Įvyko renginių ciklo „Pokalbiai apie emigraciją“ kūrybinės dirbtuvės

2521_4710_zoomed_logotipas_pokalbiaiSpalio 6 d. Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje įvyko antrasis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuojamo renginių ciklo „Pokalbiai apie emigraciją“ renginys − kūrybinės dirbtuvės, kurių metu gimnazistai pasirengė pokalbiams su emigraciją patyrusiais Ukmergės krašto žmonėmis.

Pirmojoje renginio dalyje Nacionalinės bibliotekos Lituanikos skyriaus mokslo darbuotoja dr. Dalia Cidzikaitė mokinius supažindino su sakytinės istorijos žanru. Sakytinė istorija yra sisteminis gyvų žmonių liudijimų rinkimas. Jos rinkėjai ir tyrėjai siekia surinktą medžiagą patikrinti, išanalizuoti ir pateikti, siedami ją su atitinkamu istoriniu kontekstu (šiuo atveju kontekstas yra emigracijos banga po 1990 m.). Antrojoje renginio dalyje mokiniai kūrė ir apmąstė klausimus sudaromam klausimynui, pagal kurį gimnazistai kalbins emigracijoje gyvenusius ar tebegyvenančius kraštiečius.

Dr. Dalia Cidzikaitė mokiniams pristato sakytinės istorijos žanrą
Dr. Dalia Cidzikaitė mokiniams pristato sakytinės istorijos žanrą

Rugsėjo pabaigoje  Lituanikos skyriaus mokslo darbuotojos dr. D. Cidzikaitė ir  dr. G. Milerytė-Japertienė gimnazistams pristatė interaktyvias paskaitas apie istorinį Lietuvos piliečių emigracijos procesą. Šio mėnesio pabaigoje, spalio 20 d., numatyta gimnazistų išvyka į Vilnių: emigracijoje gyvenusio dailininko K. Varnelio muziejuje moksleiviai susipažins su lietuvių išeivijos daile, taip pat apsilankys Nacionalinėje bibliotekoje, kur pagilins žinias apie lietuvių diasporos kultūrinį paveldą ir jo saugojimo specifiką.

Kūrybinių dirbtuvių akimirka
Kūrybinių dirbtuvių akimirka

Edukacinių renginių ciklą „Pokalbiai apie emigraciją“ iš dalies remia Lietuvos Kultūros tarybos. Projekto partneriai − Ukmergės A. Smetonos gimnazijaUkmergės raj. savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka ir NVO „Global Lithuanian leaders“.

Projekto veiklos naujienas galima rasti socialinio tinklo Facebook paskyroje.