Ką naujo paskaityti? Romanai, apysakos ir novelės…

Siūlome pasidomėti grožinės prozos knygomis, 2022-ųjų pabaigoje ir pačioje 2023-iųjų pradžioje pasiekusiomis Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Knygų nesiekta išvardyti pagal meninę vertę – ši apžvalga yra būtent apžvalga: kvietimas apsižvalgyti, ką naujo galima paskaityti. Jeigu ieškote naujos knygos, apie kurią pozityviai atsiliepia literatūros kritikai, kviečiame pasidomėti recenzijomis kultūrinėje spaudoje – pavyzdžiui, „Literatūroje ir mene“, „Metuose“, „Naujajame Židinyje-Aiduose“, „Šiaurės Atėnuose“.


Saulėgrąžų Dievas : [romanas] / Liudas Dapkus. – Vilnius : Appy books [i.e. Appy foundation labdaros ir paramos fondas], 2022. – 287, [1] p.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-96229-5-8 (įr.)

Liudas Dapkus romaną parašė 2022 m., kai daugelis negalėjo susikaupti dėl Rusijos sukelto karo. Mintis jam atėjusi po vieno pokalbio – jis susimąstė apie vykstančias didesnes slinktis: „Pasaulis, man tebebūnant studentu, pradėjo stipriai keistis, nors niekada nestovi vietoje: imperijos griūtis, visos tos viltys, kurios mus tuo metu aplankė, kad viskas eis tik geryn… [Francis] Fukuyama garsiajame veikale „Istorijos pabaiga“ pasakė, kad baigėsi karas, maras ir badas, dabar žmonija tik kurs ir klestės. Tai, ko gero, visgi yra klaida. Žmogaus prigimtis niekur nedingo. Kaip vienas herojus sako, karas yra vienintelis dalykas, kurį mes iš tikrųjų išmanome. Todėl pamaniau, kad reikia parodytį didesnį paveikslą.“


Saragosos vartai : romanas / Virginija Jasukaitytė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 163, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-480-341-3 (įr.)

Knygos pristatymo akimirka. Vygaudo Juozaičio nuotr. Daugiau pristatymo akimirkų>>

Džiugu, kad kolegė, buvusi Nacionalinės bibliotekos darbuotoja, Virginija Jasukaitytė išleido antrąją knygą.  Lapkričio 30 d. romanas „Saragosos vartai“ pristatytas pas mus, bibliotekoje. Jaukiame vakare dalyvavo autorė V. Jasukaitytė, redaktorė Janina Riškutė, aktorė Žemyna Ašmontaitė, muzikė doc. dr. Gaila Kirdienė. Renginį moderavo literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

„RAŠAU apie tave, mergaite moterie, bevardę ir beamžę. Tu esi iš skirtingų laikmečių ir gali būti bet kuri iš mūsų, o mes – tavimi. Nes visos mes panašios, nors esame skirtingos ir skiriasi mūsų vardai. Bet visas jungia vienintelis KAŽKAS… Ar visa tai tikrai buvo, o jei nebuvo, tai kodėl negalėtų būti? Ir jeigu kartais pavadinsiu tave kokiu nors vardu, tai tikriausiai būsiu sugretinusi su kuria nors iš mūsų. Tai nebus klaida, nes mes visos esame tu…“, – teigia autorė.

V. Jasukaitytė baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete. Nuo 1980 m. dirbo Lietuvos knygų rūmuose, vėliau – Nacionalinėje bibliotekoje. 2021 m. debiutavo autobiografine eseistikos knyga „Gyvenimas yra laimė“ (LRS leidykla).


Pirmadienis Emerald gatvėje : [romanas] / Marius Katiliškis. – Vilnius : Bonus animus, 2022. – 207, [1] p.. – ISBN 978-9955-754-75-6 (įr.)

Lietuvių literatūros klasiko romanas pirmą kartą išėjo JAV (Chicago : Algimanto Mackaus knygų leidimo fondas, 1993). Lietuvoje jis išleistas pirmą kartą. Tiesa, 2007 m. Lietuvos aklųjų biblioteka išleido garso įrašą (įgarsino Juozas Šalkauskas).

„Ką pamatytume, pasižvalgę po lietuvišką XX a. 7-ojo dešimtmečio Čikagą?“, –  klausia leidykla „Bonus animus“ knygos anotacijoje. Ir atsako:

– Grinorkas, atkakusias iš krajaus dar aname šimtmetyje, uoliai lankančias kažkurią iš vienuolikos lietuviškų bažnyčių ir tebejaučiančias stoctjardų dvoką.

