Prof. V. Landsbergio gimtadienio proga atidaryta ekslibrisų paroda

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje spalio 18 d. prof. Vytautas Landsbergis minėjo savo gimtadienį. Šia proga buvo atidaryta prof. V. Landsbergiui sukurtų ekslibrisų paroda.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi, kad šia gražia proga susirinkome Valstybingumo erdvėje, kuri buvo įkurta prieš metus, kai bibliotekai buvo perduotas turtingas profesoriaus asmeninės bibliotekos rinkinys. Šioje erdvėje per metus įvyko daugiau negu 80 renginių, parodų, edukacinių programų, skirtų valstybingumui skatinti ir pilietiškumui ugdyti.

„Naujoji karta objektyviai vertina, kas yra kas, tad noriu pasidžiaugti, jog pastaruoju metu profesorius sulaukia daugiau pagarbos“, – sakė buvusi Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė, parlamentarė ir politinė V. Landsbergio bendražygė Irena Degutienė ir pridūrė, kad politikas žvalus, kūrybingas ir kaip visada išmintingas.

Pats prof. V. Landsbergis paragino nesureikšminti gimtadienio, bet daugiau dėmesio skirti parodai. „Ekslibrisai buvo viena iš meno rūšių, kurių valstybė nepajėgė sukontroliuoti, – pasakojo parodos rengėjas dailininkas Saulius Valius. – Tai buvo didesnės saviraiškos zona. Daug menininkų kūrė ekslibrisus draugams ir bičiuliams, tai buvo bendravimo forma. Ši paroda leidžia prisiminti tą laikotarpį.“

Prof. V. Landsbergis prisiminė ir unikalią dailininkų bendruomenę, įsikūrusią vadinamuosiuose „amerikonų namuose“, su kuriais daug bendrauta. „Kai kurie mano draugai dailininkai man padarydavo ekslibrisų tiražą – 100 egzempliorių. Nebūdavo laiko klijuoti, tad daugelis knygose atsiduria tik dabar, kai knygas atiduodame Nacionalinei bibliotekai“, – pasakojo prof. V. Landsbergis.

Be to, sovietmečiu ekslibrisai buvo kelias į tarptautinį pripažinimą režimui nepalankiems dailininkams. Pats prof. V. Landsbergis yra vežęs dailininkų kūrinius į Lenkiją.

Unikalią V. Landsbergio ekslibrisų kolekciją galima apžiūrėti iki lapkričio 5 dienos Valstybingumo erdvėje, II aukšte. Parodoje galima atrasti grafikos grandų – Vytauto Kazimiero Jonyno, Rimtauto Gibavičiaus, Vytauto Valiaus, Petro Repšio ir kitų menininkų darbų.