Paroda „(Ne)provincija. Žydų kultūra ir visuomeninis gyvenimas tarpukario Lietuvoje“

Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras, bendradarbiaudamas su Vilniaus žydų viešąja biblioteka, parengė skaitmenintų leidinių parodą „(Ne)provincija. Žydų kultūra ir visuomeninis gyvenimas tarpukario Lietuvoje“, skirtą Lietuvos žydų istorijos ir kultūros paveldui.

Parodos tikslas – pristatyti plačiajai visuomenei dalį Nacionalinėje bibliotekoje saugomų žydų raštijos lobių ir paskatinti domėtis jais. Parodos rengėjai taip pat siekia parodyti, kad kasdienis Lietuvos žydų gyvenimas pulsavo daugybe spalvų, pasireiškusių unikalia kultūros raida ne tik Vilniuje, bet ir laikinojoje sostinėje Kaune bei mažesniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, kuriuose viešasis, visuomeninis gyvenimas buvo ne ką mažiau intensyvus ir įvairus nei urbanistiniuose šalies centruose.

Parodą vienija žydų ir lietuvių santykių leitmotyvas. Pristatomas ir labai įdomus, o šiuolaikiniam skaitytojui šmaikščiai pasirodyti galintis leidinys, kurio fragmentai pažerti prie visų parodos eksponatų. Šis leidinys – tai tarpukaryje išleistas „Kišeninis lietuvių kalbos raktas ir žydiškas-lietuviškas žodynas“, parodantis, ką tuometiniai žydai manė esant būtina žinoti bendraujant su lietuviais. Kartu nurodoma, kas turėtų būti naudinga lietuviams, palaikantiems ryšius su žydais.
Ekspozicijos estetiniu apipavidalinimu rūpinosi žinoma iliustruotoja, komiksų kūrėja ir semiotikė Miglė Anušauskaitė. Savo sukurtą koncepciją ji apibūdina pasitelkdama kūrybinio koliažo idėją. Visi ekspozicijoje pristatomi skaitmeninti leidiniai – knygų ištraukos, laikraščių fragmentai, kitų spaudos leidinių nuotraukos, taip pat įvairios iliustracijos – ne tik suskirstyti pagal temas, bet ir išdėstyti pagal žaismingą, lengvai suprantamą bei „skenuojančiam“ žvilgsniui priimtiną logiką.

Paroda šiuo metu eksponuojama Nacionalinėje bibliotekoje, Valstybingumo erdvėje, II aukšte. Apžiūrėti ją galima iki kovo 24 dienos. Plačiau apie tai, kaip M. Anušauskaitei sekėsi maketavimo darbai, taip pat daugiau apie minėtą leidinį galite sužinoti Judaikos tyrimų centro tinklaraštyje.