– Naujais „fordais“ Halsted street zvimbiančius buvusius dipukus ir bobulytes, visai nesirengiančias į kazimierines ar tautines kapines.

– Jaunimą, lankantį Šv. Jurgio ar kažkurią kitą lietuviškos parapijos mokyklą, vakarais ieškantį aistringos meilės patirčių.

– Jų tėvus, smaksančius prie televižino su vienu iš keliolikos lietuviškų laikraščių, klausančius kažkurios lietuviškos radijo stoties, o gal koncerto ,,Lietuvių auditorijoje“, plaunančius gyvenimo kartėlį kokioje lietuviškoje karčiamoje…

Pamatytume, kaip po lietuvišką Čikagą bastosi iš fabriko išmestas Benius Uogintas, ištikimas savo lemties nuorodai: gyvenimas yra bjaurus.

Knygos ištrauka: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/pirma-karta-lietuvoje-isleistas-mariaus-katiliskio-romanas-pirmadienis-emerald-gatveje-286-1981660


Te visad būsiu aš : romanas / Jaroslavas Melnikas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 381,[2] p.. – Tiražas 1500 egz.. – ISBN 978-609-480-339-0 (įr.)

„Te visad būsiu aš“ romanu kviečiu skaitytoją tapti nemirtingą. Tai rizikinga ir net žiauru – juk mano skaitytojas mirtingas. Bet tai – galimybė pažvelgti į savo laikiną gyvenimą iš aukščiau, pamatyti ne tik jo beprasmybę, bet ir prasmę. Romanas ir apie nemirtingojo meilę mirtingajai. Apie dviejų pasaulių, dviejų pasaulėžiūrų susidūrimą. Nemirtingųjų pasaulėžiūra kitokia – tokią kiekvienas turėjome vaikystėje, kai naiviai tikėjome esą nemirtingi…“, – sako rašytojas Jaroslavas Melnikas. 

Interviu: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/ar-tikrai-norite-buti-nemirtingi-klausia-rasytojas-jaroslavas-melnikas-savo-nauju-romanu-te-visad-busiu-as-286-1950460

Ištrauka iš romano: https://m.kauno.diena.lt/naujienos/laisvalaikis-ir-kultura/kultura/j-melniko-romane-te-visad-busiu-gilus-zvilgsnis-i-zmogaus-nemirtingumo-problema-1100273


Mėlynas namas Havajuose : romanas / Vaiva Rykštaitė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 209, [2] p.. – Tiražas 4000 egz.. – ISBN 978-609-466-717-6 (įr.)

„Mėlynas namas Havajuose“ – autofikcinis žinomos rašytojos Vaivos Rykštaitės romanas. Autorė pasakoja: „Visos knygos yra apie mane. Buvo metas, kai gėdijausi tai pripažinti iš kuklumo, kuris Lietuvoje laikomas vertybe. Pamenu, kaip nustebau, kai mano draugė menininkė, žinoma Londone fotografė Sebnem Ugural pati pozuodavo savo nuotraukoms. Tai man atrodė taip narciziška. O ji tik gūžteldavo pečiais: daugybė fotografų taip daro. Dabar jaučiuosi taip pat. Daugybė menininkų kūryboje atsispiria nuo savo gyvenimų. Esu iš tų rašytojų, kurie rašymą patiria kaip terapiją – su kiekviena knyga vis perrašau savo gyvenimą ir sveikstu, gyju, augu. Tai supratusi pasijutau tvirčiau ir ramiau.“  

Interviu su rašytoja: https://www.lrt.lt/naujienos/veidai/14/1847997/nauja-romana-parasiusi-rykstaite-bunu-socialiniuose-tinkluose-kai-jauciuosi-vienisa-namie

Ištrauka iš romano: https://issuu.com/knygos.lt/docs/melynas_namas_havajuose


EMMI : Vinco Mykolaičio-Putino gyvenimo moterys : romanas / Aldona Ruseckaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 246, [2] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-480-329-1 (įr.)

Minime Vinco Mykolaičio-Putino 130-ąsias gimimo metines. Todėl džiugu, kad pasirodė nauja knyga apie klasiką. Jos autorė Aldona Ruseckaitė skaitytojams jau  puikiai žinoma kaip knygų apie ryškius ir talentingus rašytojus – apie Maironį, Žemaitę, Salomėją Nėrį, Vytautą Mačernį – autorė.

