Rugpūčio 31-oji – Tinklaraščių diena

TinklaraščiaiTinklaraščiai, dažniau vadinami tiesiog blogais, yra palyginti naujas fenomenas. Tinklaraščių arba Interneto dienoraščių dienos data nėra nusistovėjusi: Lietuvoje vieni ją mini birželio 14 d., kiti – rugpjūčio 31 d. Galbūt pastaroji diena yra tinkamesnė: po kelionių ir pramogų kupinos vasaros į biurus ir butus grįžę blogeriai vėl gali atsidėti tekstų rašymui.

Populiarėjant tinklaraščiams, komunikacijos teoretikai pranašavo, kad nuo šiol žurnalistika užsiims visi. Gandai apie tradicinės žiniasklaidos mirtį buvo gerokai perdėti, tačiau tinklaraščiai iš tiesų pakoregavo viešosios erdvės peizažą. Dabar tinklaraščius rašo ir profesionalūs žurnalistai – pavyzdžiui, LRT laidų kūrėjas Andrius Tapinas ir žurnalistinį išsilavinimą turinti Beata Nicholson

Tinklaraščius galima pavadinti subjektyviąja žurnalistika arba žurnalistika su žmogiškuoju veidu: juose pabėgama nuo aptakaus, nuobodoko stiliaus, žurnalistinio objektyvumo principų ir, būkime atviri, įvairiausių interesų voratinklio, kuris gaubia tradicinę žiniasklaidą. Tinklaraštininkas rašo taip, kaip nori, apie tai, kas nuoširdžiai rūpi. Taip tinklaraščių sfera suskilo į saleles: maistas, mada, knygos… Dabar tinklaraščius turi net įmonės ir valstybės institucijos.

Mūsų skyriaus tinklaraštis rašomas nuo 2010 m. Jam tekstus rengia visi skyriaus darbuotojai. Informuojame įdomius Lituanikos fondo leidinius, mūsų skyriaus renginius, virtualias parodas, svarbias sukaktis… Nors daug kas peikia interneto amžių, jis suteikia galimybę lengvai ir greitai parodyti tai, kas veikiausiai liktų už kadro. Dažnai – nepelnytai. O spaudos kvapą pajusite ir puslapių čežėjimą išgirsite mūsų skaitykloje!

Siūlome aplankyti ir pasaulio lietuvių tinklaraščius bei puslapius:

Vilma Kava:  http://vilmakava.blogspot.com/

Daiva Markelis (Markelytė): http://thenervousrack.com/

Antanas Šileika: http://antanassileika.ca/

Ellen Cassedy: http://www.ellencassedy.com/

Rūta Šepetys: http://rutasepetys.com/

Gint Aras (Karolis Gintaras Žukauskas): http://gint-aras.com/about/

Al Rukšėnas: http://www.alruksenas.blogspot.com/

Lidija Šimkutė: http://www.ace.net.au/lidija/INDEX.HTM

Paulina Eglė Pukytė: http://www.pukyte.com/

Kristina Sabaliauskaitė: http://www.sabaliauskaite.com/

http://blog.lrytas.lt/rafinerija/