Lietuvos vardo garsinimas pasaulyje

„Scanpix“ nuotr.  Seanas Pennas, Pink, Jasonas Sudeikis ir Anthony Kiedis
„Scanpix“ nuotr. Seanas Pennas, Pink, Jasonas Sudeikis ir Anthony Kiedis

Lietuvių emigrantų ar kilusių iš jų rastume tarp pasaulinio garso filmų kūrėjų, aktorių, dainininkų, politikų ar net dvasininkų. Lietuviai savo talentu, profesiniais laimėjimais daug pasiekė ir garsina Lietuvos vardą jau daug dešimtmečių.

Čikagoje ir jos apylinkėse gyvena daugiau lietuvių negu bet kuriame kitame JAV mieste. Žymiausi Čikagos lietuviai: futbolo legendos Johnny Unitas ir Dick Butkus, politikas Richard Durbin, teniso legenda Vitas Gerulaitis, menininkai: Jonas Mekas, Jurgis Mačiūnas, garsūs aktoriai Jason Sudeikis, bei John C. Reilley, žymus Arkivyskupas Paulius Marcinkus, dirbęs Vatikane. Režisierius Marius Markevičius yra šių dienų Amerikoje kylanti kino žvaigždė. JAV lietuvių šeimoje gimusio M. Markevičiaus filmas „Kita svajonių komanda“ rodytas didžiausiose Amerikos kino salėse, o taip pat ir Europoje ir Lietuvoje.

2011 m. už nebylųjį filmą „Artistas“ „Oskaru“ apdovanotas prancūzų kino režisierius Michelis Hazanavicius gimęs Lietuvos žydų šeimoje Paryžiuje. Domėdamasis savo lietuviškomis šaknimis Lietuvoje lankęsis filmų „Pianistas“ „Australija“ scenarijų autorius Ronaldas Harwoodas, kurio tėvas buvo plungiškis. Žinoma, dauguma užsienio lietuvių dažnai lietuviškai nekalba, tačiau jų darbuose gyvas Lietuvos vaizdas. Galime paminėti rašytojus Rūta Šepetį, Antaną Šileiką ir kt. Ir tai tik keletas žymių lietuvių pavardžių.

Siūlome paskaityti dar vieną, įdomų straipsnį apie lietuvių žmones pasaulyje. >>>

Kiti garsūs lietuviško kraujo turintys žmonės:
Pink – muzikantė, atlikėja
Jamesas Laurinaitis – futbolininkas
Anthony Kiedis – „Red Hot Chilli Peppers“ lyderis
Brandonas Flowersas – grupės „The Killers“ dainininkas, dainų autorius ir klavišininkas
Dickas Durbinas – JAV senatorius
Jonas Mekas – aktorius, režisierius
Ann Jillian – aktorė, kovos su krūties vėžiu aktyvistė
Leonardas Cohenas – atlikėjas, dainų autorius, muzikantas
Johnas Candy – aktorius
Bobas Dylanas – dainininkas.
Charlesas Bronsonas – aktorius.
Seanas Pennas – aktorius.

Viena mintis apie „Lietuvos vardo garsinimas pasaulyje“

  1. Deja, ne tik paprasti, bet ir išsilavinę žmonės Amerikoje arba nieko nėra girdėję apie Lietuvą, arba tik šiek tiek kažką miglotai girdėjo, bet tiksliau tai negali pasakyti kur ta Lietuva yra – ar Rusijoje, ar pietryčių Europoje, ar dar kažkur. Gal kiek daugiau susigaudo čikagiečiai, bet Floridos gyventojai tai tikrai kad nelabai.

Komentarai uždrausti.