Ką naujo paskaityti? Romanai, apysakos, novelės

Prieš savaitę pristatėme šių metų pradžioje Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką pasiekusias naujas poezijos knygas. Šįkart siūlome pasidomėti prozos knygomis. Į apžvalgą įtraukėme knygas, parašytas lietuvių ir lietuvių kilmės autorių. Nors pavadinime pavartotas žodis „naujo“, į šį sąrašą pateko ne tik pirmieji leidimai. Visgi pirmajame metų ketvirtyje, kai vyksta Vilniaus knygų mugė, pasirodo daug visiškai naujų leidinių.

Knygų nesiekta išvardyti pagal meninę vertę – ši apžvalga yra būtent apžvalga: kvietimas apsižvalgyti, ką naujo galima paskaityti.  Jeigu dairotės knygos, kuri paliko įspūdį literatūrologams, literatūros kritikams, kitiems kultūros lauko atstovams, siūlytume atsižvelgti į akcijos „Metų knygos rinkimai“ ekspertų komisijos nuomonę. Knygų suaugusiesiems penketuką rasite štai čia, už jas vis dar galima balsuoti: https://skaitymometai.lnb.lt/index.php?1767533850


Pãžeme : trumpos istorijos / Greta Dirmauskaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 150, [2] p. – (Pirmoji knyga : PK). – Tiražas 500 egz. – ISBN 978-609-480-263-8

Gretos Dirmauskaitės knyga laimėjo Lietuvos rašytojų sąjungos rengiamą į „Pirmosios knygos“ konkursą. Knyga nominuota akcijos „Metų knygos rinkimai“ knygų suaugusiesiems kategorijoje.

Autorė savo trumpas istorijas pristato taip: „Knyga skiriama stebėtojams – tai galimybė virsti balandžiu ir nardant tarp miesto pastatų stebėti svetimus gyvenimus, susivejančius ir išsivejančius tarsi siūlų kamuolys. Jų lietimosi taškas – kartais lengvas stuktelėjimas petimi prasilenkiant gatvėje, netikėtai sutiktas atidus žvilgsnis ar nugirstas iš pažiūros nereikšmingas žodis. Kaip visa tai paveikia tolimesnes susikirtusių gyvenimų trajektorijas? Jeigu tik Anuška nebūtų prapylusi aliejaus…“

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/gretos-dirmauskaites-debiutinis-romanas-pa-zeme-knyga-be-trisdesimto-puslapio-286-1630834?copied


Kraujo kvapas : trileris / Bernardas Gailius. – Vilnius : Aukso žuvys, 2022. – 479, [1] p. – Tiražas 1500 egz. – ISBN 978-609-8120-79-0 (įr.)

„Kraujo kvapas“ yra pirmasis žinomo istoriko Bernardo Gailiaus grožinis kūrinys.  „Idėją nešiojausi apie 15 metų. Kai kuriuos tos istorijos elementus aptikau dirbdamas Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre ir Ypatingajame archyve. Ir jau tada man pasirodė, kad yra partizanų kare tokių istorijų, kurias būtų galima papasakoti kaip trilerį. Visada sakydavau, kad Lietuvos visuomenės santykis su partizanų karu bus sveikas tik tuomet, kai apie tuos įvykius bus parašytas trileris, kai jausimės laisvi naudoti tą foną pramoginei literatūrai ar kinui. Tai kartodamas tikrai niekada negalvojau, kad pats tą trilerį parašysiu, bet, matyt, kaip tik toks sumanymas kažkur pasąmonėje brendo. Užtruko daugiau negu 15 metų, kol subrendo“, – apie knygą pasakojo autorius.

Daugiau autoriaus minčių: https://www.auksozuvys.lt/blogs/istorijos/bernardas-gailius-kraujo-kvapas-trileris


Tomas Mūras : romanas / Marius Ivaškevičius. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 319, [1] p. – Tiražas 3000 egz.– ISBN 978-609-466-623-0 (įr.)