Rašytoja prisimena: „Gal ir neplanavau rašyti knygos apie V. Mykolaitį, nors nedrąsiai pagalvodavau, ir ši mintis man darėsi vis aiškesnė, kai keturiuose minėtuose biografiniuose romanuose „dalyvavo“ ir Putinas – juk jis pažinojo Maironį, su juo bendravo, itin domėjosi Žemaite, buvo jau suplanavęs romaną apie ją, surinkęs medžiagos, net pasisakęs bičiuliams, kad rašys, bet pasisuko taip, jog nusprendė kurti „Sukilėlius“. Itin artimi santykiai profesorių siejo su studentu Vytautu Mačerniu, Mykolaitis jį pripažino poetu, o ką kalbėti apie Salomėją Nėrį – studentę ir žmonos Emilijos artimiausią draugę. Putino vardas mano akiratyje vis sukosi ir sukosi, o dar ta mūsų tėviškių kaimynystė, tas suvalkietiškas genas. […] kai galop vieną dieną supratau, kad vis dėlto bandysiu rašyti, gal iš pasąmonės ėmiau dėlioti tas keturias raides visokiais variantais, nors dar nebuvau parašiusi nė vieno sakinio. MEMI? MMEI? EMMI! Mane „užklupo“ moterys: motina Magdalena, sesuo Magdalena, žmona Emilija, mūza Irena – visos padariusios gan didelę įtaką Mykolaičiui.“

Interviu: https://www.delfi.lt/kultura/naujienos/romana-apie-vinca-mykolaiti-putina-parasiusi-aldona-ruseckaite-kiekvienas-zmogus-turi-ivairiu-silpnybiu.d?id=91352511

Ištrauka iš knygos: https://www.bernardinai.lt/biografiniame-romane-emmi-a-ruseckaite-greziasi-i-v-mykolaicio-putino-moteris/


Beveidžiai : romanas / Beata Tiškevič. – 2-asis leid.. – [Vilnius] : [B. Tiškevič], [2022]. – 207, [1] p.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-08-0018-8

Apie knygą kalbama nuo 00:56:53

„Beveidžiai“ – antroji Beatos Tiškevič knyga. „Šioje knygoje susitinka labai skirtingi žmonės, tačiau jie turi ir bendrumų: paslaptis, kurios juos slegia. Grupės terapija man buvo labai patogi forma juos visus, tokius skirtingus, pakviesti susitikti ir atsiverti. Apie kiekvieną pagrindinį herojų rašau pirmuoju asmeniu, nes noriu, kad skaitytojai pajustų juos kaip gyvus, artimus, visai šalia esančius, o galbūt net labai panašius į juos pačius“, – teigia autorė.  Knyga  veikiai tapo bestseleriu. Į „Beveidžių“ pristatymą 2022 m. lapkričio 17 d. Nacionalinėje bibliotekoje plaukte plaukė skaitytojai.

Knygos ištrauka: https://beatati.com/produktas/beata-tiskevic-romanas-beveidziai/


Mirtinas arkebuzos šūvis : trečioji budelio mokinio byla : senojo Vilniaus detektyvas / Gina Viliūnė. – Vilnius :Tyto alba, 2022. – 253, [1] p.. – Tiražas 2500 egz.. – ISBN 978-609-466-707-7 (įr.)

Audioknygos pradžia

Gina Viliūnė – Vilniaus istorijos žinovė, ji publikuoja straipsnius miesto istorijos temomis, veda ekskursijas, rašo knygas. Tai jau trečia knyga, kurioje budelio mokinys Adas narplioja miesto detektyvus. Ankstesnės knygos – „Žmogžudystė batsiuvio dirbtuvėje“ ir „Spąstai pirklio žudikui“.

„Pirmoje knygoje pasakojau apie XVI a. Vilniaus amatininkus, antroje – apie pirklius, o trečios centre – bajorai. Egzistavo tokia svečių apgyvendinimo prievolė, kai į Seimą susirinkusius bajorus apnakvindyti turėjo miestiečiai, nepriklausomai nuo jų noro. Yra išlikusių šaltinių, kad visokių tų bajorų buvo ir visko tuose namuose atsitikdavo. Taip pat mano akiratyje atsidūrė primirštos istorinės asmenybės – Andrius Volanas, Augustinas Rotundas, Petras Roizijus. Man smagu, kad 16 a. viduryje Vilniuje gyveno daug iš kitų kraštų atvykusių žmonių, kurie čia rado namus ir laikė save vietiniais“, – apie knygą pasakoja G. Viliūnė.


Stebint žalsvą girios ošimą : [romanas] / Aurelijus Zykas. – Vilnius : Aukso pieva, 2022. – 477, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-8105-64-3 (įr.)

