Langas į Kanados lietuvių kulinarinį paveldą ir… skrandį

Parengė dr. Dalia Cidzikaitė


Kultūros antropologai tvirtina, o gyvenimas tai įrodo kasdien, kad iš gimtosios šalies atsivežti valgių receptai bene ilgiausiai užsilieka diasporos savimonėje, jos tradicijose ir papročiuose. Žiūrėk, jau kelinta lietuvių karta gyvena svetur, ji ne tik nekalba, bet ir nesupranta savo protėvių kalbos, be to, ir vardai jų tokie, kad nežinodamas lietuviais tikrai nepavadinsi, užtat diasporos lietuvaičiai mielai sėda prie lietuviškų valgių stalo, prašo mamų, tetų ar močiučių pagaminti mėgstamą lietuvišką patiekalą ir neretai ima ir užsuka į lietuvišką parduotuvę nusipirkti maisto, taip gerai (at)pažįstamo nuo mažų dienų.  

Išeivijoje lietuvių kulinarinius papročius puoselėjo moterys, būtent jų plunksnai priklauso bene visos svetur parašytos lietuviškų valgių knygos. Šių metų pradžioje į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką iš Kanados atkeliavusi knyga Treasures of Lithuanian Cooking („Lietuviško valgio gaminimo lobiai“) yra puiki proga pažvelgti į Šiaurės Amerikoje gyvenančių lietuvių išsaugotą kulinarinį paveldą ir jo ypatybes.

Knygos autorės – seserys Sakalaitės: Virginija Sakalas Mikėnas ir Ramūnė Sakalas Jonaitis (buvusi Kanados lietuvių laikraščio „Tėviškės žiburiai“ redaktorė) – įžangoje primena jau stereotipu (ir savotišku mitu) tapusį lietuvių vaišingumą. Pasak jų, vaišingumas yra tokia gili lietuvių tradicija, jog noras dalytis su kitais yra tapęs antrąja lietuvių prigimtimi. Ir nors autorės pabrėžia, kad lietuviška virtuvė daug kuo primena kitų rytų europiečių ir skandinavų virtuves, jų nuomone, lietuviški receptai pasižymi išskirtinumu.

Jau šeštą kartą išleista knyga (paskutinis leidimas pasirodė 2015 metais) skirta jaunesnei Kanados lietuvių kartai ir nelietuviams – dukroms ir virtuvės nevengiantiems sūnums, kurie gal ir neprisimena visų lietuvių kalbos gramatikos taisyklių, bet tikrai puikiai prisimena močiutės pagamintus valgius.

Knyga savo išvaizda labai primena JAV veikėjos Juzės Daužvardienės sudarytą ir 1955 metais išleistą knygą Popular Lithuanian Recipes („Populiarūs lietuviški receptai“), kurią dienraštis „Draugas“ reklamavo tokiais žodžiais: „Tai nepaprasta knyga. Virš 200 receptų grynai lietuviškų valgių gaminimui anglų kalboje. Ponia Daužvardienė, kuri dažnai pasakodavo apie lietuviškus valgius per Chicagos radijo ir televizijos stotis, surinko pačius įdomiausius lietuviškų valgių receptus ir DRAUGAS  juos išleido labai parankioje formoje. Pirmą kartą tokia knyga pasirodo knygų rinkoje.“ Daužvardienės knyga buvo tokia populiari, kad išėjo net devyni jos leidimai!

Treasures of Lithuanian Cooking dedikuota autorių mamai Salomėjai Sakalienei (Sakalas), kuri jas išmokė ne tik kulinarijos, bet ir kitų gyvenimo paslapčių. Knygoje rasite septynis skyrius: „Užkandžiai ir bufetui skirti valgiai“, „Sriubos“, „Salotos ir daržovės“, „Pagrindiniai patiekalai“, „Pyragai ir tortai“, „Duona ir kiti kepiniai“ ir „Kalėdiniai ir kiti šventiniai patiekalai“. 

Prieš keletą dienų viena kolegė užsiminė apie įdarytų kiaušinių lukštų receptą. Radusi jį Kanados lietuvių atsiųstoje knygoje juo čia ir dalijuosi. Gero apetito!

Stuffed Egg Shells (Kimšti kiaušinio lukštai)

4 kietai virti kiaušiniai

½ svaro malto kumpio arba nežalios dešros mėsos

4 šaukštai tarkuoto kietojo sūrio

2 šaukšteliai garstyčių

2 šaukšteliai smulkiai supjaustytų šviežių krapų, laiškinio česnako arba petražolių

4 šaukštai majonezo

2 šaukštai krienų

žiupsnelis druskos ir pipirų

1 puodelis duonos trupinių

2 šaukštai sviesto

Įdėkite virtą nenuluptą kiaušinį į rankšluostį ir perpjaukite jį išilgai. Tai darydami, pasistenkite nesugadinti lukšto. Tą patį padarykite su likusiais kiaušiniais. Atsargiai išimkite kiaušinių vidų – trynius ir baltymus. Lukštus padėkite į šalį.

Sukapokite kiaušinius ir vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite su ingredientais (išskyrus duonos trupinius ir sviestą). Šiuo mišiniu atsargiai įdarykite kiaušinių lukštus. Lėkštėje paberkite duonos trupinius. Į juos įbeskite įdarytus kiaušinių lukštus. Į keptuvę su išlydytu sviestu sudėkite kiaušinių lukštus duonos trupiniais aplipusia puse. Kepkite 2–3 minutes vidutinėje temperatūroje, kol rusvai apskrus. Patiekite šiltus.

P.S. Recepto autorės pabrėžia, kad šis receptas išties vertas jūsų laiko, ir perspėja kiaušinius išvirti labai kietai. Anot jų, šis tradicinis europietiškas patiekalas, nors kanadiečių skoniui gal ir neįprastas, tikrai praturtins jūsų užkandžių ar pietų stalą.

Įrašas paskelbtas temoje Be kategorijos ir pažymėtas , , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.