Rašytojo Mariaus Ivaškevičiaus pavardė dažnam asocijuojasi su teatro pasauliu, pjesėmis „Mistras“, „Madagaskaras“, „Išvarymas“.  Pagrindinis romano „Tomas Mūras“ veikėjas – rašytojas, buvęs teatralas, negalintis atsiriboti nuo savo garsiausio kūrinio „Išsiveržimas“ šlovės.  „Rašydamas tu neišvengiamai remiesi savo patirtimi ir į tą personažą, kuris yra absoliučiai ne tu – kito sudėjimo, kitos logikos žmogus – vis tiek dedi kažkokias savo gyvenimo detales, kurios yra arčiausiai tavęs. Na, kam ten ieškoti toli, jeigu jos guli po ranka“, – per interviu portalo „Delfi.lt“ žurnalistei Jūratei Žuolytei pasakojo M. Ivaškevičius.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/kultura/naujienos/romana-tomas-muras-pristatantis-marius-ivaskevicius-blogiausia-butu-jei-jis-nugrimztu-nepastebetas.d?id=89476609


Visada, Tėve, bus Amerika : romanas / Loreta Jastramskienė. – Vilnius : Homo liber, 2022. – 273, [2] p. – Tiražas 500 egz. – ISBN 978-609-446-263-4 (įr.)

„Sudėtingiausia rašant romaną buvo mintimis gyventi su tremtiniais Kaznmate [pramanytoje Sibiro gyvenvietėje]. Vakarais negalėdavau užmigti, nenorėdavau valgyti, nebemokėdavau šypsotis, visa aplinkui panirdavo į tirštą tamsą. Daug metų skaitau knygas apie sovietų okupaciją, tremtis, lagerius, ši tema giliai įsiterpusi, tapusi neatskiriama mano pasaulio dalimi. Tačiau literatūrine kalba pasakoti apie konkrečius istorinius įvykius, veikėjus reikėjo ne tik istorinių, bet ir psichologinių žinių, pasitikėjimo. Kreipiausi į profesorę Danutę Gailienę, skrupulingai susirašiusi ant lapelių klausimus, atsakymai į kuriuos padrąsino ir padėjo suvokti, kad baigiant rašyti romaną laukia emociškai sudėtingesnis nei įprastas literatūrinis darbas,“ – po knygos pasirodymo pasakojo rašytoja.

Knyga įkvėpta L. Jastramskienės šeimos istorijos: „Esu išklausiusi daugybę tėčio pasakojimų apie gyvenimą Sibire. Rašydama knygą klausiausi paskutinio įrašo, kuriame girdėjau jo balsą, jaučiau, tarsi būtų čia pat, šalia sėdėtų, o tos vietos, kuriose balsas suvirpa ir nutrūksta… Verkdavau ir vėl klausydavau, jausdavau, kad jis tarsi iš naujo išgyvena siaubą ir tragizmą, kuriam papasakoti pritrūksta žodžių, jie užstringa giliai, krūtinėje. Romane daug įvykių, paremtų autentiškais tėčio pasakojimais.“

Daugiau autorės minčių rasite čia: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/romana-parasiusi-l-jastramskiene-jausena-zmogaus-kurio-neturejo-buti-labai-gerai-pazistama-tremtiniams-ir-ju-vaikams-286-1645436?copied


Venecija tiesiogiai : proza / Rolandas Rastauskas. – Vilnius : Apostrofa, [2021]. – 212, [2] p. – ISBN 978-609-8205-21-3 (įr.)

Rolando Rastausko pavardė lietuvių literatūros lauke puikiai žinoma, tačiau iki šiolei autorius vadintas poetu, dramaturgu, eseistu. „Venecija tiesiogiai“ – pirmoji R. Rastausko prozos knyga.

„Prisimenu, kaip Kęstutis Navakas Knygų mugės metu kartą iškėlė mano išleistą knygą „Privati teritorija“ ir sakė: „geriausioji mugės knyga!“ Tai šiandien jūs matote blogiausią knygų mugės knygą ir labai keista, kad jūs čia dalyvaujate“, – vasarį, per knygų mugę, sau būdingu stiliumi juokavo R. Rastauskas.


Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/rolandas-rastauskas-matote-blogiausia-knygu-muges-knyga-286-1647350?copied


Drakono uodega : [istorinis detektyvinis romanas apie Napoleoną, Lietuvą ir drakono paslaptį] : [romano„Gaono kodas“ tęsinys] / Rytis Sabas. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 235, [5] p. : iliustr. – Tiražas 3500 egz. – ISBN978-609-01-4912-6 (įr.)

