Nacionalinė biblioteka stiprina kultūrinės diplomatijos veiklos lauką

Sausio 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos kultūros atašė Ukrainoje Jurgis Giedrys. Susitikime su Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktore Jolanta Budriūniene ir Lituanistikos skyriaus vadovu prof. dr. Dainiumi Vaitiekūnu bibliotekai perduotas J. Giedrio 2015–2018 m. kadencijos metu sukauptas archyvas, pristatantis gausius daugiaplanės veiklos rezultatus įvairiose kultūros ir meno srityse.

Per ketverių metų kadenciją Ukrainos regionuose organizuota daugiau nei 200 renginių, Ukrainos gyventojai turėjo galimybę susipažinti su daugiau nei 700 mūsų šalies kūrėjų. Renginiai buvo anonsuoti ir aptarti daugiau nei 400 tradicinės ar elektroninės žiniasklaidos kanalų, socialinėse medijose. Svarbu pažymėti, kad lietuviškai tematikai skirtuose renginiuose sulaukta įspūdingo daugiau nei 100 tūkst. mums draugiškos šalies žiūrovų būrio.

Pasak J. Giedrio, išskirtiniai jo kadencijoje buvo 2018 metai – Valstybės atkūrimo šimtmetis. Ta proga surengta daugiau nei dešimt kultūrinės diplomatijos renginių įvairiuose Ukrainos miestuose: Kijeve, Lvove, Charkove, Dniepre, Ivano Frankivske, Odesoje, Mukačevėje ir kt. Keletas jų – kartu su Latvijos Respublikos ir Estijos Respublikos ambasadomis Ukrainoje. Pasirodė reikšmingų istorinių knygų ukrainiečių kalba, kurių autoriai – ir lietuviai, ir ukrainiečių tyrėjai.

Nacionalinė biblioteka pastaraisiais metais vis aktyviau plėtoja kultūrinės diplomatijos veiklas: rūpinamasi mūsų šalies kultūros sklaida užsienyje, remiamos užsienio šalių ambasadų, kultūros centrų ir institutų pastangos Lietuvos gyventojams pristatyti pasaulio kultūrinę įvairovę atspindinčius projektus. Išskirtinę misiją biblioteka vykdo kaupdama užsienyje sukurtą lituanistinį paveldą ir mūsų šalies kultūrinės raiškos ženklus pasaulyje atspindinčius artefaktus. Šios tematikos publikuoti ir rankraštiniai dokumentai yra integrali ir nepaprastai reikšminga Nacionalinės bibliotekos dokumentinio paveldo dalis.