 p. : iliustr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-219-6

Kita diena : eilėraščiai / Rima Ribačiauskaitė-Atkucevičienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 142, [2] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-200-4 (įr.)

Mano kelias su meile ir viltimi : eilėraščiai / Valė Bilienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 135, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-206-6

Pabirusios eilės : [eilėraščiai] / Algimantas Mačiulis ; [sudarė ir spaudai parengė Vaiva Deveikienė-Mačiulytė ir Ona Deveikytė]. – Vilnius : [A. Mačiulis], 2022. – 49, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-475-927-7

Pasaulis sukasi spirale : poezija / Jonas Ivanauskas. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 75, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-214-1

Pavasario dienų : eilėraščiai / Jolanta Strikaitienė ; [iliustracijų autorė Neringa Bruzgytė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 268, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-489-217-2

Per gyvenimą – kaip per tekantį Nemuną : eilėraščiai / Ramutė Tumosienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 59, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-225-7 Po vieversių dangumi : eilėraščiai / Ana Aleksandravičienė ; [iliustracijų autorė Ana Aleksandravičienė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 153, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609- 489-212-7

Rudens ir mėnesienos užburta : eilėraščiai / Nijolė Truskaitė-Tamulynienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 149, [1] p.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-213-4

Su kava per gyvenimą : eilėraščiai / Arūnas Revotas ; [iliustracijų iš kavos tirščių autorius Arūnas Revotas]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 132, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-221-9

Su meile gamtai : eilėraščiai, proza / Leonas Rimeikis. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 142, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-489-220-2

Terapinė poezija : eilėraščiai / Andrius Jurgaitis ; [„Mūzos skyriaus“ eilių autorė Laima Jurgaitė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 139, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-222-6

Tiesiog gyventi… : eilėraščiai / Rasa Kochanauskaitė-Raižienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 135, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-489-211-0 (įr.

Žodžiai nebijantys mylėti : eilėraščiai / Dalė Gurkšnienė. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2022. – 158, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 50 egz.. – ISBN 978-609-489-209-7

Ilgesio aidai : [eilėraščiai] / Ksavera Kuncytė-Skrinskienė. – [Vilnius] : [Baltijos kopija], 2022. – 99, [5] p. : portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-417-227-4

Išburki man meilę : [eilėraščiai] / Irena Kerulienė. – Utena : Utenos Indra, 2022. – 207, [1] p.. – Tiražas 120 egz.. – ISBN 978-609-455-582-4

Kol rasa ant blakstienų užges : [eilėraščiai] / Jūra Vladas Vaitkevičius. – Šiauliai : Lucilijus, 2022. – 317, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-9955-32-565-9 (įr.)

Lėto laiko glėbyje : eilėraščiai / Marija Meilė Kudarauskaitė, Vytautas Kudarauskas-Bunkus. – Vilnius : Homo liber, 2022. – 291, [2] p. : portr.. – ISBN 978-609-446-266-5

Pakėliau balsą : [eilėraščiai] / Giedrius Mickūnas. – Vilnius : Homo liber, 2022. – 81, [1] p.. – ISBN 978-609-446- 267-2

Tas vingiuotas gyvenimo kelias : [eilėraščiai] / Lolita Reifonaitė. – Utena : Utenos Indra, 2022. – 106, [6] p. : iliustr.. – Tiražas 150 egz.. – ISBN 978-609-455-576-3 (įr.)

Užutėkiai : [poezija] / Vasilijus Trusovas ; [dailininkė Gintarė Laurikėnienė]. – Utena : Utenos Indra, 2022. – 153, [7] p. : iliustr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-455-573-2

Nežinoma žemė = Terra incognita : [poezijos rinktinė] / Alfonsas Bukontas. – Vilnius : Santara, 2022. – 201, [6] p. : iliustr., portr.. – (Kultūros žurnalo „Santara“ biblioteka / vyr. redaktorius Romualdas Norkus ; kn. 260). – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-9986-868-72-9 (įr.)

Paulius Širvys / [sudarė Stasys Lipskis]. – Kaunas [i.e. Ramučiai, Kauno r.] : Ramduva, 2021. – 143, [1] p. : iliustr., portr.. – (Iš meilės lyrikos lobyno). – ISBN 978-9955-669-85-2

Humoro medis : eilės / Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“. – [Kunigiškiai, Anykščių r.] : Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“, 2022. – ISSN 2538-936X 2022, Nr. 1(7) / sudarytoja Aldona Širvinskienė. – 2022. – 277, [4] p. – Tiražas 100 egz.

Išgirsk mane : lyrikos rinktinė : (trečioji knyga) / Antanas Tveraga. – Vilnius : Kriventa, 2022. – 315, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-462-206-9 (įr.)

Paukščiai : eilės / Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“. – [Kunigiškiai, Anykščių r.] : Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“, 2021-2022. – ISSN 2538-9378
2021, Nr. 1(6) : [5-asis Lietuvos labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ anykštėno Karolio Širvinsko vardo respublikinis poezijos konkursas „Baltojo balandžio sugrįžimas“, 2009, Vilnius] / sudarytoja Aldona Širvinskienė. – 2021. – 98 p.. – Tiražas 100 egz.
2022, Nr. 1(7) : skirta anykštėno Karolio Širvinsko 40-ioms gimimo metinėms / sudarytoja Aldona Širvinskienė. – 2022. – 404, [2] p.. – Tiražas 100 egz.

Piešiu šviesą : eilėraščiai / Aldona Dudonytė-Širvinskienė. – Kunigiškiai, Anykščių r. : Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“, 2021. – 102, [5] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-9955-823-34-6

Atverčių žydėjimas : atrinktinė lyrika / Pranciška Regina Liubertaitė ; [sudarė ir redagavo Arvydas Genys]. – Vilnius : Homo liber, 2022. – 151, [1] p.. – ISBN 978-609-446-270-2

Prespapjė ir kiti dievo kiaušiniai : eilėraščiai / Sigitas Poškus ; [iliustracijų autorė Milda Radvenskaitė]. – Klaipėda : Eglės leidykla, 2022. – 149, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-432-148-1

Ūkai : [poezija] / Marius Šaliamoras ; [nuotraukos ir piešiniai autoriaus]. – Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022. – 162, [2] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-447-362-3

Jei medžiai prakalbėtų : poezija / [Aldona Stasiūnaitė-Pečiūrienė] ; [iliustracijų autorė Aldona Stasiūnaitė-Pečiūrienė]. – Klaipėda : Druka, 2022. – 99, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609- 404-322-2