Aurelijus Zykas – Lietuvos diplomatas (2022 m. tapo Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje!), politikos mokslų daktaras, kelių negrožinių knygų autorius, itin plačių interesų žmogus. „Stebint žalsvą girios ošimą“ yra debiutinis jo romanas. Knyga kviečia pasinerti į XX amžiaus Lietuvoje realybę, kartų likimus ir atminties temas.

Autorius prisimena: „Rašyti romaną pradėjau kaip autobiografiją. Pradžioje tiesiog norėjau užfiksuoti savo vaikystės prisiminimus, per kuriuos atsiskleidžia paskutinis sovietmečio dešimtmetis. Dvasiškai išsikvėpęs laikmetis, kuomet niekas nebetikėjo oficialiomis vertybėmis ir tiesomis, tačiau visi sutartinai jas kartojo. […] Rašydamas savo vaikystės istoriją supratau, kad negaliu jos pasakoti be savo šeimos narių − mamos, sesers, senelių − istorijų. Vaikas juk auga didesnėje šeimoje ir bręsta ją stebėdamas. Taip ėmė formuotis Zelevičių familijos saga, kurią inspiravo šeimos nuotraukos, pasakojimai, nuogirdos ar nuspėjimai. Kadangi pats nebuvau daugumos įvykių liudininkas, atidaviau laisvę magiškajai sąmonei, leidau romano veikėjams gyventi ir kurti savo istorijas patiems. Taip ėmė rastis nauji personažai, naujos siužeto linijos…  Kartais pats savęs paklausiu, kiek romane liko tikrosios mano asmeninės ar šeimos istorijos. Iš tikrųjų galiausiai jis nebėra nei autobiografija, nei giminės istorija. Romano pagrindinė herojė – 20 a. Lietuva.“

Interviu: https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1808345/diplomatas-aurelijus-zykas-kodel-neturejome-savo-bitlu-ir-abba-savuju-kenzo-tangiu-ar-andy-warholu


Triukšmaujantys: katalikai : lengvas būdas parašyti istorinį romaną : faktų ir gandų kortelės / parengė Agnė Žagrakalytė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 317, [3] p. : iliustr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-466-719-0 (įr.)

Agnė Žagrakalytė sako romanu norėjusi pakeisti kataliko įvaizdį: „Kad ir kur eitum, kad ir kiek amžių praeitų, tuos katalikus vis uja. Atsidarau feisbuką, o ten jaunuolis rėkia: „visi katalikai, p…inkit n…ui iš mano draugų“, jam atrašau „pats į draugus pasikvietei, pats ir išbrauk“, atsako: „o, dar viena, gaila man tavęs“. Belgijoje vyksta renginys su kaimynais, o ten musulmonė mergytė graudenasi: „Kaip gaila, jūs tokia maloni moteris, o vien dėl savo religijos eisit į pragarą.“ Čia tik du kraštutinumai, bet tas kreivas žvilgsnis vienaip ar kitaip kartojasi. Ta išankstinė neigiama nuostata man atsibodo.“

Pasakojimas veda nuo XVI a. Kinijos iki pat XX a. Belgijos ir Lietuvos. Dešimt metų medžiagą rinkusi A. Žagrakalytė knygą supynė iš kortelių, į kurias sudėjo įvairiausius istorinius faktus, kurie ją nustebindavo arba prajuokindavo.

Interviu: https://www.bernardinai.lt/naujas-a-zagrakalytes-romanas-triuksmaujantys-katalikai-apie-vyna-kalba-ir-kara/

Knygos ištrauka: https://issuu.com/knygos.lt/docs/triuksmaujantys_katalikai


Išskyrėme tik dalį knygų. Jeigu neradote, kas patrauktų jūsų dėmesį, siūlome užmesti akį į sąrašą apačioje. Taip pat kviečiame pasidomėti bibliografine informacija apie Lietuvoje išleistus ir numatomus leisti leidinius, kuri kas savaitę skelbiama Nacionalinės bibliotekos svetainėje, naujienoms skirtoje dalyje: https://www.lnb.lt/naujienos. Gal ten pastebėsite knygą, kurios ilgai laukėte?

Pirštų galiukais : trumpos istorijos / Benas Bėrantas. – Vilnius : B. Bėrantas, 2022. – 78, [2] p.. – Tiražas 500 egz..– ISBN 978-609-08-0061-4 (įr.)

