Leonidas Donskis – filosofas šiuolaikiniame pasaulyje

200px-l_donskisFilosofas, Europos Parlamento narys Leonidas Donskis ne kartą išreiškė apgailestavimą dėl šiandienos pasaulyje įsigalėjusios moralinės nejautros. Detaliai šios temos studijai filosofas atsidėjo vienoje naujausių savo knygų: dialogų su gyvuoju sociologijos klasiku Zygmuntu Baumanu rinkinyje „Moralinis aklumas: jautrumo praradimas likvidžioje modernybėje“ („Moral Blindness: the Loss of Sensivity in Liquid Modernity“).

Nuo šiol „Moralinį aklumą“ ir visas kitas užsienyje išleistas L. Donskio knygas rasite Lituanikos skyriuje. Neseniai gavome vieną didžiausių dovanų per pastaruosius metus: L. Donskis mūsų skyriui maloniai suteikė visus trūkstamus savo leidinius. Lietuvių filosofo darbai leidžiami įvairiausiomis kalbomis: nuo šių dienų „lingua franca“, anglų kalbos, iki ukrainiečių ir estų. Išskirtinė L. Donskio erudicija ir eseistinė rašymo maniera sujungia humanitarinius, socialinius mokslus bei menus. Į anglų ir italų kalbas jau išverstas „Mažasis patirties žemėlapis“ balansuoja ties grožinės literatūros riba.

Nors knygose L. Donskis paliečia itin platų temų spektrą, daugiausia dėmesio skiria Vidurio ir Rytų Europos likimui bei modernybės iššūkiams. Iš teksto į tekstą keliauja moderniosios tapatybės klausimai, čekų rašytojo Milano Kunderos iškelta Centrinės Europos idėja ir Holokausto vietos istorinėje atmintyje apmąstymai. Moralinio abejingumo tema filosofą suartina su Z. Baumanu.