Oona Mekas: jaučiuos labiau atpažįstama Lietuvoje nei Amerikoje

untitled

Avangardo kino krikštatėviu laikomo Jono Meko dukra, aktorė bei režisierė Oona Mekas (g. 1976) po ilgų Lietuvos pilietybės laukimo metų savo rankose laiko lietuvišką pasą. Tiesa, viename interviu žinomo kūrėjo Jono Meko bei fotografės Hollis Melton duktė Oona teigė, jog pasakyti lietuvišką greitakalbę dar yra labai sunku. Los Andžele gyvenanti kūrėja niekada nesikratė savo lietuviškos kilmės. Ji stengiasi išlaikyti ryšį su Lietuva – mokosi lietuvių kalbos, dažniau atvyksta į Lietuvą. 

Lietuvoje Oona Mekas yra žinoma kino darbais. 2013 m. aktorė suvaidino Igno Jonyno filme „Lošėjas“ (The Gambler). „Lošėjas“ – pirmas toks Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas nepriklausomo kino istorijoje, sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms „Uljanos Kim studija“ ir „Locomotive productions“, pelnęs prestižinius Europos kino apdovanojimus. Trumpai apie filmą: „Vincentas yra geriausias greitosios pagalbos stoties darbuotojas, kurio aistra – įvairiausi azartiniai lošimai. Patekęs į keblią padėtį, medikas priverstas imtis ko nors radikalaus, kad grąžintų nuolat pralošiamus pinigus. Vincentui gimsta idėja sukurti su jo profesija susijusį nelegalų žaidimą. Iš pradžių makabriškas užsiėmimas sudomina tik greitosios pagalbos vairuotojus, bet netrukus įgauna pagreitį ir ima sparčiai plėstis. Kolegos medikai tampa lošimo agentais, o Vincentas – bankininku. Finansiniai reikalai vis gerėja, bet žaidimui pasipriešina bendradarbė Ieva, su kuria Vincentą sieja ką tik užsimezgęs aistringas ryšys. Netrukus jis bus priverstas lemtingai pasirinkti – žaidimas arba meilė“.

2012 m. Oona Mekas „Kino pavasaryje“ pristatė trumpametražį filmą „Miegantis vyras“ (The Sleepy Man ). Autorės darbas paremtas Džonatano Lethemo novele „Miegantys žmonės“.

Duodama interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“ kūrėja teigė, jog Lietuvoje yra daug dažniau atpažįstama nei gimtojoje Amerikoje, o čia ir praeiviai dažnai tiesiog gatvėje kalbina.

Artėjančių Oninių proga sveikiname visas Onas, Anas, Annas!

Kadras iš filmo "Lošėjas"
Kadras iš filmo „Lošėjas”