50:25 Rytis Sabas – apie „Drakono uodegą“

„Aš turiu ką papasakoti žmonėms. Aš turiu papasakoti istorijas, kurių mes neįvertinome. Neįvertinome žmonių, kurie gyveno čia, Lietuvoje, ir padarė įtaką visam pasauliui. Tai ne tik žydai, daugybė didikų, vizionierių, netgi tų pačių masonų, kurie sukūrė įdomiausių dalykų. Kalbu apie valstybę, ne tik apie Lietuvą, kurią riboja lietuvių kalba, bet ir apie Baltarusiją, Ukrainą, dalį Lenkijos, kur irgi buvo Lietuva. Tie žmonės save laikė lietuviais, nors lietuviškai ir nekalbėjo. Mano misija dabar yra parodyti, kad ši Lietuva, kurioje ne visi kalbėjo lietuviškai, sugebėjo būti Europos kultūros ir politikos centru, netgi ramybės oaze tuo metu, kai visa Europa skendėjo karuose“, – sako knygos autorius R. Sabas.

Skaitykite daugiau: https://m.kauno.diena.lt/naujienos/laisvalaikis-ir-kultura/kultura/istorini-trileri-isleides-r-sabas-drakonas-yra-tiltas-tarp-materialaus-musu-pasaulio-ir-dangaus-1068809


Kiltų nuoma : romanas / Aldona Tüür. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 235, [3] p. – Tiražas 1500 egz. – ISBN 978-609-480-295-9 (įr.)

Romano „Kiltų nuoma“ autorė kurį laiką gyveno Škotijoje, magistrantūroje studijavo rašymo praktiką (prieš tai baigė psichologijos studijas Vytauto Didžiojo universitete). Studijuojama visu etatu dirbo kiltų nuomos versle. Smalsumas veda prie klausimo apie autorės asmenybės, biografijos atspindžius romane. „Žinoma, kad autorių galima perskaityti iš jo knygos, bet nereikėtų priimti teksto kaip fakto […] Psichologai treniruojami pastebėti detales, žiūrėti į žmones patys daug neatsiskleisdami, tad taip – aš esu Ana. Aš esu ir Ieva, nes buvau užsienietė, dirbanti kiltų nuomoje, ir Anabelė, nes esu išgyvenusi netekčių, kurios paveikė mano gyvenimą. Ar tai reiškia, kad knygoje minimi įvykiai, žmonės, vyrai, moterys yra faktai? Ne. Yra daug tikrų detalių, emociškai knygoje yra labai daug tiesos, bet pati istorija – išgalvota“, – teigia rašytoja.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/aldona-tuur-kiltu-nuomos-autore-visi-sake-rasyk-rasyk-apie-savo-darba-286-1643952?copied


PASAULIO LIETUVIŲ RAŠYTOJŲ KNYGOS

Taip pat norėtume atkreipti dėmesį į pasaulio lietuvių rašytojų knygas. Šią vasarą planuojama surengti antrąjį  Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimą, rašytojai vėl svečiuosis ir pas mus, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Pirmasis  Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimas įvyko 2019 m., dar prieš pandemiją.  Vasaros mėnesiais po suvažiavimo parengėme interviu  su rašytojais ciklą. Interviu publikavome šiame tinklaraštyje ir interneto dienraštyje „Bernardinai“.

*

Anglų kalbos žodynas : romanas / Akvilina Cicėnaitė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 317, [2] p. – Tiražas 2200 egz. – ISBN 978-609-01-4980-5 (įr.)

Rašytoja A. Cicėnaitė. Portreto autorė – Michelle Playoust

Romano anotacijoje rašoma: „Moteris ir jos vyras iškeliauja iš Sidnėjaus į Broken Hilį, vildamiesi, kad kelionė gali pataisyti viską – net tai, kas nepataisomai broken. Tačiau tai, kas jų laukia, yra kur kas daugiau nei tik fizinė kelionė per Australijos žemę – pirmiausia tai kelionė per fragmentais išnyrančią, prisiminimais blykstelinčią praeitį; per neišverčiamas migracijos ir gyvenimo svetur patirtis; per bendros kalbos ir bendrų namų paieškas; per savo ir kito atmintį.“

