Knyga apie Lietuvos pokario rezistenciją – italų skaitytojams

 

Šią savaitę Lituanikos skyrių pasiekė Dalios Kuodytės ir Roko Tracevskio parengta knyga apie ginkluotąjį pokario lietuvių pasipriešinimą 1944-1953 m. „La guerra sconosciuta : la rezistenza armata antisovietica in Lituania negli anni 1944-1953“ (2014). Tai 2013 m. Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centro išleistos knygos vertimas į italų kalbą, neabejotinai praturtinsiantis italų skaitytojų žvilgsnį į XX a. vidurio istorinius įvykius Lietuvoje. Juolab, kad įžangą itališkajam leidimui parengė gerai žinomas Milano universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų prof. dr. Alessandro Vitale. Gausiai archyvine medžiaga – nuotraukomis bei dokumentais iliustruota knyga, pasak vieno iš jos autorių R. Tracevskio – tarsi pradžiamokslis tiems, kurie siekia pažinti praėjusio amžiaus Lietuvos istoriją, suvokti lietuviškosios tapatybės formavimosi ypatumus.dovana

Praėjusią savaitę Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Lietuva-Italija : šimtmečių ryšiai“ dalyvavęs prof. dr. A.Vitale savo pranešime apie XX a. pirmosios pusės Lietuvos įvaizdį Italijoje kaip tik akcentavo dar neišnaudotas galimybes pristatant mūsų šalies kultūrą, meną, literatūrą Italijos visuomenei. Naujoji knyga „La guerra sconosciuta“ kaip tik ir pasitarnaus geresniam mūsų šalies istorijos pažinimui.

Už galimybę turėti knygą Nacionalinėje bibliotekoje dėkojame leidinio autoriui Rokui Tracevskiui ir Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimų centrui.