Juozas TARAŠKEVIČIUS (11 m.): David’o Walliams’o knygos „Močiutė plėšikė sugrįžta“ anotacija

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybiškiausios anotacijos konkurso „Pasaulis mano knygų lentynoje“ dalyvio darbas

Jaunimo iki 15 metų kategorija


Autoriaus knygų lentyna

Mano knygų lentynoje gyvena berniukas Benas. Jo namai yra anglų rašytojo Deivido Valjamso kūrinyje „Močiutė plėšikė sugrįžta“, bet jis labai neramus ir mėgsta nuotykius, todėl kartais išsprunka pasivaikščioti po mano sapnus, biblioteką, net į Vilnių gali nusigauti ir ieškoti juodos katės… Berniuko istorija labai juokinga, vien nuotykiai su Anglijos karaliene daug ką pasako. Benas turi tėvus. Kuo jie ypatingi? Beveik niekuo. Berniukui atrodo, kad jie jo nemyli, bet taip nėra.

Knyga ne tik linksma, bet ir saldi, nes joje veikia saldainių pardavėjas Radžas. Pardavėjas puikuojasi visose autoriaus knygose. Kuris vaikas nemėgsta Vilniaus „Pergalės“ šokolado, kurio gamyba prasidėjo XX amžiaus pradžioje? Kažin, ar rasime neragavusį šio puikaus saldumyno. Gal iš čia kilęs komisaro konsteblio vardas Karamelė? Ką jis veikia tame Beno nuotykių pasaulyje? Padeda ieškoti katino ar močiutės? Ponas Parkeris (vardas skamba beveik kaip Pokeris), Flavijus Flaviolis, Edna, bibliotekininkė ir liokajus, vardu Liokajus, taip pat įsitraukia į paieškas juodų darbelių.

Veiksmas vyksta juodai baltame mieste. Man rodos, leidėjai tiesiog neįpirko dažų. Nors iliustracijos nespalvotos, veiksmas jų kupinas. Spalvingos emocijos pasaulį nudažo įvairiausiais atspalviais, o beskaitant iš veido nedingsta šypsena.

D. Valjamsas tikriausiai yra gavęs juokingiausių knygų rašytojo premiją. Tiesą pasakius, nežinau, bet jeigu aš įteikinėčiau premijas, tikrai jam tokią duočiau. Visose jo knygose gausu juokingų sakinių ir žodžių. Jis kuria nesunkiai suprantamus kūrinius ir žino tiek sinonimų, kad, man rodos, jis yra jų karalius. O personažas Benas karaliauja istorijoje, kurią paliko močiutė plėšikė.


Anotuojama knyga: David Walliams, Močiutė plėšikė sugrįžta, Vilnius: Tyto alba, 2022.

Kalba neredaguota.