Pati A. Cicėnaitė jau ilgokai gyvena Australijoje (tiesa, pirmuosius trejus emigracijos metus gyveno Naujojoje Zelandijoje). „Neplanavau būti pasaulio pilietė, nesiekiau nė išvažiuoti visam laikui – tiesiog išvykau trejiems studijų metams ir užsibuvau. Dešimtmetis svetur – ir nedaug, ir kartu nemažai, kai gyveni taip toli nuo Lietuvos. Bandau būti rašytoja Lietuvoje ir kartu įleisti šaknis Australijoje, bet galiausiai esti pavojus nė vienai šaliai nepriklausyti iki galo. Kaip kad knygoje „The Shape of the Ruins“ klausia Kolumbijos rašytojas Gabrielʼis Garcia Vasquezʼas, pats ilgą laiką gyvenęs svetur: „Bet kur toji riba? Kiek ilgai galima užsilikti svetimoje gūžtoje, kol prarandi šventą teisę grįžti namo?“ – 2019 m. Silvijai Stankevičiūtei sakė A. Cicėnaitė.

Visas interviu: https://blog.lnb.lt/lituanistika/2019/09/04/rasytoja-a-cicenaite-charles-kai-rasau-esu-savimi-labiau-nei-tuomet-kai-atlieku-kitus-savo-vaidmenis/


Tiesiog atsitiko : romanas / Vilma Kava. – Vilnius : Tyto alba, 2021. – 236, [2] p. – Tiražas 2500 egz. – ISBN 978- 609-466-622-3 (įr.)

2017 m. „Tyto alba“ išleido debiutinį Vilmos Kavos (Kavaliauskienės) romaną „Aš tau sakau“. Naujasis romanas pratęsia pirmąjį. Rašytoja prisimena: „Kai išėjo pirma knyga, sugrįžau į Lietuvą ir susitikau su kurso draugėmis, jos priminė man daug studijų metų detalių. Vedžiau diskusijas su savo vidiniu rašytoju, sakiau, kad savo studijų laikus prisimenu milijoną kartų linksmiau, negu juos pasakoja. […] Kai svarsčiau, kaip ėjo Ados gyvenimas, kodėl ji yra tokia, kokią sutikome dar pirmame romane „Aš tau sakau“, išgirdau jos istoriją. Visos keturios knygos moterys yra gimusios Lietuvoje ir ten gyvenusios ar gyvena iki šiol, jos galėtų papildyti viena kitos prisiminimus. Dviem iš jų Čikaga vis dar nauja, atrandama, nors ją vadina savo namais.“

Interviu su autore: https://www.zmones.lt/naujiena/rasytoja-vilma-kava-anksciau-30-mete-jau-buvo-brandi-moteris-o-dabar-isteka-ir-70-metes.c5bdb40f-6a38-11ec-bd3f-aa00003c90d0


Terakotinė moteris : romanas / Jutta Noak. – Kaunas : Kauko laiptai, 2021. – 221, [3] p. – Tiražas 500 egz. – ISBN 978-609-8301-11-3 (įr.)

Rašytoja J. Noak. Asmeninio archyvo nuotr.

„Kūryboje esi toks, koks norėtum būti – tyras, mylimas, mylintis, genialus… Ir  vaizduotės pagalba  kuri savitą pasaulį. Tokį, koks norėtum, kad jis būtų. Pats didžiausias džiaugsmas, jei skaitytojas supranta, įvertina, pripažįsta. Ir nuostabiausią, ir nuoširdžiausią savo knygų skaitytoją randu tik Lietuvoje. Gal nelabai nuvilsiu savo skaitytojus, jei prisipažinsiu, jog dažniausiai gvildenu sau rūpimas temas, kurios neduoda ramybės ir kurias nešioju ilgus metus, kol jos subręsta ir ima lietis“, – 2019 m. Silvijai Stankevičiūtei sakė Jutta Noak.

Interviu rasite: https://blog.lnb.lt/lituanistika/2019/08/01/rasytoja-jutta-noak-nuosirdziausia-savo-knygu-skaitytoja-randu-tik-lietuvoje/


Emigrantės : romanas / Junda Vaitkė. – Kaunas : Kauko laiptai, 2021. – 413, [1] p. – Tiražas 400 egz. – ISBN 978-609-8301-06-9 (įr.) 