Nuodėmės, kurios gyvena tarp mūsų : [romanas] / Kamilė Birgė. – [Didvyriai, Kauno r. sav.] : Let’s booky [i.e. Juoda ant balto], 2022. – 319, [1] p.. – ISBN 978-609-96182-7-2

Drąsiųjų keliai : antivakserio dienoraštis / Linas Bitvinskas. – [Anykščiai] : Asociacija „Aukštaitijos komunikacijos projektai“, 2022. – 179, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-96203-4-3


Svirpliams nemiegant : Mažeikių krašto literatų ir menų mėgėjų sambūrio „Aura“ almanachas / [sudarė, redagavo Janina Butnorienė]. – Kaišiadorys : Printėja, 2022. – 115, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-445-620-6

Aukso sprindis : romanas / Marija Gudelytė. – 2-oji patais. laida. – Vilnius : G. Marčiukaitytė : M.
Gudelytė, 2022. – 192, [1] p.. – Tiražas 35 egz.. – ISBN 978-609-08-0073-7

Pandemijos Kūčios : romanas / Rimutė Kibickaitė-Gansiniauskienė. – Utena : Utenos Indra, 2022. – 93, [1] p.. – Tiražas 25 egz.. – ISBN 978-609-455-610-4 (įr.)

Kažkas naujo, arba 47A : romanas / Donata Kontenienė. – 3-iasis leid.. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2022. –399, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8233-40-7

Kažkas prarasto, arba Penktoji aveniu : romano „Kažkas naujo, arba 47A“ tęsinys : [romanas] / Donata Kontenienė. – 2-asis leid.. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2022. – 365, [2] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-487-107-8

Vaikai iš Kauno : romanas / Julius Kvedarauskas. – [Vilnius] : [J. Kvedarauskas], [2023]. – 270, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-08-0082-9

Dievaitė : neišsiųsti laiškai moterims / Laiškanešys. – [Ginkūnai, Šiaulių r.] : [H. Zaksas], [2022]. – 384 p.. – ISBN 978-609-475-989-5 (įr.)

Paringavimai : lyrika, satyra, humoras / Povilas Lapeikis ; [dailininkė Aušra Čapskytė-Šarauskienė]. – Vilnius : P.Lapeikis, 2022. – 109, [3] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-08-0035-5 (įr.

Kaip tau – už €16 / Marius Povilas Elijas Martynenko. – Vilnius : Appy books [i.e. Appy foundation labdaros ir paramos fondas], [2022]. – 223, [1] p.. – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-96229-4-1

Vilties versmės : Literatūros fakulteto klausytojų kūrybos rinkinys / Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas. – Kaunas : Ridsales, 2022. – 253, [1] p.. – Tiražas 110 egz.. – ISBN 978-609-489-261-5

Gyvenimas išeina tyliai : tikros istorijos ir novelės tikrų istorijų pagrindu / Genovaitė Meškauskaitė-
Šnurova. – Utena : Kamonada, 2022. – 221, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8011-89-0 (įr.)

Altorių šešėly : romanas / Vincas Mykolaitis-Putinas. – Pakart. laida . – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2022]. – 714, [1] p.. – (Mažos didelės knygos ). – Tiražas 3000 egz.. – ISBN 978-609-479-650-0

Viešpatie, man gėda Tau duoti savo širdį… / Nomeda ; [Nomedos Liktoravičiūtės-Drazdienės piešiniai]. – Vilnius : Kriventa, 2022. – 63, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-462-214-4

Tango tyloje : novelės / Eitvydė Pranevičienė. – Kaišiadorys : Printėja, 2022. – 155, [5] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-445-628-2 (įr.)


Žodis, talpinantis laiką : literatūros kūrėjai ir puoselėtojai Radviliškio rajone / [sudarė Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kraštotyros-leidybos skyrius]. – Radviliškis : [Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka], 2022. – 199, [1] p. : portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8034-38-7 (įr.)

Vienas iš vieno : romanas / Rimantas Stropus. – Klaipėda : S. Jokužio leidykla-spaustuvė, 2022. – 121, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-9986-31-591-9

Balta drobulė : romanas / Antanas Škėma. – Pakart. laida. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2022]. –191, [1] p.. – (Mažos didelės knygos). – Tiražas 4500 egz.. – ISBN 978-609-479-680-7

Sausio žirginiai : apsakymai / Algirdas Vaseris. – Kaišiadorys : Printėja, 2022. – 319, [1] p.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-445-638-1

Žmogžudystė pagal fengšui : romanas / Jolanta Vilkevičiūtė. – Vilnius : Svajonių knygos, 2022. – 255, [1] p.. – Tiražas 1800 egz.. – ISBN 978-609-03-0847-9

Geltonieji bloknotai : [novelių romanas] / Algis Antanas Žukauskas. – 2-asis leid.. – Kaunas : Ridsales, 2022. – 177, [1] p.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-489-278-3