Meniniai sąmonės tyrinėjimai

Constraints-Freedom2012-tiems metams einant į pabaigą mus pasiekė dovanos iš už Atlanto. Tai Audriaus V. Plioplio surinkta ir padovanota Jungtinėse Amerikos Valstijose rengtų parodų medžiaga, renginių video įrašai. Naujai gautą kolekciją galima padalinti į dvi tematines dalis: prisiminimų apie Sibirą ir šiuolaikinio meno. Jau rašėme apie pirmąją kolekcijos dalį, o šiandien pristatysime likusius kompaktinius diskus, kurie turėtų būti įdomūs šiuolaikinio, konceptualaus meno mėgėjams bei mokslininkams.

Audrius V. Plioplys jau 35-erius metus yra tiek profesionalus dailininkas, tiek neurologas-neuromokslininkas. Menininko darbai yra neo-konceptualūs: tai metaforiškai pateikti mąstymo ir sąmonės tyrimai. Audrius Plioplys meno studiją transformavo į neurobiologijos tyrimų laboratoriją, tokiu būdu suliedamas neuromokslą su menu. 

Menininko biografijoje – 33 asmeninės parodos ir 85 grupiniai pasirodymai. Jo darbai eksponuojami muziejuose, universitetuose ir tarptautinėse meno kolekcijose. Audrius V. Plioplys buvo paprašytas sukurti dekorą naujai Amerikos Neurologijos akademijai Minneapolyje (American Academy of Neurology). Visame pastate kaba vien šio autoriaus darbai, o pastatų aukštai pervadinti pagal menines instaliacijas esančias juose. Tai didi garbė. Pačio menininko mums dovanota kompaktinių diskų kolekcija suteikia galimybę pamatyti šiuos jo darbus sėdint prie kompiuterio ekrano.

Vienas tokių – ekspozicija BRAIN: DECONSTRUCTED/RECONSTRUCTED, sudaryta iš trijų sieninių instaliacijų – „Atmintis“, „Regėjimas“ ir „Kalbos triptikas“. Virtualus turas – tai galimybė pasivaikščioti po Lietuvių jaunimo centre Čikagoje 2009 metais eksponuotą šią meno instaliaciją.

Keletas kitų lietuvių menininko darbų:

INFORMATIKA – tai 1500 minčių fragmentų pakabintų ant sienų ir lubų Brincka Gallery, Lubeznik Center for the Arts, Mičigano mieste, Indianoje. Instaliacijos motyvas – vizualinė metafora apie informacijos procesą neuronų tinklo viduje.

CHROMODYNAMICS – tai serija sukurta svarstant, kur gi tiksliai yra kaupiama mūsų atmintis. Autorius pasitelkia smulkiausias mikroskopines daleles, smegenų skenografijos nuotraukas, visa tai padidina ir transformuoja į šiuos meno kūrinius.

Kviečiame pasinerti į savo pasąmonės labirintus Lituanikos skaitykloje!

Viktorija Kirijakaitė