Autorė apie save: „Užsienyje gyvenu nuo 2000-ųjų. Trejus jaunystės metus praleidau JAV, o pastaruosius šešiolika – Airijoje.
Emigracija nėra tik svaigi karjeros galimybė ar ant medžių augantys pinigai. Kita vertus, ji nebūtinai – susvetimėjimas, nutautėjimas, nerimas, sprangus kąsnis galugerkly. Man tai – dvasinė būsena, kurią įvardyčiau – tarp. Sunku ją tiksliai nupasakoti, tik pačiai aišku, kad visa esybe nepriklausau tam gyvenimui, kurį pavadinčiau čia, bet tą patį galėčiau pasakyti ir apie savo santykį su tuo gyvenimu, kuris vyksta ten.“


Turiu tave išduoti : [romanas] / Ruta Sepetys ; iš anglų kalbos vertė Zita Marienė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 318, [2] p. : iliustr., portr., žml. – Tiražas 7000 egz. – ISBN 978-609-01-4920-1 (įr.)

Rūta Šepetys Lietuvos ir užsienio skaitytojams puikiai žinoma, pirmiausia – kaip romano „Tarp pilkų debesų“ autorė. Istorinis trileris „I Must Betray You“ išėjo 2022 m. pradžioje. Šį kartą R. Šepetys skaitytoją nukelia į 1989 metų Rumuniją. Džiugu, kad knyga jau išversta į lietuvių kalbą.

Beje, Nacioanalinėje bibliotekoje rasite visus Rūtos Šepetys romanus originalo kalba, taip pat vertimų į įvairias užsienio kalbas.


Daktaras Kripštukas pragare ; Pasakos iš „Žiburėlio“ / Julius Kaupas ; [sudarytoja Virginija Babonaitė-Paplauskienė] ; [iliustracijos Adolfo Vaičaičio]. – Kaunas : Maironio lietuvių literatūros muziejus, 2021. – 258, [3] p. : iliustr., faks., portr. – ISBN 978-9955-711-41-4 (įr.)

Julius Kaupas (portretas iš  1964 m. kovo 3 d.  „Draugo“)

Tai išeivijos rašytojo, urbanistinės pasakos pradininko, literatūros kritiko, medicinos mokslų daktaro Juliaus Kaupo (1920–1964) atminimui skirta knyga. Joje atkartota 1946 m. Vokietijoje išleistos knygos „Daktaras Kripštukas pragare“ su Adolfo Vaičaičio iliustracijomis laida ir pasakos iš „Žiburėlio“ žurnalo. Pirmą kartą skelbiami rašytojo žmonos Dalios Galaunytės ir vaikų Jūratės bei Algio prisiminimai. Apžvalginiame tekste ,,Pasaka yra tiesa ir joje nėra nė krislo melo“ aptariamas rašytojo gyvenimo ir kūrybos kelias, kuris driekėsi Lietuvoje (1920–1944), Vokietijoje (1944–1950) ir Amerikoje (1950–1964). Knygoje skelbiamas stilizuotas Kauno žemėlapis, ženklinantis pasakų veiksmo vietas.

„Kaupo pasakų personažai nėra tradiciškai teigiami ar neigiami, dažnai tai kasdienybėje sutinkami žmonės: burmistras, vaistininkas, studentas, daktaras, vaikai, tačiau su jais nutinka ne visai kasdieniški dalykai, nors tikroviškumo iliuzija kuriama per kronikinį aprašymą, dokumentiškumo autentiką. Kita grupė veikėjų – pasakiškieji (arlekinas, šokoladinis kareivėlis), jie J. Kaupo pasakose sužmoginami arba visiškai neatitinka stereotipinės pasakos sampratos. Visų pasakų veiksmas vyksta tarpukario Lietuvos Kauno istorinėse vietose: Kauno rotušėje, senamiestyje, Laisvės alėjoje, Ąžuolyne. Tiesa, kartkartėmis pasakų veiksmas nusikelia ir į pasakos pasaulį“, – rašytojo šimtosioms gimimo metinėms skirtame tekste rašė literatūrologė Dalia Kuizinienė.

Išskirtine – šiek tiek komiška, šiek tiek  mįslinga – Kaupo asmenybe domisi Lituanistikos skyriaus darbuotoja dr. Dalia Cidzikaitė. Tinklaraštyje publikavome du jos tekstus apie Kaupą:



Išskyrėme tik dalį knygų. Jeigu neradote, kas patrauktų jūsų dėmesį, siūlome užmesti akį į sąrašą apačioje. Taip pat kviečiame pasidomėti bibliografine informacija apie Lietuvoje išleistus ir numatomus leisti leidinius, kuri kas savaitę skelbiama Nacionalinės bibliotekos svetainėje, naujienoms skirtoje dalyje: https://www.lnb.lt/naujienos. Gal ten pastebėsite knygą, kurios ilgai laukėte?


