Žvilgsnis į nepamirštamą mitingą Vingio parke

© Vlado Braziūno nuotr.

Lietuvai minint Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) rugpjūčio 23-iosios dienos mitingo Vingio parke trisdešimtmetį, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su fotografu Leonardu Skirpstu maloniai kviečia apsilankyti fotografijų parodoje „1988-ųjų rugpjūtis: Laisvės byla Vingio parke“. Prieš 30 metų, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio pakviesti, į Vingio parką plūdo tūkstančiai žmonių. Tam, kad dar kartą sau ir visam pasauliui primintų Lietuvos laisvės bylą, Molotovo–Ribentropo pakto slaptuosius protokolus, jo pasekmes Baltijos šalims ir pareikalautų jas panaikinti. Fotografas L. Skirpstas įamžino nepamirštamo mitingo akimirkas ir emocijas. Parodos atidarymas vyko rugpjūčio 21 dieną, Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje.

„Smagu, kad mano kolega, bendrakursis grįžo prie to, kas jam mieliausia“, – sakė sveikinimo žodį tardamas bibliotekos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas ir pasidžiaugė, kad renginys vyksta Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio garbei įkurtoje Valstybingumo erdvėje.

„Nuotraukos yra žmonių ir likimų istorija. Sukaktis šiemet yra labai graži. Norėčiau, kad sentų tik nuotraukos, tačiau pasensta ir mano herojai, ir, dar blogiau, ir pats fotografas… Kai išgirstu žodžius „Vingio parkas“, pirmiausia man iškyla mitingas, kuriame didžiausią įspūdį paliko minia. Jautėsi išskirtinis jos ryžtas ir nusiteikimas. Laikotarpis buvo sudėtingas ir nežinojome, kuo valdžia gali tame baliuje pavaišinti. Gal bananais, o gal dar net ir kuo nors stipresniu“, – prisiminė parodos autorius L. Skirpstas.

Nacionalinės bibliotekos Alfonso Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis dalinosi to laikotarpio prisiminimais, kai aktyviai ir pats veikė LPS Kauno skyriuje. Jis pasidžiaugė, kad Sąjūdis ėmėsi veiklos pačiu laiku – kalbos apie nepriklausomybę prasidėjo nei per anksti, nei per vėlai, nors pats dėl dalyvavimo 1987 m. rugpjūčio 23-iosios mitinge jau buvo netekęs darbo ir vietos aspirantūroje.

Poetas Vladas Braziūnas perskaitė keletą savo eilėraščių iš rinkinio „Užkalbėti juodąją sraują“, pasirodžiusio 1989 metais.

Besibaigiant renginiui, autorius L. Skirpstas dovanojo nuotraukas tiems susirinkusiems, kurie ekspozicijoje atpažino save. Jis paragino ir kitus, kurie jo istorinėse fotografijose atpažįsta save, kreiptis ir žada tuos kadrus padovanoti.

Paroda Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje veiks iki rugsėjo 14 dienos.