Metų knygos rinkimai 2015

neo_image.phpJau vienuoliktą kartą spalio viduryje pristatomi praėjusiais metais išleistų lietuvių literatūros kūrinių penketukai keturiose kategorijose: knygos suaugusiesiems, poezijos, paauglių ir vaikų. Šiais knygų rinkimais siekiama skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra ir atkreipti dėmesį į geriausius jos kūrinius, populiarinti skaitymą, kaip prasmingą ir patrauklų užsiėmimą. Akcijoje dalyvaujančios knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2014 m. rugsėjo 1 dienos iki 2015 m. rugpjūčio 31 dienos. Knygų suaugusiesiems penketukus šiemet atrinko komisija, kurią sudarė nuolat literatūros procesus analizuojantys literatūros kūrėjai ir kritikai bei tyrinėtojai. Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją, įtrauktą į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, o nuo 2010-ųjų įsijungė Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. 

Džiugu, jog knygų suaugusiesiems penketuke galime išvysti net tris lietuvių, kuriančių bei gyvenančių užsienyje knygos: Valdo Papievio, „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“ („Alma littera“), Dalios Staponkutės, „Iš dviejų renkuosi trečią. Mano mažoji odisėja“ („Apostrofa“), Antano Šileikos „Pirkiniai išsimokėtinai“ („Versus aureus“).

Trumpos knygų anotacijos:

Odilė, arba Oro uostų vienatvė: romanas / Valdas Papievis. – Vilnius: Alma littera, 2015. – 309 p. – ISBN 978-609-01-1939-6
Tarp Paryžiaus ir Vilniaus gyvenančio prozininko Valdo papievio naujas romanas – istorija apie nepriklausomo žmogaus metafizinę vienatvę Paryžiuje ir aristokratiškos sielos prancūzės kasdienybę. Tai pasakojimas apie elegantišką atsisveikinimą su valdomis, daiktais, prisiminimais, galiausiai su žmonėmis.

Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja / Dalia Staponkutė. – Vilnius: Apostrofa, 2014. – 217 p. – ISBN 978-9955-605-84-3                                                                           Antroji Kipre nuo 1989-ųjų gyvenančios rašytojos knyga, kurią ji pavadino mažąja odisėja. Sėkmingai debiutavusi 25007-aisiais esė rinktine „Lietumi prieš saulę“, autorė tęsia savo – kaip lietuvės, intelektualios moters ir mamos – gyvenimo kelionės temą, tik šįkart nuo kultūrinių filosofinių apmąstymų pasuka intymumo link. Tekstai kupini tikroviškų herojų su tikrais vardais ir tikrų įvykių su tikromis detalėmis. Penkios knygos dalys – tarsi penkios autorės gyvenimo kryptys ir vis kitokia asmeninio mito dėlionė. Į Lietuvą ir Kiprą Dalia Staponkutė žvelgia kaip į tėvynes – savo ir dukrų, – tačiau nei vienoje, nei kitoje nesijaučia atradusi save arba išsipildžiusi. Pamažu įsismelkia dar vienos – trečiosios – šalies nuojauta ir iškylą naujo pasirinkimo klausimas.


Pirkiniai išsimokėtinai: romanas / Antanas Šileika; iš anglų kalbos vertė Vitalijus Šarkovas. – Vilnius: Versus aureus, 2014. – 255 p. – ISBN 978-9955-34-484-1                            
Knygą „Pirkiniai išsimokėtinai“ sudaro trylika tarpusavy susijusių apsakymų, kuriuose santūriu humoru ir švelnia ironija vaizduojamas lietuvių emigrantų šeimos gyvenimas Kanadoje. Pagrindinė pasakojimo intriga – karštai svečioje šalyje trokštančių pritapti vaikų ir senamadiško, iš ūkininkų šeimos kilusio tėvo, niekaip neįstengiančio atsisakyti senųjų įpročių, konfliktas. Nesuprantamos gyvenimo taisyklės iš pradžių lyg siena, skirianti lietuvių emigrantus nuo likusios Kanados visuomenės. Stebėdami vietinius, o kartais kliaudamiesi vien nuojauta, jie bando ją įveikti, tačiau dažnai tarsi kakta atsimuša. Ilgainiui pavyksta rasti būdų, kaip tai padaryti. Vaizdingas buitinių detalių aprašymas, lydintis šeimos peripetijas, puikiai atskleidžia gyvenimo Kanadoje atmosferą šeštajame ir septintajame dešimtmetyje. Atrodo, kad autorius pasakoja savo istoriją, nors iš tiesų ši knyga nėra autobiografinė. Antano Šileikos apsakymai apie lietuvių emigrantų šeimą susilaukė nemažo dėmesio Kanadoje ir pelnė keletą apdovanojimų už humorą.

Interviu su autoriais galite paklausyti čia:

http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?1104799106 Pokalbis su Dalia Staponkute laidoje „Ryto allegro“

http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?229584500 Pokalbis su Antanu Šileika laidoje „Ryto allegro“

http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?1689486905 Pokalbis su Valdu Papieviu laidoje „Kultūros savaitė“

Metų knygą galite rinkti paspaudus ant aktyviosios nuorodos >>

http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?1997543577