OK tyloje / Odeta Bagdžiūnė. – 2-asis patais. leid. – Vilnius : [Ciklonas], 2022. – 209, [3] p. – Tiražas 100 egz. – ISBN 978-609-8122-92-3

Tarno žodis : [eilėraščiai ir proza] / Dalia Bindokienė. – Marijampolė : Idėja plius, 2021. – 135, [1] p. – Tiražas 70 egz. – ISBN 978-609-8253-20-7 (įr.)


Kā žemė bova brongesnė ož douna / Botkos Duonats. – Vilnius : Regionų kultūrinių iniciatyvų centras, 2016-

D. 2, Dounas smuoks : nuovieliu romans. – [Vilnius] : Petro ofsetas, 2022. – 527, [1] p. – Tiražas 300 egz. – ISBN 978-609-420-754-9

Autorius rašo savo gimtąja Plungės krašto žemaičių tarme. Tekstuose panaudota nemažai šiandien jau net ir žemaičių primirštų žodžių, posakių.


Hunų priešai : istorinis romanas / Romualdas Drakšas. – Vilnius : Eugrimas, 2022. – 214, [2] p. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-437-428-9 (įr.)

Mirę irgi šoka : novelės / Eglė Frank. – [Vilnius] : Kitos knygos, [2022]. – 142 p. – Tiražas 400 egz. – ISBN 978-609-427-514-2

Tigras, glostantis pėdas / Juozas Gaižauskas ; [iliustracijos: Mindaugas Lukošaitis]. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 234, [2] p. : iliustr. – Tiražas 1500 egz. – ISBN 978-609-01-4775-7

Po gimtinės jovarais : [Šiaulių rajono literatų asociacijos kūrybos rinktinė] / [sudarytojos Nijolė Girniuvienė, Sandra Gedvilaitė]. – Šiauliai : Lucilijus, 2021. – 129, [1] p. : iliustr., portr. – Tiražas 300 egz. – ISBN 978-9955-32-555-0

No aukšta kalna veizontėis : Žemaitėjės krašta ėr Latvėjės autuoriu kūrība / [sodarītuos ėr verties ėšlatviu kalbuos Untulis Edmonds] ; [iliustratuorios Jonkauskis Ontuons]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2021. – 352, [6] p. : iliustr. – Tiražas 350 egz. – ISBN 978-609-489-149-6 (įr.)

Nakvynė Berlyne : keturios istorijos / Laurynas Katkus. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 197, [2] p. – ISBN 978-609-480-290-4 (įr.)

Mesijas, Efraimo sūnus : romanas / Moišė Kulbakas ; [knygoje Benciono Michtono akvarelė „Žydo likimas“] ; iš jidiš kalbos vertė Mindaugas Kvietkauskas. – [Vilnius] : Odilė, [2021]. – 153, [3] p. : iliustr., faks. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-8222-45-6

Motinos laiškai žuvusiems sūnums : romanas / Algirdas Meilus. – Utena : Utenos spaustuvė, 2011-
Kn. 3. – 2021. – 285, [1] p. : iliustr. – Tiražas 200 egz. – ISBN 978-9955-35-230-3

Valdžios užėmimas : [romanas] / Czesław Miłosz ; iš lenkų kalbos vertė Vytautas Dekšnys. – [Vilnius] : Odilė, [2021]. – 237, [1] p. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-8222-52-4 (įr.)

Vienos raidės istorijos / Jūratė Norvaišienė. – Mažeikiai : [Skanios knygos], 2021. – 179, [1] p. : iliustr. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-96155-4-7 (įr.)

Pirmyn Palangon! : ilgiausias sakinys pasaulyje : visi žodžiai pradedami ta pačia p raide / Feliksas Paškevičius. – Vilnius : [F. Paškevičius], 2021. – 79, [1] p. – Tiražas 50 egz. – ISBN 978-609-408-764-6 (klaidingas)

Du viename : novelės / Leonas Peleckis-Kaktavičius. – Šiauliai : Saulės titnagas, [2022]. – 84, [2] p. – ISBN 978-609-8207-17-0

Gyvenimo valtis : [apsakymai, eilėraščiai] / Gema Povilaikaitė-Pangonienė. – Kaunas : Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjunga, 2021. – 131, [5] p. : portr. – Tiražas 100 egz. – ISBN 978-609-8259-14-8

Korona : [romanas] / Vytenis Rožukas. – [Vilnius] : [V. Rožukas], [2022]. – 1 pdf failas (79 p.). – ISBN 978-609-475-911-6

Kolaborantai ir ne : (romanas) / Vytenis Rožukas. – [Vilnius] : [V. Rožukas], [2022]. – 1 pdf failas (154 p.). – ISBN978-609-475-912-3

Žalgiris : [romanas] / Vytenis Rožukas. – [Vilnius] : [V. Rožukas], [2022]. – 1 pdf failas (83 p.). – ISBN 978-609-475-910-9

Miestas, kuriame nėra vienatvės : įvairių autorių kūrybos rinkinys / Aukštųjų Šančių bendruomenė, Kūrybinės raiškos asociacija „Kauno branduma“ ; [sudarytoja Virginija Ruškienė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e.Termorenovacija], 2021. – 263, [1] p. : iliustr., nat. – Tiražas 300 egz. – ISBN 978-609-489-168-7

Dievų miškas : memuarai / Balys Sruoga. – Pakart. laida. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2021]. – 443, [1] p. – (Mažos didelės knygos). – Tiražas 6000 egz. – ISBN 978-9955-23-699-3

Dėdės Juzės godos : storos, taukuotos ir truputį pašėlusios / Viktoras Stanislovaitis ; [dailininkas Arvydas Gudas]. – Panevėžys : P4U, 2021. – 245, [1] p. : iliustr. – Tiražas 400 egz. – ISBN 978-609-8202-31-1

Šugarka : pabaigos knyga : [romanas] / Loreta Stonkutė. – Kaunas : Mijalba, 2022. – 319, [1] p. – Tiražas 1500 egz. – ISBN 978-609-469-113-3

Sakmė apie Juozą : romanas / Kęstutis Šapoka. – Vilnius : Kitos knygos, 2021. – 299, [3] p. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-427-495-4 (įr.)

Ecce homo : romanas / Petras Šatkus. – [Vilnius] : [P. Šatkus], [2022]. – 1 pdf failas (323 p.). – ISBN 978-609-475-906-2

Valstybėje nieko naujo : romanas / Petras Šatkus. – [Vilnius] : [P. Šatkus] : Jusida, 2022. – 1 pdf failas (235 p.). –ISBN 978-609-475-908-6

Kol saulė dar nenusileido : [eilės ir proza] / Paulina Danutė Vidrinskienė ; [iliustracijų autorė Gabija Vidrinskaitė]. – Marijampolė : Idėja plius, 2021. – 83, [1] p. : iliustr. – Tiražas 100 egz. – ISBN 978-609-8253-19-1

Rudens veidas ; Juodos dienos ; Pelkių drugiai : pjesės, nebaigtas romanas / Bitė Vilimaitė ; Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka. – Panevėžys : Komunikacijos centras „Kalba. Knyga. Kūryba“, 2021. – 125, [3] p. : iliustr., portr. – Tiražas 500 egz. – ISBN 978-609-8235-08-1 (įr.)

Sindromas / Reda Vėla. – Vilnius [i.e. Mažeikiai] : [Skanios knygos], 2021. – 145, [1] p. – Tiražas 500 egz. – ISBN 978-609-96155-3-0 (įr.)

Vilkas vienišius : prisiminimai apie ateitį : romanas / Romas Vainulevičius. – Kaunas : Vitae Litera, 2021- . Kn. 1. – 2021. – 443, [1] p. – Tiražas 1000 egz. – ISBN 978-609-454-604-4

Imperatoriaus meilužė : romanas / Gina Viliūnė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 308, [2] p. – Tiražas 2000 egz. –ISBN 978-609-01-2594-6 (įr.)

Skuodo krašto garbei : Skuodo literatų klubo „Nojus“ kūryba / [sudarytoja bei radaktorė Dalia Zabitienė]. – Kaunas : RIDSALES kūrybinė spaustuvė [i.e. Termorenovacija], 2021. – 100, [1] p. – Tiražas 200 egz. – ISBN 978-609-489-169-4